StoryEditor

Je to verejná obžaloba premiéra, hovorí o odvolávaní Fica Matovič

12.02.2017, 13:24
Autor:
TASRTASR
Opozícia sa pripravuje na odvolávanie Fica. Premiér však vyhlásil, že príde iba na začiatok.

Odvolávanie predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) pre kauzu vysokých faktúr za energie bude verejnou obžalobou premiéra v mene viac ako milióna podvedených domácností za chaos, ktorý spôsobil. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

"Verejne v mene týchto ľudí budeme čítať ich životné príbehy, ktoré nám písali," povedal Matovič. Kritizoval Fica, ktorý vyhlásil, že sa zúčastní len na úvode schôdze. "Keď pán premiér chce ignorovať ústavu a nebude prítomný tam a bude prikazovať svojim poslancom, aby tam neboli, tak iba ukáže, že ignoruje tých ľudí," domnieva sa.

Ako v prípade Bašternáka
Opozícia si podľa poslankyne NR SR Jany Kiššovej (SaS) uvedomuje vážnosť inštitútu, ktorým je odvolávanie predsedu vlády v parlamente. "Som presvedčená, že na tento mimoriadne vážny inštitút bol dôvod aj v prípade Bašternáka a som presvedčená, že ten dôvod je aj teraz," uviedla.

Práve pre vážnosť dôvodu by mal podľa poslankyne premiér zohľadniť a vypočuť si na schôdzi argumenty a dôvody opozície. "Toto je demokratická spoločnosť, keď jednoducho opozícia má pocit, že premiér alebo ktorýkoľvek člen vlády spôsobil takú vážnu situáciu alebo vážne škody, tak by tam mal ísť a mal by sa zodpovedať Národnej rade," myslí si Kiššová.

Poslanec Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) na rozdiel od opozície nevidí dôvod na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze. "Samozrejme, opozícia využíva svoju možnosť, ja jej to nezazlievam, ale ja dôvod nevidím," povedal. "Nebyť Roberta Fica, neviem, kedy by sa tento problém vyriešil," argumentoval s tým, že premiér práveže zasiahol proti vysokým zálohovým predpisom za energie.

Postup Smeru-SD v súvislosti s mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorá bude v utorok (14.2.) podľa Jahnátka ešte len bude dohodnutý, a to na zasadnutí poslaneckého klubu. "V klube sa dohodneme, ako budeme postupovať, ale až si opozícia myslí, že im budeme hrať v tom nejakého sparing partnera, no tak je na veľkom omyle," zdôraznil.

Odlišný pohľad ako opozícia má na zvolanie mimoriadnej schôdze aj vládny Most-Híd. "Vláda začala, aj koalícia, okamžite konať a celý problém sa vyriešil, čiže budeme hovoriť o niečom, čo už je vyriešené, ale koalícia sa musí správať zodpovedne a musí predložiť také návrhy zákonov, aby sa situácia v budúcnosti neopakovala," povedal podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Očakáva, že schôdza bude "fraška a zabitý, stratený deň. Ale budeme to musieť absolvovať," doplnil.

Parlamentné počty
Hoci opozícia pozná parlamentné počty, je povinná vysvetliť, čo "Robert Fico a jeho ľudia páchali" v prípade cien za energie. Taktiež chce dať predsedovi vlády príležitosť, aby vysvetlil svoje konanie. Uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (SaS).

"Nerozprávame sa o jednorazovom zlyhaní nejakého úradníka Holjenčíka, ale o dlhodobom drancovaní a ožobračovaní občanov Slovenska, ktoré robila skupina okolo Roberta Fica," vysvetľoval dôvody zvolania utorkovej (14.2.) mimoriadnej schôdze parlamentu Galko. Tvrdil, že hoci ceny energií v celosvetovom meradle klesali, na Slovensku sa držali naďalej na veľmi vysokej úrovni.

Fico stráži ceny energií
Poslanec parlamentu Erik Tomáš (Smer-SD) oponoval, že Robert Fico v tomto prípade urobil všetko, čo mal a ľudia to mali možnosť vidieť v priamom prenose. "Hneď, ako sa to Robert Fico dozvedel, tak okamžite zasiahol. Na druhý deň si na rokovanie vlády zavolal Holjenčíka a konfrontoval ho so zisteniami," povedal.

Výsledkom podľa poslanca je, že máme nové rozhodnutie v prípade cien energií. Doplnil, že je trápne obviňovať premiéra z nárastu cien, nakoľko nikto nepochybuje, že Fico ceny energií stráži. Verejnosti ukázal graf, podľa ktorého mali byť ceny energií najvyššie práve za vlády Ivety Radičovej.

Nastávajúca schôdza parlamentu nebude podľa neho o ničom inom len "o liatí špiny na Smer-SD", nevidí dôvod, prečo by tomu strana Smer-SD mala asistovať.

Rozkrádajú štát
Poslanec parlamentu a šéf strany Sme rodina Boris Kollár tvrdil, že odvolávať Roberta Fica v parlamente "rozhodne má zmysel". Taktiež ukázal graf, podľa ktorého majú byť ceny energií na Slovensku vyššie ako v niektorých ďalších krajinách. Dôvodil, že tieto ceny sú všade rovnaké a rozdiel spôsobuje cena infraštruktúry "rúr a káblov" a cena práce, ktorá je na Slovensku nižšia. "Samozrejme, že treba odvolať Fica, však tento štát rozkrádajú už desať rokov," uviedol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 13:33