Ľubomír Šulko, Lucia VankováPavol Funtál
StoryEditor

Padne korunný princ Smeru? Fico svojho obľúbenca zatiaľ vždy podržal

13.06.2016, 00:00
Minister vnútra má za sebou viacero politických káuz. Bašternák ho však môže stáť post.

Vždy, keď sa v slovenskej politike objavili informácie o tom, že premiér Robert Fico sa vzdá postu premiéra, nikto nepochyboval o tom, kto ho na premiérskej stoličke nahradí. Jasnou dvojkou v Smere vždy bol Robert Kaliňák. Kaliňáka ako premiéra všetci videli po tom, čo Fico oznámil, že „v roku 2014 už v politike nebude“, ale aj po tom, čo Fico oznámil, že bude kandidovať za prezidenta. Usmievavý minister vnútra a podpredseda Smeru bol vždy prvou voľbou na predsedníctvo v najsilnejšej parlamentnej strane. Na pomyselný vrchol sa však nikdy nedostal. Fico neodišiel do dôchodku a útek do Prezidentského paláca mu prekazil Andrej Kiska.

Počkal si na Fica
Ten sa s Ficom zoznámil už v roku 1993, keď bol ešte iba študentom na Právnickej fakulte. Kaliňák vtedy písal prácu o Ficovej knihe Trest smrti. „Raz som si ho vystriehol na zastávke, šiel som okolo svojím Favoritom, pristavil som sa a spýtal, či ho nemôžem odviezť. Tak sme sa bližšie spoznali,“ opisoval životné stretnutie v minulosti Kaliňák. Vtedajší politik SDĽ sa s nádejným študentom viackrát stretol. Kaliňák si v roku 1999 založil so spoločníkmi sieť reštaurácií Steam & Coffee. V tom istom roku však Fico odchádza z SDĽ a rozhodol sa založiť stranu Smer. Spomenul si na šikovného študenta a oslovil ho na spoluprácu.

Kaliňák ako zakladajúci člen urobil v Smere rýchlu kariéru. Začal sa venovať bezpečnostným otázkam. Už v roku 2001 sa prepracoval do predsedníctva strany a v roku 2004 sa stal Ficovým podpredsedom. V tejto funkcii sa neohrozene drží dodnes. „Kaliňák má v strane veľmi silnú pozíciu. Fico ho zatiaľ pri každom náznaku kauzy, či pokusoch o odvolanie kvôli medializovaným informáciám, podržal,“ pripomína silnú pozíciu Kaliňáka v Smere politológ Grigorij Mesežnikov. Kaliňák bol od začiatku populárny najmä medzi ženskou časťou voličskej základne Smeru. Svedčí o tom aj titul „najsexi politik“, ktorý mu prischol.



Kaliňákove kauzy

Trhliny v dokonalom imidži neurobila ani kauza Hedvigy Malinovej zo septembra 2006. Aj keď niektoré vyjadrenia ministra voči Hedvige sa neskôr ukázali ako prinajmenšom problematické. Jeho imidž sa mierne naštrbil v roku 2010 pri kauze výbušnina. Policajní pyrotechnici vtedy zabudli na výbušninu, ktorú počas cvičenia uložili do batožiny nič netušiaceho cestujúceho. Ten ju napokon nevedomky prepašoval do Írska, kde ju zhabali policajti až po upozornení slovenskej strany. Kaliňák tvrdil, že výbušnina nebola v batožine, ale iba pri batožine. Slováka, ktorý výbušninu nechtiac pašoval, museli napokon finančne odškodniť.

Poriadny úder Kaliňákovmu imidžu zasadili až kauzy DPH a kauza Bašternák. Pri zostavovaní súčasnej koaličnej vlády sa otvorene hovorilo o tom, že Sieť a Most budú požadovať jeho odchod z funkcie ministra vnútra. Ako pravdepodobné sa javilo aj to, že premiér Fico napokon tento ústupok urobí. Napokon si však Kaliňák bez problémov post ministra vnútra ustrážil.

Neistý koniec
Silnú pozíciu Kaliňáka v Smere aj napriek spomínaným kauzám potvrdzuje i politológ Tomáš Koziak. Ten však pripúšťa možnosť, že Kaliňák vo funkcii ministra skončí: „Vnútorné sily v Smere boli pri Paškovi naprogramované tak, aby ho dostali von z centra politiky. Pri Robertovi Kaliňákovi to bude závisieť od verejného tlaku. No treba si uvedomiť, že Fico veľmi dá na nálady verejnej mienky. Bolo už niekoľkokrát povedané, že Fico je jeden z najlepších politikov, čo sa týka čítania nálad verejnosti. A pokiaľ bude verejný tlak dostatočne silný, bude naň musieť Fico reagovať.“ Pri minulotýždňovom pokuse o Kaliňákovo odvolanie ešte Fico svojho korunného princa v parlamente obhajoval. Prekvapujúce však je, že na obhajobu Kaliňáka nedal žiadne vyjadrenie až do nedeľného večera a uzávierky tohto vydania.

