TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Nebol len veľkým Ficovým kritikom. Pozrite sa, prečo si Lipšica zapamätáme

22.09.2016, 19:43
Daniel ​Lipšic pôsobil vo vysokej politike viac ako desať rokov.

Vládna koalícia príde o jedného z najhlasnejších kritikov. Parlamentné lavice sa po tragickej pondelkovej nehode, pri ktorej zahynul chodec, rozhodol dobrovoľne opustiť poslanec hnutia OĽaNO-Nova a predseda hnutia Nova Daniel Lipšic.

​Lipšic pôsobil vo vysokej politike viac ako desať rokov, počas ktorých si vyskúšal tak opozičné lavice, ako aj pôsobenie vo funkcii ministra.

1. Začiatky v politike

Do politiky sa Daniel Lipšic pustil ešte v 90. rokoch ako predseda Občiansko-demokratickej mládeže. V roku 2000 sa na sneme KDH stal podpredsedom kresťanských demokratov, kde vydržal dvanásť rokov. Počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu pôsobil na ministerstve spravodlivosti ako vedúci úradu. Po tom, čo do platnosti vstúpil nový zákon o štátnej službe, sa v roku 2002 funkcie na vlastnú žiadosť vzdal.

2. Najmladší minister

Po tom, čo sa mladý právnik Lipšic oťukal na ministerstve spravodlivosti ako šéf úradu, sa z neho stal v druhej Dzurindovej vláde vo veku 29 rokov priamo minister spravodlivosti, čo z neho spravilo najmladšieho šéfa vládneho rezortu. Z éry ministrovania Daniela Lipšica sa do povedomia dostala najmä zásada „trikrát a dosť“, čo znamenalo, že ak páchateľ spácha tretí závažný násilný trestný čin, hrozí mu výnimočný trest – 25 rokov alebo doživotie – bez možnosti podmienečného prepustenia.

Druhýkrát sa Lipšic stal ministrom za vlády Ivety Radičovej. Vtedy obsadil rezort vnútra, kde sa pustil do reformovania polície. Do Policajného zboru bola za jeho pôsobenia začlenená aj železničná, hraničná a cudzinecká polícia a menil sa aj spôsob hodnotenia policajtov.

3. Nový (ne)líder pravice

Po nezhodách s vedením KDH, kde pôsobil viac ako desaťročie, sa krátko po parlamentných voľbách v roku 2012 Lipšic rozhodol svoje materské hnutie opustiť. O pár mesiacov po odchode z KDH založil hnutie Nová väčšina, ktoré malo ambíciu zaplniť priestor po SDKÚ-DS. Neskôr hnutie pôsobilo pod názvom Nova a medzi rokmi 2013 a 2014 sa jeho súčasťou stali aj odídenci z SaS, ktorí po nezhodách s konzervatívcami neskôr odišli. Popularita Lipšicovej strany postupne klesala, čo pred tohtoročnými parlamentnými voľbami vyústilo do toho, že sa napokon pripojil na kandidátku hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

4. Okrem poslanca aj advokát

Daniel Lipšic napriek aktívnemu pôsobeniu v politike nezanechal ani advokáciu. V mnohých mediálne exponovaných prípadoch zastupoval a zastupuje klientov bez nároku na honorár. V právnych otázkach pomáha najnovšie aj matke Natálie z resocializačného centra Čistý deň v Galante. Okrem toho je Lipšic advokátom aktivistu Martina Daňa v prípade ohovárania bývalého ministra dopravy za Smer Jána Počiatka. Pred súdom obhajoval aj výtvarníkov Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza, ktorí poliali červenou farbou bustu bývalého komunistického pohlavára Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej. Lipšic na svojich prípadoch ostáva pracovať aj po vzdaní sa poslaneckého mandátu.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:00 - Feat.: - Title: Bývalý český poslanec Feri pozná trest za znásilnenie. Vo väzení si odsedí roky 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:22