StoryEditor

Agónia klubu nezávislých v NR SR sa predlžuje

Až dnes sa rozhodne, kedy definitívne zanikne Klub nezávislých poslancov (KNP). Je možné, že parlament sa touto otázkou bude zaoberať až na júlovej schôdzi. V pondelok podali žiadosť o vyradenie z klubu dvaja poslanci -- Gustáv Krajči a Rudolf Žiak. "Beriem to na vedomie. Slobodne vstúpili, slobodne môžu vystúpiť," poznamenal Miroslav Abelovský, ktorý je poverený vedením KNP. Keďže by v klube po odchode Krajčiho so Žiakom nebolo aspoň osem poslancov, hrozí mu zánik. Podľa informácií HN však Abelovský včera požiadal predsedu parlamentu Pavla Hrušovského, aby mu dal ešte jeden deň. Abelovský sa pokúsil opäť osloviť nezávislých poslancov s ponukou na vstup do KNP. Najväčšími kandidátmi na posilnenie boli Herman Arvay (ex-KSS) a Jozef Elsner (ex-ĽS-HZDS).

Polovičný úspech
Arvay včera HN potvrdil, že zvažuje vstup do KNP za predpokladu, že by to prispelo k upokojeniu situácie v parlamente. "V posledných týždňoch sa cítim politicky vydieraný," povedal v súvislosti s neustálymi obvineniami, že "koalícia si kúpila môj hlas". Inak dopadli rokovania s Elsnerom. "Určite do ich klubu nevstúpim," potvrdil nám Elsner, nemohol by vraj podporovať veci, ktoré si KNP stanovilo ako svoj cieľ. Veľa sa totiž hovorí o tom, že KNP mal koalícii asistovať a pomáhať v priechodnosti problémových zákonov. "Určite mienim ostať v pozícii nezávislého," dodal Elsner. Podobne negatívne sa vyjadrili aj ďalší nezávislí poslanci.

Prečo to skúšajú s opozíciou
Koalícia sa po strate väčšiny v parlamente opakovane pokúsila osloviť poslancov, ktorí sú členmi Slobodného fóra, aby pristúpili ku koalícii. Súčasťou poslednej ponuky bolo kreslo podpredsedu parlamentu, ktorú SF pred dvoma týždňami definitívne odmietla. "Nemáme záujem o kreslá, ide nám o hodnoty," vysvetlila vtedy rozhodnutie predsedníčka SF Zuzana Martináková. "Situácia už zašla príliš ďaleko, už sme to nemohli prijať," povedal nám jeden z poslancov SF. Strana sa podľa neho chce do konca volebného obdobia profilovať ako kritik reforiem súčasnej koalície.

Zhovárame sa s poslancom Gustávom Krajčim

Prečo opúšťate už druhý klub v tomto volebnom období?
-- Klub bol nehomogénny, ľudia inklinovali k rôznym stranám, každý hlasoval ako chcel. Poslednou kvapkou bola ponuka, aby KNP spravil dohodu o podpore koalícii.

Chcete zvolať mimoriadny kongres Ľudovej únie, chcete byť predsedom?
-- Ak sa nájde časť členskej základne, ktorá povie, že ideme ďalej, nemal by som s tým najmenší problém. Ak však do júla nezvoláme kongres, z ĽÚ vystúpim.

Skôr to však vyzerá, že ĽÚ zanikne...
-- V parlamente potom ostanem bez politickej príslušnosti, bezprizorný. Budem hľadať uplatnenie v subjekte s podobným programom.

Hovorí sa, že Rudolf Žiak má šancu vstúpiť do HZD, vy máte dvere zavreté...
-- Ak je to tak, je to ich slobodné rozhodnutie, ja sa nikam nenúkam. Potom budem na konci volebného obdobia uvažovať o konci politickej kariéry.

Momentálne rozloženie síl v parlamente
Koalícia (68)
-- ANO (11), SDKÚ (22), SMK (20), KDH (15)
Opozícia (61) -- HZDS (26), KSS (10), Smer (25)
Nezávislí (21) -- 13, KNP (8)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 08:56