Tomáš DruckerTASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Už žiadna teta Anka, ale férové zmluvy

16.05.2016, 00:00
Kritériá, ktoré musí lekár či nemocnica splniť, aby dostali zmluvu s poisťovňou, by mali byť známe vopred.

Štátna zdravotná poisťovňa podpíše zmluvu s niekým po známosti. A vznikla kauza teta Anka. Poisťovňa si k zmluve doplní dodatky, v ktorých zvýši sumu bez udania dôvodu. A vznikla kauza masér Kostka.

Zmluvy s jasnými pravidlami
Práve kvôli takýmto prípadom chce ministerstvo zdravotníctva pod vedením Tomáša Druckera hovoriť s novým vedením Všeobecnej zdravotnej poisťovne a nastaviť pravidlá zmlúv inak. Férovejšie. S jasnými pravidlami.


Základný problém je v tom, že o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a lekárom či nemocnicou sa rozhoduje na základe kritérií, ktoré nie sú vopred známe, hovorí analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay. „A vie to natoľko ohnúť, že dokáže obhájiť aj neobhájiteľné,“ dodáva odborník.

Práve preto volajú experti po ucelenejšej metodológii. Tak, aby mohli aj neúspešní žiadatelia vedieť, ktoré podmienky nesplnili. „V súčasnom systéme vidíme, že zmluvy dostávajú skôr kamaráti a možno príbuzní ako tí, ktorí naozaj vedia pacientovi pomôcť,“ myslí si riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

Problémové dodatky
No problémom nie je len to, kto zmluvu dostane a kto nie, ale aj dodatky k zmluvám. „To bol presne prípad doktora Kostku, keď sa to začalo za istej ceny a tá neskôr rástla na základe dodatkov na takú veľkú sumu, že si to nikto nevedel vysvetliť,“ spomína Šípoš.

Keďže sa zmluvy podpisujú na dobu určitú, pomohlo by, keby si poisťovňa a jej partneri pri každom obnovovaní zmluvy vyjasnili svoje pozície. „Pri každom predlžovaní by mala byť diskusia s tým poskytovateľom, ako sa vyvíja spolupráca, akú má poisťovňa spätnú väzbu na poskytovateľa, či tam sú alebo nie sú sťažnosti,“ hovorí členka predstavenstva poisťovne Union Elena Májeková.

Zmluvy treba zverejniť
Od čias vlády Ivety Radičovej je zverejňovanie zmlúv na Slovensku povinné. Na prvý pohľad sa tak zdá, že sa vďaka tomu jednoducho odhalia podozrivé zmluvy a kauzy ako teta Anka či klinika Kostka. Systém sa síce zaviedol, no nezlepšoval sa. „Je to také úradnícke naplnenie litery zákona – áno, je to splnené, ale tak, že to nikomu nepomôže,“ tvrdí Szalay.

V zmluvách sa dnes nedá vôbec vyhľadávať. „Často dokonca neviete vyhľadávať podľa poskytovateľov, keď si dáte meno nemocnice alebo lekára,“ upozorňuje Šípoš, podľa ktorého by vyhľadávanie v zmluvách malo byť rovnako jednoduché ako na Google.

Systému by pomohlo, keby boli zmluvy v databáze vo forme tabuľky. Dali by sa tam vyhľadať napríklad reumatológovia, ktorí majú zmluvy s konkrétnou poisťovňou a ku každému by boli uvedené ceny aj objemy a ľudia by si to vedeli porovnať. „Nie ako teraz, že si musíte odniekiaľ sťahovať tridsať zmlúv a porovnávať nejaké PDF texty,“ dodáva Szalay.

Podľa šéfa Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka by takáto transparentnosť pomohla spravodlivejšie rozdeliť financie v zdravotníctve. Niektoré nemocnice by si preto mohli prilepšiť. „Za viac peňazí môže byť teoreticky následne lepšia starostlivosť, aj keď to nie je úplné znamienko rovnosti,“ uzatvára Petko.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:46