TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Opozičné odvolávanie stroskotalo, za koniec Kaliňáka nehlasoval ani Matovič

23.09.2016, 20:52
Autor:
chochoTASRTASR
Premiér Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom daňovú kauzu Ladislava Bašternáka ustáli.

Predseda vlády SR Robert Fico ostáva vo svojej funkcii. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, dnes hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov.

Premiéra Fica vo funkcii podržali všetci prítomní koaliční poslanci. Za jeho odvolanie hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci. Celý klub ĽSNS v sále chýbal.

Rovnako to dopadlo aj v prípade ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ani druhý pokus opozície vysloviť mu nedôveru za daňovú kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie dnes hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných. Na zosadenie člena vlády je potrebných minimálne 76 hlasov. Kaliňák ustál aj odvolávanie 7. júna.

Za Kaliňákovo odvolanie hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci, takmer celá koalícia bola proti. Zdržal sa len Štefan Zelník z SNS.

Za odvolanie Kaliňáka nehlasoval dokonca ani jeden z jeho najhlasnejších kritikov šéf opozičnej strany OĽaNO Igor Matovič, ktorý nebol v čase hlasovania v sále prítomný.

Opozícia odvoláva premiéra Roberta Fica. Sledujeme online 18:10 Kaliňáka neodvolali Minister vnútra Robert Kaliňák podľa očakávania prežil odvolávanie opozície. Za jeho koniec hlasovalo len 40 poslancov, 78 bolo proti, 2 sa zdržali. 17:34 "Je to tragédia, nie kocúrkovo," "Je to tragédia, nie kocúrkovo," odkázal Rajtár poslancovi SNS Antonovi Hrnkovi. 17:13 Mihál: Kaliňák sa nemusí hanbiť, keď sa mu darí Ďalší opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál apeloval na ministra Kaliňáka, aby sa priznal, odkiaľ berie príjem 300-tisíc až 400-tisíc eur ročne, ktorý uvádza v majetkových priznaniach a pochádza z činností mimo jeho verejnej funkcie. "Veď za to sa predsa nemusí hanbiť, keď sa mu tak darí," konštatoval Mihál. 17:11 Budaj: V Kaliňákovi som videl nádej Pred rokmi som vnímal Roberta Kaliňáka ako nádej postkomunistickej politiky, v domnienke, že on nemá dôvod preberať móresy komunistov alebo mečiarovcov. Opísal svoj predchádzajúci pohľad na šéfa rezortu vnútra poslanec hnutia OĽaNO-NOVA Ján Budaj v rozprave k návrhu na odvolanie ministra z funkcie. 16:54 Kaliňák v pléne nie je Minister vnútra sa v pléne nenachádza. "Verím ale, že počúva," hovorí poslankyňa Zemanová. 16:53 Kollárov odkaz pre Kaliňáka "Osobne nie všetkým s Lipšicom súhlasím. Ale musím povedať, že sa zachoval ako chlap a odstúpil. Urobil gesto, ktoré je hodné nasledovania pán Kaliňák," vyhlásil Kollár v parlamente 16:10 Matovič: Poslanci zlepenca mi skákali do reči 15:53 Lipšic sa rozlúčil s poslancami 15:29 Parlament pokračuje odvolávaním Kaliňáka Poslanci Národnej rady SR pokračujú v odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Táto mimoriadna schôdza bola otvorená ešte pred letnými prázdninami, 30. júna, predseda NR SR Andrej Danko (SNS) ju však prerušil. Do rozpravy je ešte prihlásených 18 poslancov. 15:26 Remišová: Polícia je dlhodobo nakazená rakovinou Polícia je dlhodobo nakazená rakovinou, a vyliečiť ju bude ťažké. Podstatné je, že Kaliňák rakovinu nelieči," číta Remišová list policajta v prejave v parlamente. 15:24 "Láska k totalite" Andrej Danko a Robert Kaliňák zdieľajú jednu spoločnu vlastnosť: Lásku k totalite, tvrdí poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. 15:21 Do parlamentu sa vrátil transparent namierený proti Kaliňákovi

