StoryEditor

Časť ĽS-HZDS volá po spolupráci so Smerom

26.04.2004, 00:00
Časť nespokojných poslancov ĽS-HZDS síce avizovala, že cez víkend budú analyzovať neúspech Vladimíra Mečiara v prezidentských voľbách, ale napokon sa oficiálne nič neuskutočnilo. Po analýze volal podpredseda NR SR za ĽS-HZDS Viliam Veteška, ktorý odcestoval do zahraničia.

A tak priebeh kampane analyzujú iba okresné a krajské štruktúry ĽS-HZDS. Podľa podpredsedu strany Jána Kovarčíka aj šéfa volebnej kampane Viliama Soboňu je to štandardný postup. Stranícke vedenie sa touto otázkou bude zaoberať až po zosumarizovaní výsledkov z okresov a krajov na májovom rokovaní.

Nespokojnosť trvá
Tibor Mikuš v diskusnej relácii TV Markíza označil situáciu za vážnu, ale zo strany odísť nemieni. Opakovane pripustil personálne výmeny v ĽS-HZDS. Mikuš, ktorý v súčasností patrí k najtvrdším kritikom povolebnej situácie v ĽS-HZDS, označil za svojich najbližších Miroslava Maxona, Milana Cagalu, Dušana Jarjabka či samotného Vetešku. Mikuš si však nemyslí, že situáciu vyrieši jedno rokovanie vedenia strany, ktoré sa za prítomnosti Mečiara konalo v utorok. Mečiarovi kritici naďalej požadujú analýzu postavenia strany, ktorá by mala umožniť hľadanie parlamentnej podpory pri presadzovaní odbornej agendy ĽS-HZDS. V tejto súvislosti však podpredseda ĽS-HZDS Sergej Kozlík odmietol riziko rozkolu v strane. Ako upozornil v TV Joj, odpadlíkom z ĽS-HZDS hrozí politická marginalizácia.

Utajení partneri
Mečiar po oznámení výsledkov volieb naznačil razantnejší opozičný postoj. Menej ochoty na kompromis s koalíciou naznačili však aj Veteška s Mikušom, ktorí nevylúčili spoluprácu s nikým v prípade programovej zhody. Časť ĽS-HZDS naznačila nesúhlas s Mečiarovým postojom, ktorým odmietol koordináciu krokov opozície. Ako hovorí ďalší z kritikov - Miroslav Maxon, prezidentské voľby sa skončili, treba hľadať programové a politické prieniky na spoluprácu.

Toto nie je rozkol, ale diskusia
Hovoríme s poslancom za ĽS-HZDS Miroslavom Maxonom

Považujete situáciu za vážnu?
- ĽS-HZDS je pred dôležitou analýzou. Nedelil by som však ani stranu, ani jej poslanecký klub na skupiny. Vždy sú v strane osobnosti, ktoré chcú o problémoch objektívne diskutovať. To je zámerom Mikuša, Vetešku, ale aj mňa.

Príčina Mečiarovej porážky sa hľadá vo vedení jeho kampane. Myslíte si, že to stačí?
- Už som viac ráz povedal, že vo volebnej kampani neboli nedostatky. Všetci obetavo urobili, čo sa dalo.

Chcete spolupracovať s opozíciou. Znamená to zbližovanie sa so Smerom?
- Domnievam sa, že by sme mali s touto stranou bližšie kooperovať a koordinovať svoju opozičnú politiku v NR SR. Len by som chcel poprosiť Roberta Fica, aby nás k ničomu nevyzýval. Myslím si, že by bolo lepšie rokovať a neposielať si odkazy cez médiá.

Mečiar a HZDS - podpora
1998 - parlamentné voľby - HZDS získalo 907 103 hlasov
1999 - voľby prezidenta - V. Mečiara volilo v 2. kole 1 293 642 občanov
2002 - parlamentné voľby - ĽS-HZDS získala 560 691 hlasov
2004 - voľby prezidenta - Mečiara volilo v 2. kole 722 368 občanov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 05:13