StoryEditor

Len 9 sťažností na úplatky

10.02.2004, 23:00
Na žiadosti lekárov o úplatok poukazujú občania podľa ministerstva zdravotníctva málo. Vlani podľa správy o sťažnostiach len v deviatich prípadoch -- napríklad za vypísanie práceneschopnosti, operáciu, zabezpečenie liečebného pobytu v kúpeľoch, ale aj za bežnú zdravotnú starostlivosť u obvodného lekára. Až 8 však bolo anonymných.

Lekári žiadali úplatok od občanov údajne iba v 9 prípadoch. Vyplýva to zo správy Ministerstva zdravotníctva SR za rok 2003, ktorá monitoruje sťažnosti občanov. Za úplatok malo byť, napríklad, vypísanie práceneschopnosti, operácia, zabezpečenie liečebného pobytu v kúpeľoch, ale aj bežná zdravotná starostlivosť u obvodného lekára. Až 8 sťažností na korupciu lekárov však bolo anonymných. Spolu vlani prišlo na ministerstvo 476 sťažností a 10 petícií. Sťažností pritom bolo o 162 viac ako v roku 2002. Oveľa viac, až 1 259 sťažností, doručili zdravotníckym organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. Opodstatnených z nich bolo 372.
V prípade petícií išlo aj o protest voči transformácii FN L. Pasteura v Košiciach, poplatkom pre darcov krvi za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, žiadali zákaz interrupcií, ale aj zachovanie Slovenskej komory zubných technikov. V sťažnostiach sa najviac výhrad objavilo k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, priplácaniu na lieky a poplatkom za služby. Z 88 tých, ktoré sa týkali nemedicínskych oblastí, sa ako opodstatnená ukázala jedna -- na neskoré podanie stravy počas hospitalizácie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:17