TASR
StoryEditor

Poslanecký klub ĽSNS sa ocitol na hrane, Kotlebu opúšťa Šimko

30.08.2021, 15:08
Autor:
TASRTASRmahomaho
Klub ĽSNS má v parlamente už len osem členov.

Poslanec Národnej rady Jozef Šimko odchádza z klubu ĽSNS. Strane tak zostáva v parlamente už len osem poslancov.

Šimko, ktorý je zároveň primátorom Rimavskej Soboty, potvrdil svoj odchod pre portál Aktuality.sk.

​Za jeho rozhodnutím má byť rozchádzanie sa v názoroch so stranou. „Napríklad, ja som zaočkovaný, oni sú zásadne proti tomu. Ja mám iný názor, je tam toho viac, ale nehľadajte v tom nejaké zázraky. Zoberte si Messiho, odišiel z Barcelony a všetko je v úplnom poriadku,“ uviedol Šimko pre portál. 

ĽSNS Šimkovo rozhodnutie rešpektuje. Podpredseda klubu Martin Beluský uviedol, že zatiaľ nepoznajú jeho dôvody. "Je to jeho rozhodnutie, musíme to len rešpektovať," povedal. Nevie o tom, že by odchod zvažovali aj ďalší členovia strany. Myslí si, že ak by tak niekto chcel urobiť, už by to spravil.

Klubu hrozí zánik

Pre stranu Mariana Kotlebu nejde o prvý odchod v aktuálnom volebnom období. Poslanecký klub ĽSNS stratil už viac ako polovicu členov. Ak by ho opustil ešte jeden poslanec, zanikol by. 

Strana po zániku klubu prichádza napríklad o účasť na poslaneckých grémiách či vlastnú rokovaciu miestnosť. 

Po voľbách mal klub 17 poslancov. Už po troch mesiacoch však odišla trojica Štefan a Filip Kuffovci a Tomáš Taraba

Odchody pre sústreďovanie moci

Najväčší rozkol však strana zaznamenala v januári tohto roka, kedy ju opustilo až päť poslancov.

Boli medzi nimi známe tváre strany Milan Mazurek či Miroslav Suja. Pridal sa k nim aj europoslanec Milan Uhrík a založili hnutie Republika. 

Jadrom sporu bola zmena stanov, ktorá podľa kritikov presúvala moc v strane na úkor predsedníctva do rúk Kotlebovi.

​Odídenci adresovali smerom ku Kotlebovi výčitku, že o zmenách nevedeli.

"Rozhodnutie predsedu Mariana Kotlebu prevziať všetku moc na seba podporila aj vybraná časť členskej základne, ktorá to bez nášho vedomia odhlasovala. Toto rozhodnutie zmeniť pôvodne ľudovú stranu na stranu jediného muža musím rešpektovať, avšak ako zástanca tímovej spolupráce sa s tým jednoducho nedokážem stotožniť," skonštatoval v januári Uhrík.

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:41