Rozťahovanie transparentov sa nepozdáva predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi. Plánuje to obmedziť.TASR
StoryEditor

Žiadne urážky, žiadne plagáty. Na poslancov má dohliadnuť parlamentná stráž

04.07.2016, 00:00
Návrh na zmenu parlamentného poriadku prichádza po prerušení mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra Roberta Kaliňáka.

Žiadne plagáty a viac disciplíny. Dnes v parlamente zasadne ústavnoprávny výbor, ktorý by mal okrem iného nastaviť aj mantinely pre poslancov. Predseda parlamentu Andrej Danko by chcel vynucovať dodržiavanie poriadku parlamentnými strážnikmi.

Ich vytvorenie pripúšťa aj poslanec strany Most-Híd a člen ústavnoprávneho výboru Peter Kresák. „Aj podľa súčasného stavu má predsedajúci schôdze, ak niekto nezachováva minimálny štandard, právo ho vykázať. Na výkon tohto rozhodnutia je potrebné mať parlamentnú stráž. Predsedajúci schôdze nebude predsa sám niekoho fyzicky vytláčať zo sály,“ hovorí Kresák.

Parlamentní strážnici však zrejme nevzniknú tak skoro. Podľa Kresáka by sa tak mohlo udiať až po letnej parlamentnej prestávke.

Parlamentnú „políciu“ vítajú aj ďalší koaliční poslanci. „Myslím si, že je to dobrý nápad. Pokiaľ sa predseda parlamentu môže aj rozkrájať a nedokáže prinútiť poslanca, aby odložil transparent, tak musí prísť parlamentná stráž a odložiť ho ona,“ hovorí poslanec Smer Ľuboš Blaha.



Problém s parlamentnými strážnikmi však má opozícia. Poslanci mimovládnych strán si nedokážu predstaviť, ako by taký dohľad mohol fungovať.

Poslanec SaS Ľubomír Galko si myslí, že nápad na zriadenie stráže je hlúposť. „Keď oni budú dodržiavať pravidlá a budú v rámci novej kultúry, ktorú sľubovali, konať, tak to bude všetko v poriadku,“ hovorí Galko. Za neštandardné to považuje aj politológ Samuel Abrahám. Podľa neho určite existuje aj iný spôsob, ako sa vyrovnať s výpadmi jedného poslanca, čím narážal na praktiky predsedu OĽaNO Igora Matoviča.

Skončili kvôli transparentu
Nápad s parlamentnou strážou prichádza po tom, ako počas štvrtkového rokovania parlamentu Igor Matovič umiestnil na zem transparent s fotografiou Roberta Kaliňáka a podnikateľa Ladislava Bašternáka doplnený textom: „Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne.“ Podľa Matoviča išlo o vizuálnu pomôcku, na ktorú má nárok. Predseda parlamentu Andrej Danko sa rozhodol schôdzu ukončiť, pretože Matovič podľa neho nemal povolenie dotknutých osôb na zhotovenie plagátu. „Čudujem sa Igorovi Matovičovi, že sám blokuje schôdzu národnej rady, ktorú sám inicioval,“ zareagoval Danko na Matovičovu neochotu transparent stiahnuť.

Podľa Jozefa Rajtára zo SaS však fotografie nepatria tomu, kto na nich je, ale tomu, kto ich odfotografoval. To potvrdil aj Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského, podľa ktorého nebol spáchaný trestný čin podľa autorského zákona, ak išlo o vlastníka, ktorý je fotografom. „Taktiež treba zdôrazniť, že ide o menej závažný trestný čin, respektíve prečin, pri ktorom sa vždy berú do úvahy všetky okolnosti, následky a pohnútky páchateľa,“ povedal Strémy.

Bývalý predseda parlamentu Richard Sulík by vraj z tohto dôvodu schôdzu neprerušoval. „Aj Smeráci chodili s rôznymi banermi, to k tomu podľa mňa patrí,“ zareagoval Sulík.

Podľa neho si každý poslanec musí zvážiť, akou formou sa chce prezentovať. To, že prerušenie schôdze nebol dobrý odkaz pre demokraciu, si myslí aj politológ Tomáš Koziak. „Je to dosť radikálna forma prezentácie názorov, ale pokiaľ nedošlo k porušeniu zákona, tak to môže ukazovať na snahu o zneužitie moci,“ myslí si Koziak.

Falšovanie bankoviek
Podľa Danka spáchal Matovič trestný čin aj na predchádzajúcej schôdzi parlamentu, keď v pléne vysypal reprodukcie 500-eurových bankoviek. Zákon však stanovuje, ako má napodobnenina vyzerať. „Bankovka môže byť vyrobená len na názorné a ilustračné účely, musí to byť tak, aby nemohlo dôjsť k akémukoľvek zameneniu alebo zhode s originálom,“ povedal dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor.

Matovič si nemyslí, že by jeho reprodukcie mohol niekto považovať za pravé peniaze. „Na tej bankovke je napísané SPECIMEN, to je doslova tak, ako to prikazuje zákon, keď chcete urobiť kópiu bankovky,“ bránil sa Matovič s tým, že bankovky boli vytlačené len z jednej strany a na druhej boli biele.

Kaliňák stále vo funkcii. Na rade je Fico
„Opakovane sme vyzývali Roberta Fica, aby odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka, a aby sa vysťahoval z bytu postavenom z daňových podvodov,“ povedal Igor Matovič tesne predtým, ako opozícia podala návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.

Do toho momentu totiž nebolo opozícii jasné, kedy bude odvolávanie Kaliňáka pokračovať. Preto sa rozhodli, že na rade je Fico. Podľa Matoviča premiér svojím postojom ku kauze Bašternák podporuje korupčné prostredie. „Ulica, na ktorej býva, by si zaslúžila premenovať na Korupčnú 1,“ uzavrel Matovič.

Predseda parlamentu Andrej Danko ešte v piatok odsúdil rozhodnutie opozície a potvrdil, že odvolávanie Kaliňáka bude pokračovať hneď po hlasovaní o dôvere Robertovi Ficovi. Mimoriadnu schôdzu zvolá na stredu, nevie však vopred povedať, čo urobí, ak Igor Matovič opäť prinesie transparenty.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 00:32