StoryEditor

Problém koaličných voličov sa volá Vladimír Mečiar

04.11.2004, 23:00
Náznaky spolupráce s ĽS-HZDS testujú nielen súdržnosť vládnej koalície, ale predovšetkým nálady voličov týchto politických subjektov. "Vládne strany sa postavili pred vážny problém," hovorí politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho by spojenectvo s expremiérom Vladimírom Mečiarom odpudilo predovšetkým časť potenciálnych voličov kresťanských demokratov.

"Sú tam ľudia, ktorí boli v minulosti kritickí voči ĽS-HZDS." V rovnakej pozícii však boli v nedávnej minulosti politici SDKÚ na čele s Mikulášom Dzurindom. Voliči mu to pripomenú, pripomína Mesežnikov. V opačnom garde však podobný problém s voličmi nehrozí. "Pre ĽS-HZDS možná spolupráca neznamená žiadne riziko."

Hľadanie programovej zhody
Podľa priebežných analýz sa štruktúra voličov opozičných a koaličných strán v niektorých znakoch zhoduje, v iných črtách sa však líši. Napriek tomu politici odmietajú pripisovať sociologickým údajom väčší význam. Podpredseda KDH Pavol Minárik zdôraznil, že podobná voličská základňa KDH a ĽS-HZDS ešte vôbec nemôže ovplyvniť rozhodovanie kresťanských demokratov. "Rovnako starí a ekonomicky aktívni voliči môžu zmýšľať pravicovo aj ľavicovo," vysvetľuje poslanec opozičného Smeru Igor Federič. Podľa neho preto takáto charakteristika nestačí ako východisko pri hľadaní partnerov na stabilnú spoluprácu. "S každým je to možné totiž pri jednotlivých bodoch," poznamenal Federič. Nepriamo s ním súhlasí aj podpredseda SDKÚ Pavol Kubovič. Ten vysvetľuje nárazníkovú spoluprácu s ĽS- HZDS jednoducho - styčnými bodmi v programoch obidvoch strán. Aj preto sa SDKÚ neobáva odlevu voličov. V špecifickej situácii je SMK, ktorej voličov zjednocuje národnosť, ale určite nie vek, sociálne postavenie či ideová orientácia. Pre HN to pripustil aj podpredseda maďarskej koalície Gyula Bárdos, podľa ktorého je však spolupráca s opozíciou neštandardná, a odpoveď na ňu dajú voliči.

Mečiara odmieta KDH
Dvere k povolebnej spolupráci však bude mať ĽS-HZDS s najväčšou pravdepodobnosťou zatvorené v KDH. "Ak niekto zaútočí na nášho ministra a navrhne odvolať nášho predsedu z funkcie šéfa parlamentu, musí rátať s tým, že s ním nebudeme rokovať," vyhlásil Minárik. Kresťanskí demokrati majú jednoznačnú podmienku - výrazná zmena správania ĽS-HZDS. Reakcia však na seba nenechala dlho čakať. "Pavol Hrušovský sa rád prezentuje zlepšenou kultúrou v parlamente, ale tá nemôže byť len z našej strany," odkázal kresťanským demokratom podpredseda ĽS-HZDS Ján Kovarčík. Radikálny postoj KDH označil za absurdný, pretože "povinnosťou poslanca je konať, ak nie je spokojný s odpoveďou na interpeláciu, prípadne ak sa predseda NR SR dopustí pochybenia". Napriek tomu však sociológ Martin Slosiarik pripomína, že "dlhodobo dochádza k obrusovaniu hrán". Domnieva sa, že voliči tento vývoj nemusia vnímať negatívne, za určitých okolností môže dokonca vzniknúť dojem, že ide o dôkaz kultivácie politického prostredia.

Typológia voličov parlamentných strán:
SDKÚ - mladší, s vyšším vzdelaním, obyvatelia miest, ekonomicky aktívni, podnikatelia
ANO - mladší, s vyšším vzdelaním, obyvatelia miest, ekonomicky aktívni
Smer - mladší, s vyšším vzdelaním, obyvatelia miest, ekonomicky aktívni, oslovuje aj menej vzdelaných
ĽS-HZDS - starší, menej vzdelaní, obyvatelia vidieka a menších miest
KDH - starší, menej vzdelaní, obyvatelia vidieka a menších miest, kladú dôraz na kresťanské hodnoty
SMK - voliči maďarskej národnosti bez ohľadu na vek, vzdelanie a pracovné aktivity
Zdroj: ÚVVM

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:56