Protest proti Kaliňákovi pred komplexom Bonaparte.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ako otrasie masový protest s koalíciou? Päť otázok a odpovedí

22.06.2016, 00:00
Za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka skandovalo okolo päťtisíc ľudí, vládne strany však trvajú na svojom.

Verejnosť sa ozvala. A to v pondelok podvečer rovno pod oknami premiéra Roberta Fica. Námestie pred komplexom Bonaparte bolo plné ľudí, ktorí žiadali hlavu ministra vnútra Roberta Kaliňáka kvôli kauze Bašternák. HN pripravili päť otázok a odpovedí o tom, ako protest mieša karty na politickej scéne.

1. Ako na protesty reagoval premiér a minister vnútra?
Rezort vnútra, ako aj tlačové oddelenie strany Smer sa k protestu vyjadriť odmietli. Premiér však včera v statuse na sociálnej sieti uviedol, že odmieta, aby ľudia, ktorí preukázateľne porušovali zákon v minulosti, sa dnes hrali na morálne autority. „My rovnako nemáme problém nahnať niekde 5 000 ľudí, ale prečo by som to robil?“ reagoval Fico na protest.

2. Ovplyvní tlak verejnosti koaličných partnerov Smeru?
Podľa politológa Tomáša Koziaka koaličné strany zaujali alibistický postoj a nechali celú kauzu na pleciach Smeru, majú však páky na to, aby na Smer zatlačili. „Nesú za to zodpovednosť aj oni, nemôžu sa vyviniť, lebo sú súčasťou vlády, ktorá má túto kauzu na krku,“ povedal Koziak.
Zatiaľ to však na zmenu rétoriky nevyzerá. Podľa hovorkyne Siete Karmen Németovej je Bašternák pre nich rovnako nedôveryhodný ako pre väčšinu občanov, rešpektujú však rozdelenie rezortov. „Politickú zodpovednosť za ministerstvo vnútra má strana Smer,“ dodala. Hovorca strany Most-Híd András Nagy odkázal len toľko, že právom ľudí je protestovať, a právom opozície je protesty organizovať.

3. Prečo Andrej Danko stále mlčí?
SNS sa k protestu vyjadriť nechcela, čo pre predsedu Andreja Danka nie je nové správanie v súvislosti s kauzou Bašternák. Podľa politológa Jozefa Lenča oslabovaním strany Smer získava SNS isté výhody. „Napríklad získavaním dôležitých postov v rámci bezpečnostných zložiek a silových rezortov v rámci exekutívy, ale aj čo sa týka nárastu preferencií,“ povedal Lenč. Vyjadrovaním sa k danej kauze by si Danko mohol pokaziť aj dobre našliapnutú politickú kariéru.

4. Ako protest hodnotí opozícia?
„Bol to pokojný protest plný ľudí oduševnených bojovať za spravodlivosť,“ povedal Igor Matovič, pre ktorého vraj vysoká účasť bola dôležitá spätná väzba. „Nič nie je pre premiéra Fica nepríjemnejšie, ako keď o podvodoch členov jeho vlády hovoria tisíce ľudí priamo pod jeho oknami,“ povedal Matovič s tým, že takáto masa ľudí sa nedá ignorovať.

Protesty budú vraj organizovať aj naďalej, kým nedosiahnu svoj cieľ. Koziak však upozorňuje na to, že ak opozícia prekročí hranicu a z občianskeho protestu sa stane protest politický, nebude to mať takú váhu a nebude to dostatočným tlakom verejnosti.

5. Kto na tom získa a kto stratí?
Pozícia Smeru sa podľa Lenča pravdepodobne oslabí, získať môže SNS, ale len dovtedy, kým pôjde o kauzu jednej strany, nie celej vlády. Z krátkodobého hľadiska na tom získajú OĽaNO a SaS. Z dlhodobého hľadiska však podľa Lenča hrozí nárast extrémizmu. „Kotlebova strana doslova parazituje na tejto situácii, čo však nie je v rozpore s pravidlami,“ povedal Lenč.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 03 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 04 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 05 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:54