Bilbord v parlamente
15:03 Fico zostáva premiérom Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo svojej funkcii. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, dnes hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov. 14:26 Erik Tomáš v spore s médiami Erik Tomáš zverejnil list Natálie. Útočil na televíziu JOJ a pohádal sa s novinármi. Záznam z tlačovej konferencie si môžeme pozrieť tu 13:16 Nicholsonová Ficovi: Ste zodpovedný za predražené nákupy Nicholsonová vytkla Ficovi aj predraženú informatizáciu verejnej správy. "Ste tiež priamo zodpovedný za stav v zdravotníctve. Za to, ako sa tunelujú nemocnice, lebo ich tunelujú priamo vaši dosadení ľudia v dozorných radách. Ste zodpovedný za predražené nákupy, kvôli ktorým sa pacienti nedostanú včas na vyšetrenia a zomierajú za kšefty vašich ľudí," uviedla Ďuriš Nicholsonová. 12:49 Nicholsonová: Fico by mal odstúpiť z funkcie Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) nikto nikdy nič nedokázal, ale vzbudzuje čoraz viac otázok a pochybností. Nejde vôbec len o kauzu Bašternák. Mal by preto odstúpiť z funkcie. Presvedčená je o tom podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá vystúpila v rozprave k návrhu na odvolanie premiéra. 12:07 Rajtár: Zodpovednosť nesie Kažimír Rajtár upozornil na to, že pokutu nedostala firma, ktorá internetové stránky reálne prevádzkuje, ani firma, ktorá prevádzkuje počítačové servery. Pokutu dostala len firma, ktorá registruje domény. Zodpovedný je za to podľa neho v konečnom dôsledku minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Hovoríme o tom ministrovi, ktorý nekonal, keď sa na finančnej správe zaobstarával korupčne predražený systém za 140 miliónov eur, hovoríme o nekonaní ministra Kažimíra, keď zmluvy za ďalšie desiatky miliónov boli na finančnej správe utajené, aby ľudia nevideli detaily, komu peniaze idú," tvrdí Rajtár. 11:21 Takto to vyzerá v pléne po tom, čo Fico vyzval koalíciu na odchod
Vyprázdnené plénum
11:11 Budaj kritizoval Fica Poslancovi OĽaNO-NOVA Jánovi Budajovi sa nepáčilo, že sa Fico vo svojom vystúpení k spomínanej daňovej kauze Bašternák vôbec nevenoval. "Všetky otázky, čo sme dokázali položiť, sme počas leta vskutku položili. A teraz všetci koaliční poslanci vyšli zo sály a odmietajú spolu s premiérom odpovedať. Tadiaľto politika demokratického a európskeho Slovenska nevedie. Ak chceme zostať v Európe, európskej politike, politik musí zniesť aj kritiku. Ak má odpovede, mal by ich voči kritike ponúknuť," dodal Budaj. 11:02 Matovič zavesil tričko na rečnícky pult Matovič pri ďalšom prejave zobral tričko "Fico chráni zlodejov" a zavesil ho na rečnícky pult 10:41 Koalícia odišla z parlamentu 10:33 "Môžeme ísť na záchod a hučať to do pisoárov" "Môžeme ísť na záchod a hučať to do pisoárov, ďakujem, že ste odišli pán premiér. Ja teraz pôjdem do toho pisoáru a budem to tam tlmočiť," hovorí Kollár. Na záver povedal, že sa jeho strana pridá k odvolaniu premiéra. 10:30 Kollár: Je to hanba, absolútna arogancia moci "Sme platení z daní daňových poplatníkov, keď sa pozriem na ľavú stranu, nikto tam nie je. Fico sa postavil a vyzval ministrov, aby odišli," hovorí Boris Kollár. "Je to hanba absolútna arogancia moci." 10:23 Fico odišiel z pléna, ministri tiež Po tom, ako skončil svoj prejav prejav Fico, odišli aj vládni ministri z pléna. 10:22 Rajtár vyzval Fica na odstúpenie Rajtár na záver vyzval Fica na odstúpenie: "Koalíciu tiež vyzývam, aby zahlasovali za Ficovi koniec." 10:13 Sulíkovci žiadajú koniec Ficovho poradcu 10:10 Rajtár: Fico nie je slobodný "Nemôže sa stať, že ma bude niekto držať za gule," parafrázuje Rajtár premiéra Fica. Hovorí, že Fico nie je slobodný ale ja zaviazaný. "A to do takej miery, že sa nemôže odstaˇhovať z bytu Bašternáka." 10:09 Fico s Kaliňákom nás vyháňajú Fico s Kaliňákom nás vyháňajú z európskeho civilizačného priestoru, hovorí poslanec SaS Jozef Rajtár. 10:05 Poslanci Most-Híd Ficovi netlieskali Počas prejavu Roberta Fica tlieskali poslanci Smeru a SNS, poslanci Most-Híd netlieskali a zostali zdržanliví. 10:03 Fica napodobňuje Danka Fico napodobňuje šéfa parlamentu Andreja Danka, keď hovorí, že Sulík si žije luxusný život v Bruseli. 09:57 Matovič vytiahol svoje tričko Matovič počas prejavu Roberta Fica vytiahol tričko "Fico chráni zlodejov." 09:55 "Táto schôdza je bezdôvodná, pretože nebol preukázaný žiadny zločin," hovorí Fico v parlamente 09:55 Fico: Toto je veľmi nebezpečná hra Toto je veľmi nebezpečná hra, ale my sa nenecháme zastrašiť, hovorí Fico v pléne. 09:54 "Fico podporuje zločinecké praktiky" "Robert Fico svojím konaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy," upozorňuje opozícia v odôvodnení návrhu. 09:53 Fico čelí odvolávaniu Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) čelí na pôde Národnej rady SR opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie.

01 - Modified: 2024-05-07 07:30:03 - Feat.: - Title: Poslanci začali ďalší týždeň schôdze, odhlasovať majú viacero návrhov 02 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 03 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 04 - Modified: 2024-05-05 08:29:00 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok,čaká ich ešte viacero neprerokovaných bodov. Riešiť budú aj medvede 05 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 10:33