Premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Chcem, aby z Bratislavy išiel odkaz do celej Európy, vyhlásil Fico

08.09.2016, 14:48
Autor:
TASRTASR

Blížiaci sa summit 27 lídrov krajín EÚ v Bratislave musí pomenovať diagnózu EÚ. Počas parlamentnej Hodiny otázok to dnes vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že si želá, aby summit bol natrvalo zapísaný v dejinách únie.

"Po dlhom čase sa lídri EÚ nestretnú v Bruseli, ale v Bratislave. Chcem, aby z Bratislavy išiel odkaz do celej Európy, že 27 lídrov vie prinášať atraktívne námety," priznal premiér.

"Každý sa domnieva, že bratislavský summit niečo naštartuje"

Podľa jeho slov sa k dnešnému dňu na summit akreditovalo 1 200 novinárov. "Každý sa domnieva, že bratislavský summit niečo naštartuje," myslí si Fico.

Zároveň tvrdí, že lídri musia mať na summite odvahu povedať, že nie všetko v EÚ je dobré, ale aj zvýrazniť pozitívne stránky tohto projektu, "ktorých je podstatne viac ako negatív".

"Neočakáva sa prijatie záverov s politickou záväznosťou. Musíme ale veľmi jasne pomenovať diagnózu EÚ, kde sa nachádzame a povedať, že niektoré veci sme nezvládli. Ak nebude táto elementárna miera sebareflexie, môžu sa objavovať ďalšie referendá a procesy, ktoré EÚ rozkladajú," varoval predseda vlády.

Mimoriadne ťažké obdobie

Na summite sa bude podľa Fica hovoriť napríklad o podobe EÚ po odchode Veľkej Británie či o bezpečnosti, ale nielen z pohľadu boja proti terorizmu, ale aj o bezpečnosti, ktorá má sociálny a ekonomický charakter.

Diskutovať sa bude aj o novom investičnom prostredí, o nových formách komunikácie a o EÚ ako globálnom hráčovi.

"Historicky prvé predsedníctvo SR v Rade EÚ sa odohráva v mimoriadne ťažkom období," povedal Fico a menoval hospodársku krízu únie, krízu na Ukrajine, migračnú krízu, či brexit.

"Vyzývam na prekonanie zlých nálad v EÚ. Nemôžeme sa zameriavať stále len na krízový manažment. To považujem za cestu, ktorá prinesie Slovensku pridanú hodnotu," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:36