StoryEditor

Predaj zdravotníckych budov pod dohľadom občanov

03.10.2003, 00:00
Jeden z občanov vyžrebovaný za člena komisie na predaj zdravotníckych budov je presvedčený, že aby sa transparentnosť predaja zabezpečila naozaj a mohla sa sledovať aj po opadnutí prvej vlny záujmu verejnosti, mal by sa na výnosy z predaných budov zriadiť osobitný účet.
"Polovica rodiny pracuje v zdravotnictve a su znechuteni... Predpokladam, ze to, co ste odvysielali, je iba zart... ale pisem, ked by nebol... Dusan Lechan." Takto sa e-mailom ozval do redakcie Rádia Twist jeden z poslucháčov, ktorí reagovali na výzvu ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, aby sa uchádzali o miesta v komisiách, ktoré budú rozhodovať o predaji niektorých budov patriacich rezortu. Minister však svoju výzvu myslel vážne. A zhodou okolností skeptika z úvodu našej správy včera v Rádiu Twist aj vyžreboval. Spomedzi 95 uchádzačov, medzi ktorými bolo aj päť novinárov, sa ako prvý stal akýmsi notárom z ľudu pre komisiu na predaj budovy nemocnice na Bezručovej ulici v Bratislave. Ďalší jedenásti občania, medzi ktorými je tiež jeden náhradník, budú dohliadať na predaj ostatných siedmich bratislavských nehnuteľností a troch budov v Košiciach. V Bratislave to budú budovy hematologickej kliniky na Partizánskej ulici, krčnej kliniky na Zochovej, ortopedickej, urologickej a andrologickej kliniky na Hlbokej, ambulancie včasnej diagnostiky detí na Úprkovej, komplexu kliník na Krásnej hôrke, Polikliniky NÚT a RCH na Cukrovej ulici a rozostavaného komplexu na Rázsochách. V Košiciach je na predaj Detská nemocnica na Moyzesovej ulici, nedokončený pavilón v areáli Vyskošpecializovaného odborného ústavu geriatrického a rozostavané objekty v Nemocnici s poliklinikou na Triede SNP č.1.
Milan Šaradín z neštátneho zdravotníckeho zariadenia, ktoré nechcel bližšie charakterizovať, a ktorý bude dohliadať na predaj stavby pri geriatrickom centre v Košiciach, pre HN povedal, že Rudolf Zajac si transparentnosťou predaja "nepotrebných" budov zrejme zlepší povesť pošramotenú tvrdými reformnými opatreniami. Je však presvedčený, že aby sa transparentnosť zabezpečila naozaj a mohla sa sledovať aj po opadnutí prvej vlny záujmu verejnosti, mal by sa na výnosy z predaných budov zriadiť osobitný účet. A ten by mal byť verejne, hoci aj včera vyžrebovanými členmi komisií, hocikedy kontrolovateľný, aby peniaze z predaja neskončili inde, ako sa deklaruje teraz.
MUDr. Igor Ondruš z Fakultnej nemocnice v Bratislave-Ružinove sa o svojom vyžrebovaní v úlohe náhradníka dozvedel od HN. V zdravotníctve pracuje už vyše 20 rokov a privítal predstavu, že by mohol byť pri tom, keď sa bude v tomto rezorte niečo riešiť transparentne. (Viac na s. 6)

Objekty, ktoré sa budú predávať v Bratislave

NsP na Bezručovej ul.
Hematologická a transfúziologická klinika na Partizánskej ul.
Krčná klinika na Zochovej ul.
Ortopedická a urologická klinika na Hlbokej ul.
Komplex kliník na Krásnej hôrke
Ambulancia včasnej diagnostiky detí na Úprkovej ul.
Poliklinika NÚTaRCH na Cukrovej ul.
Rozostavaný komplex LF UK na Rázsochách

Objekty, ktoré sa budú predávať v Košiciach

Detská nemocnica na Moyzesovej ul.
Nedokončené objekty v areáli Vysokošpecializovaného ústavu geriatrického
Rozostavené objekty FNsP na Triede SNP č. 1
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:30