StoryEditor

Nízke limity: lekári neordinujú alebo robia zadarmo

03.01.2017, 23:00
Ministerstvo chce riešiť dlhé čakacie lehoty, upraví minimálnu sieť poskytovateľov

Bežný pacient čaká na vyšetrenie u odborného lekára priemerne 27 dní, najviac v Bratislave.

Dôvodom je nedostatok špecialistov, ich zlé regionálne rozloženie a nedostatočné financovanie, vymenúva základné problémy dlhých čakacích lehôt Ondrej Kusý, viceprezident Asociácie súkromných lekárov pre špecializovanú ambulantnú starostlivosť.

Zároveň potvrdzuje, že samostatným problémom sú finančné limity za ošetrenia pacientov od poisťovní. Špecialisti ich považujú za nedostatočné, po ich prečerpaní totiž za ďalšie ošetrenia zaplatené nedostanú. Mnohí si tak po zvyšok mesiaca berú voľno a pacientov preobjednajú.

Ordinovať zadarmo?

Koncom mesiaca už zvyčajne neordinuje aj lekár zo západného Slovenska, ktorý si neželá byť menovaný. Finančne by sa mu to totiž neoplatilo. Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacienta sa však s niečím takým stotožniť nemôže a voči pacientovi to považuje za vysoko nekorektné. Podľa Kusého je však takýto prístup akceptovateľný. „Nikto nemôže chcieť, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pracovali zadarmo,“ hovorí.

Dôvodom dlhého čakania má byť podľa lekára a poslanca parlamentu Alana Suchánka za OĽaNO spôsob práce obvodných lekárov. „V západných krajinách lekár prvého kontaktu vyrieši 70 – 80 percent problémov pacientov, u nás je to presne naopak,“ upozorňuje. Slováci zároveň lekárov navštevujú nadpriemerne často, až 11-krát ročne, zatiaľ čo priemer krajín OECD je necelých sedem ošetrení.

Vedie Bratislavský kraj

Štatistiku čakaní na vyšetrenia si dalo vypracovať ministerstvo zdravotníctva a problém sa zaviazalo vyriešiť vo svojom programovom vyhlásení. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej plánujú upraviť nariadenie vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov tak, aby vyhovelo súčasným potrebám.

Na termín u špecialistu sa čaká najdlhšie práve na západe, priemerne až 30 dní. ,,Veľa občanov totiž príde na vyšetrenie do Bratislavy a nie v mieste svojho bydliska v inom regióne,“ vysvetľuje Kusý s odôvodnením, že v hlavnom meste sa nachádzajú koncové nemocnice a vysokošpecializované centrá.

To potvrdzuje aj najvyšší počet hospitalizácií za rok 2015, v kraji sa ich uskutočnilo vyše 31-tisíc, čo je o takmer 12-tisíc viac ako v druhom Košickom kraji. To, že v hlavnom meste je ošetrených najviac pacientov z iných regiónov, považuje Kusý za typické pre väčšinu hlavných miest Európy.

01 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 02 - Modified: 2024-04-26 08:14:22 - Feat.: - Title: Žilinská župa upozorňuje na nedostatok ambulantných lekárov 03 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 04 - Modified: 2024-03-08 12:07:01 - Feat.: - Title: Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby 05 - Modified: 2024-02-24 21:21:50 - Feat.: - Title: V Británii štrajkujú mladí lekári za zvýšenie platov o 35 percent, chcú dorovnať infláciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:45