Vlajka EÚReuters
StoryEditor

Generálne direktoriáty

11.07.2016, 00:00

Európska komisia je jednou z hlavných inštitúcií Európskej únie. Jej úlohou je navrhovať nové právne predpisy, riadiť jednotlivé politiky únie či vyčleňovať na ne finančné prostriedky. Komisia sa organizačne delí na viaceré útvary. Medzi ne patria aj generálne direktoriáty, ktoré sa nazývajú aj generálne riaditeľstvá.

Generálne riaditeľstvá sú organizačne veľmi podobné našim ministerstvám. Na čele každého direktoriátu stojí jeho riaditeľ, ktorý sa však zodpovedá príslušnému eurokomisárovi. Na základe toho, o aké riaditeľstvo ide – či o dopravu, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, oblasť klímy, energetiku, rybné hospodárstvo, zdravie a bezpečnosť potravín, alebo o migráciu. Jednotlivé riaditeľstvá sa tak venujú špecifickým oblastiam politík Európskej únie. Dokopy je súčasťou komisie až 33 generálnych riaditeľstiev.

Pre zaujímavosť: jedným z riaditeľstiev je aj generálne riaditeľstvo Translation – čiže orgán, ktorý prekladá všetky texty komisie do 24 oficiálnych jazykov Európskej únie. Tento generálny direktoriát zamestnáva viac ako 2 500 ľudí, s čím sa radí k najväčším prekladateľským ústrediam na celom svete. Sídli v Bruseli a v Luxemburgu. Prekladá však výhradne písané texty, pretože tlmočníctvo má na starosti ďalší z direktoriátov: riaditeľstvo Interpretation.

Ďalšie direktoriáty sa venujú napríklad obchodu, colnej únii či finančnej stabilite. A jedno samostatné generálne riaditeľstvo tvorí aj európsky štatistický úrad Eurostat. Tieto útvary sa považujú za administratívny a technický aparát Európskej komisie. Jednotlivé riaditeľstvá spolu úzko spolupracujú so zámerom zabezpečiť jej každodenný chod a čo najväčšiu efektivitu. Pre správnu činnosť musia tiež navzájom koordinovať svoje kroky.

Európska komisia sa okrem generálnych direktoriátov skladá aj z ďalších podútvarov, ktoré slúžia na špecifické účely. Jedným z nich je napríklad OLAF – Európsky úrad pre boj proti podvodom, ktorý preveruje podozrenia zo spreneverenia európskych peňazí či z nesprávneho čerpania eurofondov. Medzi ďalšie špeciálne jednotky patrí napríklad aj Európske centrum politickej stratégie, právny servis, ústredná knižnica či historické archívy.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:02