TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Najlepším riešením bola úradnícka vláda. Kotlebovci by nemali také percentá, tvrdí sociológ

02.03.2017, 12:26
Autor:
TASRTASR
Hostia v diskusii pri príležitosti blížiaceho sa prvého výročia tretej Ficovej vlády sa zhodli, že sa jej nepodarilo stať sa hrádzou proti extrémizmu.

Vláde sa za rok vládnutia nepodarilo stať baštou proti extrémizmu a obnoviť dôveru v demokratické inštitúcie a fungovanie štátu. Opozičné strany sa nezameriavajú na riešenie podstaty problémov a nedokázali verejnosť presvedčiť, že sú alternatívou. Za rast preferencií Kotlebovej strany sú okrem tzv. štandardných strán zodpovedné aj médiá, ktoré kritikou vlády aj opozície v časti elektorátu vyvolávajú presvedčenie, že náprava už nie je možná a riešením je príklon k novej strane.

Odznelo to v utorkovej (28.2.) diskusnej relácii Fakty a argumenty na TABLET.TV, v ktorej pri príležitosti blížiaceho sa prvého výročia tretej Ficovej vlády diskutovali sociológ Michal Vašečka a komentátor týždenníka Trend Marián Leško s publicistom Jurajom Hrabkom.

Podľa oboch hostí rozpad strany #Sieť ani presuny poslancov medzi stranami neovplyvnili charakter vládnutia súčasnej vlády. "Nemyslím si, že by odchody poslancov a príchody z iných klubov boli tým, čo by na Slovensku robilo politické počasie. To politické počasie urobila základná dohoda medzi nosnými vládnymi stranami," povedal Leško.

Vašečka tvrdí, že po voľbách v roku 2016 bola najlepším riešením úradnícka vláda, ktorá by zlepšila atmosféru v krajine, podobne ako sa to stalo v Českej republike a ani Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) by nemala v prieskumoch percentá, aké dosahuje. Obaja hostia pripomenuli, že vláda sa mala stať hrádzou proti extrémizmu a chcela obnoviť dôveru v demokratické inštitúcie a fungovanie štátu, čo sa jej nepodarilo.

"Je prejavom silnej hrádze proti extrémizmu, že najextrémistickejšia strana na Slovensku má v prieskumoch cca o 4 percentá viac, ako mala po voľbách? Je prejavom dôvery v štát to, čo sa stalo v kauze Bašternák? Je posilnením inštitúcií štátu to, čo sa dialo okolo ministra vnútra?" spýtal sa Leško.

Vašečka v tejto súvislosti považuje za dôležitú aj rétoriku vládnych predstaviteľov, ktorá by mala upokojovať vášne, podporovať boj proti korupcii a vrátiť dôveru v parlamentnú demokraciu. Za nebezpečenstvo považuje posun slovenského politického mainstreamu k radikalizmu a populizmu.

Leško vidí jediné pozitívum oproti minulým vládam v zlepšení slovensko-maďarských vzťahoch, na ktorom majú záujem premiéri Robert Fico aj Viktor Orbán. Dobré osobné vzťahy lídrov SNS a Mosta-Híd sa podľa neho preniesli aj medzi voličov oboch strán a politici by tak mali pôsobiť častejšie.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:51