Dreamstime
StoryEditor

Pramene práva EÚ

11.08.2016, 00:00

Úniové právo je písaný právny systém, založený na viacerých prameňoch. Okrem Európskej únie ako takej pokrýva aj vzťahy s právnymi poriadkami na medzinárodnej úrovni, aj na národnej úrovni členských štátov. Pramene môžu byť usporiadané hierarchicky, podľa právnej sily. Na prvom mieste je vtedy primárne právo – zmluvy vytvárajúce právny rámec Európskej únie, ktoré určujú rozdelenie právomocí medzi Úniou a členmi a konkrétne kompetencie európskych inštitúcií.

Patria sem takzvané zakladajúce zmluvy (Zmluva o Európskej únii, Zmluva o fungovaní Európskej únie), ich neskoršie úpravy a doplnenia, Charta základných práv Európskej únie, prístupové zmluvy členských štátov. Nasledujú všeobecné princípy Úniového práva, čiže rôzne zásady Európskej únie a jej právneho poriadku, zásady odvodené z ústavných právnych poriadkov členských štátov, základné práva a slobody a princípy medzinárodného práva. Tretie sú medzinárodné dohody podpísané Úniou a ekonomické dohody ukladajúce Únii povinnosti v oblastiach spolupráce, alebo obchodných, asociačných a menových dohôd.

Na štvrtom mieste sú pramene sekundárneho práva, vydávané jednotlivými inštitúciami Európskej únie podľa zakladajúcich zmlúv. Legislatívne akty majú predpísaný riadny alebo mimoriadny schvaľovací postup v Európskom parlamente a Rade. Môžu to byť nariadenia (všeobecne záväzné a priamo aplikovateľné), smernice (forma realizácie závisí od konkrétneho členského štátu) a rámcové rozhodnutia (individuálne záväzné len pre určité subjekty).

Nelegislatívne akty so všeobecnou a záväznou platnosťou sú delegované alebo vykonávacie a zväčša ich vykonáva alebo vydáva Komisia. Medzi ostatné akty patria odporúčania a stanoviská, teda vyjadrenia k dianiu v členských štátoch, ktoré môže Súdny dvor vziať do úvahy pri rozhodovaní. Taktiež sem patria medziinštitucionálne dohody, uznesenia, vyhlásenia a akčné programy európskych inštitúcií. Posledným typom je judikatúra Súdneho dvora Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 02 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví 03 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu? 04 - Modified: 2024-04-03 11:27:50 - Feat.: - Title: Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií 05 - Modified: 2024-04-02 06:09:13 - Feat.: - Title: Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri hraniciach s Európskou úniou a Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 01:03