robert ficoTASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Fico podporil Tuska na čele Európskej rady. Obáva sa však, že nemusí byť zvolený

08.03.2017, 13:42
Autor:
TASRTASR

Ak sa podarí Poliakom odložiť voľbu predsedu Európskej rady na ďalšie rokovanie, Donald Tusk nebude zvolený. Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) to dnes vyhlásil na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti v súvislosti s blížiacim sa marcovým summitom Európskej rady na margo voľby jej nového predsedu.

Fico vyjadril Tuskovi podporu. “Nám záležalo na tom, aby bol kandidát z nášho regiónu. Donald Tusk rozumie tomuto regiónu, veľmi dobre sa s ním pracuje, preto sme rešpektovali dôvody, ktoré nám poľská strana dala. My však nemôžeme ísť do rizika, že bude zvolený niekto, kto nebude schopný reprezentovať tento región. Preto ja by som privítal, keby k voľbe došlo na tomto summite, pretože v opačnom prípade kvalifikovanou väčšinou potom môže byť zvolený niekto iný a nebude to predstaviteľ zo strednej a východnej Európy,” zdôvodnil premiér.

Marcový summit v Bruseli bude podľa neho pracovný summit. Po plánovanej agende, ktorá sa dotýka zamestnanosti, bezpečnosti a migrácie, sa lídri budú neformálne rozprávať predovšetkým o príprave summitu v Ríme, ktorý bude 25. marca. „Nikto o ňom nič nevie, netušíme, o čom budeme rokovať, čo vnáša veľkú nervozitu medzi premiérov a prezidentov,“ uviedol Fico.

Zdôraznil, že pravdepodobne po prvý raz po dlhom čase lídri dospejú k záveru, že dochádza vo všetkých členských štátoch EÚ k stabilnému rastu a nezamestnanosť je na historických minimách v porovnaní s rokom 2008-2009. Hovoriť budú podľa premiéra aj o jednotnom trhu, predovšetkým, čo sa už dosiahlo a čo sa ešte dá dosiahnuť. „Za Vyšehradskú štvorku (V4) budeme otvárať problematiku dvojitej kvality potravín alebo poľnohospodárskych výrobkov, ktoré sa predávajú na našich trhoch,“ spresnil predseda vlády, pričom problém označil za politický a verí, že tak to bude vnímať aj Európska komisia (EK).

Na stole bude i téma bezpečnosti a migrácie, v rámci ktorej by mal maltský premiér urobiť prvé zhodnotenie opatrení z maltského summitu. „Našou úlohou je teraz ochraňovať vonkajšie hranice Schengenu a rokovať s Líbyou, ale zatiaľ nie je s kým, pretože Líbya je zlikvidovaná ako štát,“ poznamenal Fico.

Diskusia o ďalšom smerovaní EÚ bude podľa premiéra kritická. V budúcnosti sa podľa neho musíme pripraviť na to, že otázka peňazí bude členské štáty významne rozdeľovať. „Som trochu skeptický, pokiaľ ide o budúcnosť EÚ. O to viac Slovensko musí rozmýšľať o tom, čo sa môže udiať v Únii,“ dodal. Domnieva sa, že Európa sa bude ďalej vyvíjať skôr cestou dvojrýchlostnej Európy, vyzdvihol mechanizmus posilnenej spolupráce.

01 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 02 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:16