TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

V Moste hovoria o odstúpení Kaliňáka čoraz častejšie

11.10.2016, 00:00
Napriek dištancovaniu sa Mosta-Híd od ministra vnútra ho strana dvakrát podržala.

Vo vláde ho nechcú, ale koalíciu držia. Zo strany Most-Híd sa ozýva čoraz viac hlasov, ktoré hovoria, že minister vnútra Robert Kaliňák by pre kauzu Bašternák mal zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii. Napriek tomu ho pri dvoch odvolávaniach podržali.

Najnovšie sa ku kritikom z Mosta pridala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Situácia pri Kaliňákovi podľa nej dospela do štádia, keď by bolo odstúpenie šéfa rezortu vnútra na mieste. „Myslím si, že ide o dôveryhodnosť inštitúcií a dôveryhodnosť polície ako takej. Sú chvíle, keď politické rozhodnutie treba urobiť,“ povedala Žitňanská v rozhovore pre denník Sme.

Záchrana charakteru
Kritické hlasy zo strany Most-Híd na adresu Kaliňáka sa však ozývajú už od prepuknutia kauzy Bašternák. „Myslím si, že riešenie, ktoré prednedávnom navrhol práve Béla Bugár, by síce možno nebolo optimálne, ale minister Kaliňák by mohol dočasne opustiť miesto ministra do ukončenia vyšetrovania. A pokiaľ by sa preukázalo, že sa nedopustil skutkov, z ktorých ho opozícia obviňuje, vrátil by sa do pôvodnej funkcie,“ povedal v júli v rozhovore pre HN poslanec Mosta Peter Kresák.

​Poslanci Smeru však napriek kritickým vyjadreniam na adresu svojho straníckeho ministra nevnímajú napätie medzi koaličnými partnermi. „Beriem to ako jej názor, ktorý vyjadrila, a ja sa s ním nestotožňujem,“ povedala poslankyňa Smeru Jana Laššáková. Ďalší poslanec socialistov Dušan Jarjabek nechcel komentovať Žitňanskej vyjadrenie. Vzťahy medzi poslaneckými klubmi však považuje za výborné. Najmenej sa k téme Bašternák vyjadruje tretí koaličný partner – SNS. „Všetko by malo byť riešené v koaličnom hrnci, až potom navonok,“ odkázal poslanec národniarov Anton Hrnko.

Politológovia vidia vo verejných vyjadreniach členov a poslancov strany Most-Híd najmä snahu o to, aby neboli ako strana spájaní s kauzou Bašternák a Kaliňákovým zotrvaním vo vláde. „Pokiaľ by nejakým spôsobom podporovali Kaliňáka, zodpovednosť za to, za čo spoločnosť Kaliňáka odsudzuje, by sa preniesla aj na nich,“ skonštatoval politológ Samuel Abrahám. Vyjadrovanie nesúhlasu môže byť aj pokusom zachovať si punc strany, ktorá má charakter, myslí si politológ Jozef Lenč.

Nechceli ho vo vláde
Kaliňák to však mal v očiach Mosta nahnuté ešte pred vznikom vlády. Vedenie strany sa totiž počas rokovaní o zostavení vlády pokúšalo vyjednať, aby súčasný minister vnútra nesedel na svojej stoličke. Ako však priznal predseda strany Most-Híd Béla Bugár, žiadna iná zo strán vtedy ešte rodiacej sa štvorkoalície sa k nim nepridala. „Túto otázku sme otvorili vtedy, keď to bolo aktuálne. Neprešlo to, ostali sme sami a od toho času riešime to, aby naše ministerstvá zvládli agendu z programového vyhlásenia vlády,“ povedal Bugár.

Podľa opozície mal Kaliňák zasahovať v Bašternákovom prípade do vyšetrovania a už dvakrát sa ho preto neúspešne pokúsili odvolať. Fakt, že odpor voči šéfovi rezortu vnútra nie je napriek kritickým vyjadreniam v Moste horúca téma, potvrdili hlasovania o jeho odvolávaní. V prvom prípade hlasovalo proti odvolaniu sedem z desiatich poslancov Mosta. V druhom prípade, keď sa poslanecký klub rozrástol o piatich poslancov, podporilo Kaliňáka v zotrvaní vo funkcii 14 z 15 poslancov Mosta.

Koľkí poslanci hlasovali proti prvému odvolaniu Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra?
Smer-SD –
48 zo 49 poslancov
SaS – 0 z 21 poslancov
OĽaNO-NOVA – 0 z 19 poslancov
SNS – 14 z 15 poslancov
ĽS NS – 0 zo 14 poslancov
Sme rodina – 0 z 11 poslancov
Most-Híd – 7 z 10 poslancov
Nezaradení – 7 z 11 poslancov

Koľkí poslanci hlasovali proti druhému odvolaniu Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra?
Smer-SD
– 47 zo 49 poslancov
SaS – 0 z 21 poslancov
OĽaNO-NOVA – 0 z 19 poslancov
Most-Híd – 14 z 15 poslancov
SNS – 14 z 15 poslancov
ĽS NS – 0 zo 14 poslancov
Sme rodina – 0 z 8 poslancov
Nezaradení – 3 z 9 poslancov

01 - Modified: 2022-05-03 11:26:50 - Feat.: - Title: Bugár vystupuje zo strany Aliancia. SMK chce vytlačiť Most-Híd a Spolupatričnosť, tvrdí exminister Sólymos 02 - Modified: 2022-04-23 15:08:29 - Feat.: - Title: Exminister Kaliňák ide do väzby 03 - Modified: 2022-01-17 09:12:42 - Feat.: - Title: Bývalú konkurznú správkyňu Bašternákovho majetku obvinili. Ivanovej hrozia roky za mrežami 04 - Modified: 2021-09-30 17:41:36 - Feat.: - Title: Berényi: Maďarská strana Aliancia sa môže stať stabilizujúcim prvkom na politickej scéne 05 - Modified: 2021-09-30 17:21:33 - Feat.: - Title: Zjednotená maďarská Aliancia chystá snem. Pri Fidesze sme sa nesporili, tvrdí jej budúci predseda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:13