O osude Kaliňáka v slovenskej politike tak nakoniec rozhodne dohoda Fica a jeho korunného princa. Napokon spája ich meno Bašternák. „Sú v tom spolu. Je pravdepodobné, že sa navzájom podržia,“ myslí si politológ Samuel Abrahám.



Reakcie na kauzu Bašternák


IVAN NETÍK, hovorca ministra vnútra:
Minister vnútra SR Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom s cieľom posunúť informácie poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin.

ROMAN KRPELAN, hovorca prezidenta: Prezident považuje za mimoriadne dôležité, aby boli všetky kauzy, nielen táto, vyšetrené a v prípade porušenia zákona páchatelia potrestaní. Prezident Andrej Kiska opakovane upozorňuje na zlyhávanie štátu aj pri vyšetrovaniach a verí, že táto vláda si to uvedomuje a urobí všetko pre to, aby sa dôvera v štát obnovila.

BÉLA BUGÁR, Most-Híd: Predseda Mosta-Híd mal možnosť nahliadnuť do dokumentov. Tie nepotvrdzujú obvinenia, ktoré na adresu Roberta Kaliňáka adresovali opoziční poslanci. Podľa strany Most-Híd každý trestný čin musí byť riadne vyšetrený. To platí tak pre Bašternákove kauzy, ako aj pre porušovanie bankového tajomstva kýmkoľvek. (Denník N)

Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti: Minister Kaliňák by mal presvedčiť nielen partnerov v koalícii, ale aj verejnosť a preto by mal zverejniť všetky dokumenty, ktoré môžu vyvrátiť podozrenia z prepojenia s kauzou Bašternák.

ZUZANA KOHÚTKOVÁ, hovorkyňa SNS: SNS sa nebude vyjadrovať k prebiehajúcemu vyšetrovaniu orgánmi činnými v trestnom konaní.

JOZEF RAJTÁR, SaS: Minister Kaliňák existenciu takýchto prevodov poprel, ale všetko nasvedčuje tomu, že klamal. Vyzývam špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby na výpoveď Rybaniča nazeral ako na akt vlastenectva a ako na ďalší dôkazový materiál týkajúci sa podozrení z daňových podvodov obrovského rozsahu, ktorým čelí podnikateľ Ladislav B. (SME)

DANIEL LIPŠIC, OĽaNO-NOVA:
Keď pred voľbami zverejnil Robert Fico dokumenty chránené daňovým tajomstvom vo vzťahu k Igorovi Matovičovi, polícia a ministerstvo vnútra boli ticho. O mesiac začala prokuratúra trestné stíhanie vo veci, ale žiadne invazívne úkony neboli urobené a doteraz nie je nikto obvinený. Keď pred dvomi rokmi polícia posunula jednej finančnej skupine bankové prevody Gábora Grendela, ktorá ich následne zverejnila na anonymných webových stránkach, polícia a ministerstvo vnútra boli ticho. V najnovšom prípade, ktorý sa týka Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, však polícia koná úplne inak. Pritom ide o rovnaký trestný čin, ako boli predchádzajúce dva. (Facebook)

RICHARD SULÍK, SaS:
Stovky tisíc eur na Kaliňákovom účte, milióny korún na Počiatkovom, ale Béla nevidí ani náznak podozrenia. Tiež je úplne v pohode, že Kaliňák sa bude samovyšetrovať. Takto sa stane zo sympatického týpka škaredá tvár politiky. (Facebook)

ĽUBOMÍR GALKO, SaS: Ak má Lucia Žitňanská v sebe ešte aspoň kúsok toho „charakteru, čo rozhoduje“, musí takúto vládu okamžite opustiť. (Facebook)

01 - Modified: 2016-06-12 18:35:25 - Feat.: 0 - Title: Remišová z OĽaNO: Tipla by som si, že akcie B.A. Haus vlastní aj Kaliňák 02 - Modified: 2016-06-12 17:52:18 - Feat.: 0 - Title: Žitňanská: Kaliňák by mal zverejniť všetky dokumenty. Reakcie politikov na kauzu SaSLeaks 03 - Modified: 2016-06-11 22:40:47 - Feat.: 0 - Title: SaSLeaks – Skončí Kaliňák? Alebo celá vláda? (komentár Ľubomíra Šulka) 04 - Modified: 2016-06-11 21:24:56 - Feat.: 0 - Title: Zadržali asistenta poslanca SaS, prezeral si Kaliňákove účty. Hovorí o jeho prepojení na Bašternáka 05 - Modified: 2019-07-15 08:13:01 - Feat.: 0 - Title: Ak je Kaliňák vinný, je to najväčšia kauza v dejinách Slovenska, tvrdí politológ
01 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:11 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 05 - Modified: 2024-04-15 10:24:01 - Feat.: - Title: Šimečka vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohlo Slovensko čerpať eurofondy naďalej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:19