Béla Bugár Radoslav ProcházkaTASR/Andrej Galica
StoryEditor

Politológ Koziak pre HN: Buď my, alebo Kaliňák. Koaličné strany by mali ukázať zásadný postoj

14.06.2016, 00:00
Politológ Tomáš Koziak neverí, že by si Fico zvolil pád vlády a predčasné voľby pred zachovaním Kaliňáka.

Na dnešnej koaličnej rade prišiel premiér Robert Fico len s koaličným vyhlásením, že stoja za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Ako vnímať to, že sa do toho nevložil viac osobne?

Môže to byť náznak toho, že tá situácia nie je jednoznačná. Pokiaľ ide o nejakú vec, na ktorej mu záleží, dokáže byť mimoriadne oduševnený. Tento náznak dosť napovedá. Je možné, že situácia sa pre Kaliňáka zhoršuje, objavujú sa nové skutočnosti a stupňuje sa tlak médií aj verejnej mienky, aj opoziční politici požadujú vysvetlenia, a tie neprichádzajú. A už ho požadujú aj koaliční partneri. Kaliňák zrejme začína ťahať za kratší koniec.

Stáva sa Kaliňák pre Smer toxickým?

V každom prípade záťažou. Každá kauza zaťažuje stranu, ktorej sa týka. Zovšeobecnil by som to tak, že čím je kauza výraznejšia v zmysle spoločenského dosahu alebo osoby, ktorej sa týka, tak tým je toxickejšia. O Kaliňákovi sa hovorilo ako o korunnom princovi. Navyše ide o mimoriadne populárneho politika, ktorý zbiera strane hlasy. S verejnou mienkou to Kaliňák vedel robiť. Je to iný typ politika ako Paška. Pri ňom to verejná mienka odobrila, ale Kaliňák je v tomto smere iný kaliber. Preto je to oveľa vážnejšie rozhodnutie, čo s ním. Pokiaľ sa na neho viažu preferenčné hlasy, a hovorilo sa o ňom ako o nástupcovi Fica, tak má Smer problém. V prípade Pašku si viem predstaviť, že odľahlo aj viacerým ľuďom v Smere.

Kaliňák na tlačovej besede priznal, že podiel v spoločnosti B. A. Haus kúpil od Ladislava Bašternáka. Čo to môže znamenať pre Smer a koalíciu?

Indície naznačujú, že Bašternák bol chránený. To, čo sa ukázalo počnúc tými dopravnými prostriedkami, tak sa ukázalo, že Bašternák mal nadštandardnú starostlivosť, čo sa týka odpúšťania vecí, ktoré bežného človeka ani nenapadnú, že by mal žehliť. To, že Fico býva v jeho byte, aj tie vratky DPH sú mimoriadne podozrivé. Ten vzťah zrejme nekončil kúpno-predajnou zmluvou. Kaliňák priznal len to, čo hrozilo, že sa objaví v dohľadnej dobe. A nevieme, čo sa ešte objaví neskôr. V každom prípade je to pre Smer veľmi nepríjemná situácia a ukazuje sa, že je to asi najväčší škandál, aký bol v dejinách Slovenska, pretože sa týka korunného princa najsilnejšej politickej strany. Poukazuje na to, že korupcia, čo sa týka politiky, je veľmi vážny problém. Dlho sa o tom šepkalo, ale ukázalo sa, že to má reálny podklad.

Stratí Kaliňák pozíciu korunného princa?

Asi áno, nech to už dopadne ako dopadne. Neviem si predstaviť, aby dokázal zbierať ďalšie úspechy v rebríčkoch popularity. Pokiaľ sa stane to, že ho kauza politicky nepoloží, tak si myslím, že Kaliňák už nebude korunným princom, lebo na neho bude stále ukazované, že sú tam nevysvetlené veci a ten biľag na ňom bude. Nech by sa kedykoľvek chcel ukázať na verejnosti ako stelesnenie politického úspechu, čistoty a morálky, tak mu to nikto neuverí. A strana nemôže budovať svoj imidž na človeku, ktorý ho má pošramotený. Kaliňák z tohto vyjde veľmi doráňaný a možno až do tej miery, že jeho politická kariéra už ďalej rásť nebude.

Kto by ho mohol nahradiť?

Možno Peter Pellegrini. Niekto z tých mladších na štýl Kaliňáka a vychádza mi z toho Pellegrini. Je to najpodobnejší typ, čo sa týka práce s verejnou mienkou. A zatiaľ sa neukázalo nič, čo by ukázalo na to, že je v niečom namočený. Aj ten jeho nástup medzi stranícke špičky bol raketový.

Most-Híd a Sieť počas tvorenia vlády údajne nechceli Kaliňáka vo vláde. Môžu sa teraz opäť zaktivizovať a žiadať jeho hlavu?

To je absolútne logická otázka. Treba povedať, že Smer Kaliňáka nepustí dobrovoľne. Neviem, čo by bol pre Smer väčšia škoda, či Kaliňáka nechať, alebo podržať. Keď ho niekam upracú, stále ostanú ďalšie veci. Ukáže sa, že to s tým Bašternákom nebolo až také čisté a môže vyvstať absolútne legitímna otázka, prečo Fico býva v byte človeka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. V Nemecku alebo Veľkej Británii by stačilo, že by sa v médiách zverejnili fotografie, ako ten človek parkuje na mieste pre invalidov a premiér by sa od takého človeka dištancoval. Pokiaľ Kaliňák padne, bude mať Smer aj Fico mnohoraký problém. Pokiaľ nepadne, bude tiež problém. Tie koaličné strany sú so Smerom na jednej lodi. Aj oni majú zodpovednosť, ako tá vláda vyzerá. Oni sú členmi vlády, kde má tento človek problém. Tieto politické strany majú o to väčší problém, lebo keď boli v opozícii, kričali, že chcú politiku robiť inak. Po druhé, keď vstupovali do koalície, bola tu búrka voči nim, že vstupujú do takej koalície. Dovolím si tvrdiť, že ich problém je ešte väčší ako v Smere. V prípade Mostu, Siete, ale aj SNS, pokiaľ kričali po zásadných postojoch, mali by ho ukázať, keď sú vo vláde. Oni majú tú schopnosť povedať na koaličnej rade, že buď my alebo Kaliňák. Neverím, že by si Fico zvolil pád vlády a predčasné voľby pred zachovaním Kaliňáka.

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:43