Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová, Peter MarčekTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Zistenie HN: Siahnutie na plat hrozí ďalšiemu poslancovi

30.01.2017, 23:00
Bývalý Kollárov poslanec Peter Marček bude zrejme výboru vysvetľovať, prečo neuviedol pôžičku pre stranu vo svojom majetkovom priznaní.

Neuvedenie pôžičky pre stranu musí vysvetľovať ďalší poslanec. Peter Marček, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke hnutia Sme rodina, v majetkovom priznaní zabudol spomenúť staršiu pôžičku pre stranu. Pre HN potvrdil, že pôžička mu do konca roka 2015 nebola splatená.

V súčasnosti nezaradený poslanec priznal len vlastníctvo obrazov. „Ak tá pohľadávka stále trvá, mala tam byť uvedená,“ potvrdzuje predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a poslanec SaS Martin Poliačik. Poslanci musia zverejňovať majetok alebo pohľadávky, ktoré presiahli hodnotu 35-násobku minimálnej mzdy, za rok 2015 to bolo vyše 13-tisíc eur.

Tri mesačné platy
Marček sa však domnieva, že nie je viazaný iba zákonom o zverejňovaní majetku. „Práva a povinnosti verejne činných osôb upravujú aj iné všeobecne záväzné predpisy,“ tvrdí Marček a vymenúva napríklad zákon o utajovaní skutočností, ktoré by svojím spôsobom mohli poškodiť povesť tretích osôb.

Zverejňovanie záväzkov je však upravené ústavným zákonom, ktorý stojí nad bežnými zákonmi, na čo poukazuje aj Poliačik. „Rád by som vedel, koho by človek takej pochybnej povesti ako pán poslanec chcel chrániť nezverejnením svojich záväzkov,“ dodáva Poliačik.

Nezaradený poslanec sa okrem iného odvoláva na to, že pôžičku, ktorú poskytol strane, keď sa ešte volala Soska, presunul na šéfa Sme rodina Borisa Kollára. Ten reagoval, že sa tak udialo až začiatkom roku 2016. Marček mal teda pôžičku aj napriek zmene majiteľa ukázať v majetkovom priznaní. Podľa výročnej správy za rok 2015 dlhovalo hnutie Sme rodina Marčekovi 27-tisíc eur, ktoré boli splatné v roku 2020. Okrem Marčeka sa výbor zaoberal aj ďalšími poslancami, ktorí taktiež nespomenuli pôžičky pre strany vo svojich majetkových priznaniach.

Za tento prešľap hrozí pokuta vo výške troch mesačných platov. Keďže Marček nesedel v minulom volebnom období v parlamentných laviciach, pokuta sa bude rátať z priemernej mesačnej mzdy v roku 2015. Ak výbor uzná pochybenie, do štátnej pokladnice môže poslať až 2 649 eur.

Pracovná skupina pripravuje zmeny
Hoci by Marček alebo aj iní poslanci, ktorí nezverejnili svoj záväzok, uviedli v majetkovom priznaní, že sú veriteľmi, zo sprístupnených dokumentov by sme sa nedozvedeli nič konkrétne. Majetkové priznania sú totiž v prípade majetku verejných funkcionárov len veľmi všeobecné. V minulom volebnom období to časť poslancov chcela zmeniť, no Smer napokon ich aktivitu nepodporil. Aj v tomto volebnom období pracuje na nových pravidlách pracovná skupina.


„Všeobecne to vnímam veľmi zle a budem rád, keď sa mi podarí prispieť k tomu, aby sa to zlepšilo, lebo je tam veľa problémov,“ hovorí poslanec koaličnej strany Most-Híd Peter Kresák. Chýba mu napríklad zverejnenie veľkosti nehnuteľnosti. V súčasnosti totiž nevieme, či má poslanec napríklad len obyčajný byt alebo vilu s rozlohou niekoľko sto štvorcových metrov.

Zmeny chce aj Poliačik. Rozhodne by sa však nemali znižovať pokuty. Ich výšku považuje za legitímnu. „Súčasťou novely, dúfam, bude aj návrh podrobnejšieho formulára,“ hovorí Poliačik s tým, že návrh sa bude snažiť skompletizovať ešte pred septembrovou schôdzou parlamentu. Za dôležitú považuje najmä možnosť skúmať to, s akým majetkom funkcionár nastúpil do úradu, ako sa pohybuje jeho výška a či si naň dokázal zarobiť legálne.

Marček nepochybil sám
Bývalý poslanec hnutia Sme rodina nie je v tomto volebnom období jediným poslancom, ktorý v majetkovom priznaní nespomenul pôžičku pre stranu. Rovnakú chybu urobil aj podpredseda parlamentu a člen klubu Most-Híd Andrej Hrnčiar a jeho kolega z Mosta Eduard Adamčík. Obaja ešte ako kandidáti Siete požičali strane spolu 170-tisíc eur, no túto skutočnosť nespomenuli v majetkových priznaniach. Chybu si priznali a ich prešľapom sa bude venovať výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Problémy s pôžičkami pre stranu má trojica národniarov. Dôvod neuvedenia pôžičky vo výške 293-tisíc eur v majetkovom priznaní má objasniť predseda SNS Andrej Danko.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:21