Ján LunterMarek Nemec
StoryEditor

Výrobca známych nátierok sa postaví Kotlebovi, chce byť bystrickým županom

16.01.2017, 11:54
Jána Luntera v jeho rozhodnutí podporilo viacero osobností.

Jána Luntera poznajú Slováci najmä ako šéfa rodinnej firmy na výrobu známych nátierok v črievku, tofu a iných vegetariánskych výrobkov. Teraz však v rozhovore pre týždenník .týždeň ohlásil záujem o vstup do regionálnej politiky. V nasledujúcich voľbách chce nahradiť súčasného šéfa banskobystrického Mariana Kotlebu z ĽSNS na poste župana.

"Cítim zodpovednosť za to, kde žijeme dnes a za to, čo za sebou necháme ďalším generáciám," vysvetľuje svoje rozhodnutie v rozhovore Lunter.  

"Chcel by som obyvateľom kraja ponúknuť svoj príbeh, svoje skúsenosti a moju víziu. Verím, že by sme spolu mohli vytvárať kraj, ktorý by bol lepším miestom pre život nás aj našich detí a vnúčat," dodáva.

Lunter je už treťou známou osobnosťou, ktorá prejavila záujem kandidovať na banskobystrického župana proti Marianovi Kotlebovi. Vyzvať súčasného župana predbežne ohlásil aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev a poslanec za SaS Martin Klus. 

Od výpočtovej techniky k sóji

Zakladateľ najväčšieho výrobcu sójových potravín a lídra trhu v strednej Európe vyštudoval automatizáciu na elektrotechnickej fakulte v Bratislave. Zamestnal sa ako programátor vo výpočtových strediskách štátnych podnikov Stavoprojekt a neskôr v Hydrokonzulte.

S pádom komunizmu rozbehol spolu s bývalými kolegami softvérovú spoločnosť Proces, ktorej sa darí dodnes. Keď v roku 1990 jeho kamarát prišiel o prácu, myšlienka racionalizácie výživového rebríčka Slovákov opäť ožila. Ján Lunter vtedy navštívil Japonsko, aby sa o tofu a jeho výrobe dozvedel úplne všetko. O rok nato rozbehol vo veľkom vlastnú výrobňu – vtedy ako prvý a jediný producent v bývalom Československu.

Spolu s dvomi spoločníkmi po večeroch upravovali pivnicu jeho rodinného domu. Ten si však nekúpil z platu programátora, ale zo zárobkov z poľnohospodárstva. Za peniaze vyzbierané na svadbe si mladomanželia totiž kúpili traktor a Ján Lunter s ním vypomáhal pri kosení sena.

Keďže pokusy na získanie úverov z banky končili neúspešne, štartovaciu investíciu vo výške vtedajších 200-tisíc československých korún potiahli výnosy z podnikania vo firme Proces. To, čo zahraničná konkurencia nakupovala draho, si vedeli Lunterovci vyrobiť sami. Potravinársku technológiu ako vyvíjač pary, pretlakový kotol, mlynček na mletie sóje či lis, si totiž skonštruovali doma na kolene.

Firmu poškodila kauza

Vlani firmu zasiahlo podozrenie, že po konzumácii cícerovej nátierky z jej výroby ochorel muž. To sa ukázalo ako falošné, spoločnosť však musela zápasiť s prepadom tržieb.

Rodina tak na vlastnej koži tvrdo pocítila, ako ľahko poškodí negatívna informácia nielen dobré meno firmy, ale aj 25 rokov podnikania. Alfa Bio sa už k celému prípadu však nechce vracať. Najťažšie chvíle podnikania prekonala i vďaka solidarite zákazníkov.

Pred dvoma rokmi firma pristúpila k zmene značky svojich produktov z Alfa Bio na Lunter. Reagovala tým na rastúci počet výrobkov na trhu s označením bio.

01 - Modified: 2022-02-23 11:00:01 - Feat.: - Title: Ján Lunter už nebude kandidovať na župana, vo voľbách podporuje svojho syna 02 - Modified: 2021-11-30 15:13:34 - Feat.: - Title: Kollár si dal podmienku, kedy podporí Lengvarského reformu. Žiadnu nemocnicu nezrušíme, reaguje rezort 03 - Modified: 2021-10-08 20:09:39 - Feat.: - Title: Starosta Slovenskej Ľupče Roland Lamper hovorí o potrebných zmenách na cestných komunikáciách 04 - Modified: 2020-02-19 17:56:39 - Feat.: - Title: Dopravný spor v Banskej Bystrici nekončí, Lunter pripravuje trestné oznámenie na SAD Zvolen 05 - Modified: 2020-01-30 13:22:28 - Feat.: - Title: Banskobystrický vicežupan Lunter: Kotleba podpisoval zmluvy na konci obdobia a bez súťaže
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:21