StoryEditor

Hlasovanie poslancov rozbilo koalíciu

Koaličné strany sa účelovo spájajú s opozíciou, aby presadili svoje záujmy -- opakovane sa to stalo aj na práve skončenej schôdzi parlamentu. Podľa šéfa parlamentu Pavla Hrušovského sú tieto rozhodnutia dôvodom na zvolanie mimoriadnej koaličnej rady.

Tá sa zíde dnes v Častej-Papierničke. "Situácia v koalícii začína byť povážlivá," vyhlásil Hrušovský s tým, že najmä v prípade SDKÚ sú podozrenia zo širších dohôd s opozičnou ĽS-HZDS. Obidve strany to však odmietli.
Čo sa teda stalo? Najprv SDKÚ spolu s opozíciou presadila žiadosť NR SR, aby vláda pozastavila transformáciu štátneho podniku Lesy SR. Podobnú úlohu si neskôr vyskúšala ANO, ktorá umožnila, v rozpore s názorom koaličných partnerov, zriadenie vyšetrovacích výborov cez novelu rokovacieho poriadku. Nezaostali však ani šiesti poslanci SMK na čele s Bélom Bugárom a Gyulom Bárdosom. Tí dokonca podporili uznesenie NR SR, ktorým zaviazali vládu, aby preverila prepojenie nebankových subjektov aj na konkrétnych politikov. Šéf SMK Bugár však hovorí, nešlo o odplatu za hlasovanie poslancov SDKÚ. Samotného lídra maďarskej koalície však prekvapilo, že uznesenie podporili okrem neho a Bárdosa aj ďalší poslanci SMK. Pôvodná dohoda totiž znela, že tak urobia iba Bugár a Bárdos. Malo ísť o deklaratívne hlasovanie strany, ktorá podľa svojich zistení nikdy nečerpala peniaze od nebankových spoločností.
Predkladateľ uznesenia Karol Ondriaš (KSS) síce vie o politikoch, ktorí boli financovaní majiteľmi nebánk, ale mená týchto osôb sme sa nedozvedeli. "Viete, to sú džentlmenské dohody, pretože informácie som získal od bývalých zamestnancov nebankových subjektov," vysvetlil pre HN Ondriaš. Takýchto politikov nepozná ani predseda Výboru NR SR na kontrolu SIS Viliam Soboňa (ĽS-HZDS). "Ak by som ich poznal, už by som ich zverejnil," povedal. Optimizmus však nestráca opozičný šéf parlamentného bezpečnostného výboru Robert Kaliňák (Smer). Práve ten si od uznesenia sľubuje, že takto dôjde k odhaleniu politikov, ktorí profitovali z väzieb na nebankové subjekty.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:59