TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Predsednícka krajina je aj mediátor

06.06.2016, 00:00
Autor:
redred

Manažovať a dosahovať konsenzus medzi členskými krajinami. Aj to budú úlohy našich ministrov počas polročného predsedania Slovenska Rade Európskej únie. Vďaka slovenskému predsedníctvu sa totiž zo šéfov rezortov stanú formálni predsedovia jednotlivých rád. Tie sa môžu stretnúť až v desiatich rôznych podobách – napríklad ako rada pre dopravu, telekomunikácie a energetiku či rada pre konkurencieschopnosť.

Slovenskí ministri však nebudú šéfovať každej rade. Rada ministrov zahraničných vecí má totiž vlastného predsedu. Šéfuje jej Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, ktorým je v súčasnosti Talianka Federica Mogheriniová.

Zvyšným deviatim radám predsedá vždy minister členskej krajiny, ktorá momentálne vedie predsedníctvo. Ak sa teda stretne napríklad rada pre hospodárske a finančné záležitosti, ktorú tvoria ministri financií členských krajín, na jej čele bude od júla do decembra tohto roka stáť slovenský financmajster Peter Kažimír. Jeho úlohou ako predsedu rady bude okrem iného pôsobiť ako neutrálny mediátor, ktorý sa snaží dosiahnuť dohodu medzi všetkými členskými štátmi a ostatnými inštitúciami EÚ. Predsednícka krajina organizuje formálne aj neformálne podujatia nielen v Bruseli a Luxemburgu, ale aj u seba.

Keďže jednotlivé rady nemajú stálych členov a predsedníctvo rotuje v polročných intervaloch medzi členskými krajinami únie, je potrebné vytvoriť istú kontinuitu a súdržnosť. Tú zabezpečuje rada pre všeobecné záležitosti s podporou výboru stálych predstaviteľov jednotlivých krajín pri EÚ, ktorí sú akýmisi veľvyslancami členských štátov.

Slovensko má v Bruseli Petra Javorčíka, ktorý je zároveň členom organizácie Coreper. Ide o hlavný prípravný orgán Rady EÚ, ktorého členovia vyjadrujú stanoviská svojich vlád. Jednou z ich hlavných úloh je pripravovať dohody a kompromisy, ktoré sa potom predkladajú rade. Pokiaľ rada nerozhodne inak, všetky body, o ktorých má rokovať, musí najskôr preskúmať Coreper.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:32