KarikatúraĽubomír Kotrha
StoryEditor

V Smere sú tajnosti. Na stole je Kaliňákova funkcia

29.07.2016, 00:00
Autor:
slmslm
Kauza Bašternák otvorila dvere kritickým hlasom v najsilnejšej strane vládnej koalície.

Členovia Smeru a europoslanci Monika Flašíková-Beňová, Boris Zala a Monika Smolková však ostávajú so svojou kritikou osamotení. Strana by si mala v decembri voliť nové vedenie. HN vám prinášajú štyri otázky a odpovede na to, ako kauza Bašternák (ne)otvorila diskusiu v Smere a čo bude s ministrom Kaliňákom.

1. Zostane Robert Kaliňák podpredsedom Smeru?
Koncom tohto roka sa stretnú delegáti najsilnejšej vládnej strany. Cieľom zrazu smerákov by mala byť voľba nového vedenia. Otázne je však zotrvanie Roberta Kaliňáka na poste podpredsedu Smeru. Tlačové oddelenie socialistov totiž o jeho opätovnej kandidatúre do vedenia mlčí. Rovnako bez reakcie zostala aj otázka na hovorcu ministerstva vnútra Ivana Netíka, ktorému Kaliňák šéfuje. Delegáti strany hovoria, že vyjadrovať sa ku Kaliňákovej kandidatúre je predčasné. Komentovať to nechcela ani členka predsedníctva Smeru Jana Laššáková. „Keď bude taká vôľa, aby sa niektorí podpredsedovia, okresní alebo krajskí predsedovia vymenili, tak si myslím, že prebehne vnútrostranícka diskusia,“ skonštatovala Laššáková. Podľa analytikov bude všetko záležať na rozhodnutí predsedu Roberta Fica. Pripomeňme, že v minulosti pre kauzu piešťanského CT odstúpila bývalá dvojka Smeru Pavol Paška z postu predsedu parlamentu, no dodnes zastáva funkciu podpredsedu strany.

2. Čo sa udialo v Smere?
Od prepuknutia kauzy okolo Ladislava Bašternáka, od ktorého Robert Kaliňák kúpil v roku 2013 podiel vo firme, sa v Smere objavili kritické hlasy. Nespokojná trojica europoslancov sa začala dožadovať Kaliňákovho stiahnutia. V polovici júna sa v otázke Kaliňáka stretol aj poslanecký klub, na ktorý prišiel aj premiér Robert Fico. Pred jeho zasadnutím naznačovala Monika Flašíková-Beňová, že Kaliňák by mal odstúpiť. „Niektoré rozhodnutia sa robia ťažko, je to tak, ale raz sa urobiť musia. A vyzerá to tak, že to naše už dlhší odklad nevydrží,“ napísala Flašíková-Beňová pred stretnutím klubu. Neskôr sa ku kritizovaniu situácie okolo Kaliňáka pridali aj ďalší smerácki europoslanci Boris Zala a Monika Smolková. Proti ich vyjadreniam sa zdvihla vlna kritiky od poslancov národného parlamentu aj členov vlády.

3. Aký má názor na dianie v strane trojica „eurovzbúrencov“?
Kaliňák nemá našu podporu, mal by odstúpiť, malo by sa zmeniť vedenie. Takto v skratke vyzerá rétorika trojice smeráckych europoslancov Moniky Flašíkovej-Beňovej, Moniky Smolkovej a Borisa Zalu ohľadne diania v strane. „Náš minister má obrovský morálny problém s tým, že sa mu stalo to, čo sa stalo. Nemôžeme sa tváriť, že navonok je nám to jedno a viesť nejakú pofidérnu diskusiu vnútri,“ povedala pre HN Flašíková-Beňová. Zala v rozhovore pre časopis Týždeň išiel ešte o krok ďalej a vyzval na výmenu a omladenie vedenia strany.

4. Čo na kritiku europoslancov hovoria členovia Smeru?
Ľavičiari nezvyknú problémy prepierať na verejnosti a takú linku držia aj v tomto prípade. Kritika europoslancov nepadla na úrodnú pôdu a dočkali sa skôr odsúdenia. K trojici europoslancov sa nepridal ani ich štvrtý kolega Vladimír Maňka. „Na to je vnútrostranícka diskusia. Máme snemy, kde si tieto veci treba rozobrať a povedať si tak, ako to človek cíti a treba to riešiť,“ hovorí Maňka. Jana Laššáková označila Zalovo volanie po zmene vedenia za nešťastné. Prvý podpredseda Smeru Marek Maďarič sa tiež ohradil voči Zalovým tvrdeniam a pre Denník N pripustil, že na decembrovom sneme budú zmeny vo vedení väčšie ako obvykle.

Pozrite si rozhovor s politológom ohľadne aktuálnej situácie na politickej scéne:

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:44