StoryEditor

Vyjasňovanie pozícií pred mimoriadnou schôdzou

Vláda včera na mimoriadnom rokovaní jednomyseľne odmietla návrh uznesenia, o ktorom bude dnes rokovať NR SR. Kabinet zároveň poveril premiéra Mikuláša Dzurindu, aby do konca mája predložil parlamentu informáciu o všetkých legislatívnych zámeroch a návrhoch zákonov v oblasti boja proti korupcii.
  • Parlament štartuje reformu zdravotníctva
  • Strategických úradníkov bude 300
  • Ministri majú svoje návrhy pripraviť do konca marca.
    Uznesenie, ktoré navrhol Smer, obsahuje tvrdenie o vážnom podozrení, že "korupcia a klientelizmus sú zdrojom obrovského bohatstva niektorých politikov a súčasťou financovania aktivít politických subjektov tvoriacich vládne koalície, v súčasnosti najmä SDKÚ". Pripomína tiež, že "skorumpovaný politický systém a finančne vydierateľní politici" predstavujú nebezpečenstvo pre riadny výkon štátnej moci a medzinárodnú akceptáciu SR. Žiada preto, aby vláda a premiér účelovo neznižovali význam informácií, ktoré potvrdzujú vážne podozrenia z existencie korupcie na najvyšších miestach štátnej moci a politického systému. Vláda má do 30 dní predložiť parlamentu vyhodnotenie účinnosti programov na boj proti korupcii a návrh opatrení vedúcich k prešetreniu podozrení o existencii korupcie v politike. Uznesenie tiež žiada vládu, aby vzhľadom na tieto vážne podozrenia nepokračovala v prípravách na privatizáciu ďalších strategických podnikov. Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť včera odporučil schválenie tohto uznesenia, a to najmä vinou nedisciplinovanosti koaličných poslancov, ktorí neboli prítomní na hlasovaní.
    Pobúrené koaličné strany
    Návrh uznesenia bol predmetom včerajšieho rokovania Koaličnej rady, ktorú zvolal predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Ako uviedla podpredsedníčka SDKÚ Zuzana Martináková, koalícia si musí vysvetliť situáciu. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic má proti návrhu uznesenia výhrady. Tvrdí, že sú v ňom uvedené závažné obvinenia bez toho, aby boli podložené konkrétnymi dôkazmi. Takéto obvinenia neničia korupciu, naopak, zničujúco pôsobia na atmosféru v spoločnosti, tvrdí Lipšic.
    ANO uviedla, že jej poslanci majú právo vyjadrovať svoje názory. Podľa predsedu aliancie Pavla Ruska bolo dôvodom to, že premiér nedostatočne vysvetlil obsah prepisov telefonických rozhovorov podnikateľa Jána Badžgoňa, spájaného s SDKÚ. S bodom uznesenia, ktorý žiada zastavenie privatizácie strategických podnikov, ANO nesúhlasí, preto jej poslanci navrhnú vlastný text uznesenia. Podpredseda ANO Ľubomír Lintner vyhlásil, že aliancia má záujem o ďalšie pokračovanie koaličnej spolupráce. Tvrdenie, že konanie ANO je v rozpore s koaličnou dohodou, vyslovil poslanec SDKÚ Roman Vavrík. ANO to odmieta. SMK tiež nie je spokojná s premiérovým prístupom k informáciám, ktoré vyplývajú z nezákonných odpočúvaní, na druhej strane však považuje za vhodné riešiť problém na pôde Koaličnej rady.
    Účasť generálneho prokurátora
    Na mimoriadnu schôdzu NR SR príde aj generálny prokurátor SR Milan Hanzel, ktorý však neočakáva, že počas diskusie odznejú závažnejšie informácie. Podľa viceprezidenta Policajného zboru SR Jaroslava Spišiaka doterajšie vyšetrovanie ukazuje, že polícia neodpočúvala ani P. Ruska, ani J. Badžgoňa. Podobne SIS poprela odpočúvanie J. Badžgoňa a akúkoľvek súvislosť s údajnými prepismi jeho telefonátov. Technickú analýzu odpočúvaní vykonáva tím vojenských prokurátorov a mala by byť dokončená do dvoch týždňov. Jej cieľom je zistiť, kto odpočúval.
    menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
    24. máj 2024 22:16