StoryEditor

Opozícia sa spojila proti Kotlebovi. Chce, aby slovenské deti navštívili Osvienčim

21.04.2016, 12:16
Autor:
chocho
Kotlebu neporazíme izoláciou ani ignoráciou, myslí si šéf Sme rodina Boris Kollár. Môžeme to urobiť len tým, že budeme vzdelávať mládež.

Opozícia vyzýva vládu, aby do učebného plánu stredoškolákov zaradila povinnú návštevu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a aby na túto aktivitu vyčlenila finančné prostriedky. S iniciatívou prišiel nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pridali sa k nemu opozičné kluby SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár.

Viskupič: Ťaživá atmosféra tábora môže mnohé vysvetliť

"Proti nárastu fašizmu a extrémizmu hlavne medzi mladými ľuďmi je nutné niečo urobiť. Je nutné začať poznaním histórie a prevenciou," povedal na dnešnej tlačovej konferencii opozície v parlamente Simon. Je presvedčený, že keď budú mladí vidieť na vlastné oči hrôzy holokaustu, určite to prispeje k eliminácii prejavov rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie na Slovensku.

"Je nevyhnutné, aby sa štát dôsledne venoval deťom a mládeži, pretože ich svetonázor sa práve formuje. Najmä poznanie temných stránok Európy a slovenskej histórie, to je dôležité," uviedla šéfka klubu SaS Natália Blahová. SaS považuje za nevyhnutnú výučbu o občianskej spoločnosti a o ľudských právach.

"Chceme pripomenúť deťom, že ťaživá atmosféra koncentračného tábora môže mnohé vysvetliť, mnohému prispieť a malo by to byť zaradené do výchovno-vzdelávacieho procesu," myslí si Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA, podľa ktorého je dôležité autenticky deťom pripomenúť našu históriu.

"Extrémizmus a fašizmus neporazíme tým, že budeme pána Kotlebu vyčleňovať, že ho budeme izolovať. Môžeme to urobiť tým, že budeme edukovať mládež," povedal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Deti treba podľa neho učiť, čo je to fašizmus a holokaust.

Plavčan aktivitu opozície privítal

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) aktivitu opozície privítal. "Už v Programovom vyhlásení vlády sa uvádza potreba cielenej prevencie proti intolerancii, násiliu a extrémizmu vo všetkých podobách," povedal minister.

Podľa jeho slov je preto potrebné využiť všetky možnosti, ako hodnotové vzdelávanie v školách či zážitkové učenie, a to nielen v rámci občianskej výchovy, ale všetkých predmetov. "Aby sa prírodopis vyučoval nielen v kamenných triedach, ale aj v prírode. Podobne občianska výchova umožní takýmito aktivitami, aby deti lepšie vedeli rozoznať čo je správne a čo nie," uviedol Plavčan.

Podľa jeho slov všetci máme zodpovednosť za to, aby deti rozumeli tomu, čo sa okolo nás deje. "Aj rodičia musia deťom trpezlivo vysvetľovať, čo správne je a čo nie je. Ale aj médiá a politické strany. Je to dôležitá úloha dneška," zdôraznil.

Ako by sa tieto aktivity financovali, zatiaľ nie je jasné. "Podrobnosti necháme na pracovnú skupinu, ktorá rozpracuje túto tému," dodal Plavčan.

01 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 02 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany 05 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:37