StoryEditor

Školský rok sa nezačne štrajkom

25.08.2003, 00:00

Štrajk avizovaný školskými odborármi na začiatok školského roka sa neuskutoční. Informoval o tom predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) Ján Gašperan, podľa ktorého požiadavky odborov boli splnené na 80 percent. Zdôraznil však, že školským odborom záleží na pokračovaní kolektívneho vyjednávania a podpísaní kolektívnej dohody. "Ak bude táto dohoda podpísaná, OZPŠaV nebude iniciovať neobmedzený štrajk," upozornil Gašperan s tým, že definitívne stanovisko k otázke, či odborári pripravia nejaké protestné akcie, sa rozhodne až 17. - 18. septembra po zasadnutí Rady OZ PŠaV. V tom čase už budú známe výsledky vyjednávania o kolektívnej dohode na rok 2004.
V mzdovej oblasti Gašperan vyslovil spokojnosť s úpravou platov na vysokých školách, ktoré za prvý polrok vzrástli asi o 28 percent. Horšia situácia je však podľa neho na základných a stredných školách. Budúci rok predpokladá rast nominálnych platov len na úrovni inflácie.
Odborári ešte pred prázdninami žiadali také finančné zabezpečenie školstva, ktoré umožní riadny chod škôl a školských zariadení. Ďalšou požiadavkou bol rast reálnych platov zamestnancov v školstve a zachovanie zákona o verejnej službe a tarifného odmeňovania zamestnancov vo verejnej službe. V prípade nesplnenia požiadaviek hrozili pokračovať v protestných akciách, ktoré sa uskutočnili koncom uplynulého školského roka.
Gašperan privítal vládou schválených 756 miliónov korún na dofinancovanie školstva, problém je však podľa neho v tom, že tieto prostriedky sa zrejme nedostanú príspevkovým organizáciám, akými sú napr. stredné odborné učilištia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 20:29