bašternák náš človekYouTube
StoryEditor

Môžu Bašternáka zadržať a dokedy bude vyšetrovaný? Pozrite si odpovede na sedem kľúčových otázok

21.03.2017, 13:25
Autor:
(duc)(duc)
Polícia vzniesla obvinenie voči kontroverznému podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi. Prinášame vám prehľad právnych dôsledkov tohto kroku.

Čo znamená vznesenie obvinenia?
Vznesením obvinenia sa nekonštatuje vina obvineného, iba sa vyjadruje vyšší stupeň pravdepodobnosti, že niekto spáchal konkrétny trestný čin. Na vznesenia obvinenia musia byť splnené dve podmienky a to vedomosť o konkrétnej osobe a existencia dôkazov v požadujúcej kvalite a množstve.

Aké má obvinený podľa zákona práva a povinnosti?
Obvinený má vyjadriť sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu, a k dôkazom o nich. Má však právo aj odoprieť vypovedať. Môže uvádzať okolnosti, navrhovať, predkladať a obstarávať dôkazy na svoju obhajobu, robiť návrhy a podávať žiadosti a opravné prostriedky. Taktiež má právo zvoliť si obhajcu.
Orgány činné v trestnom konaní a súd sú povinné vždy poučiť obvineného o jeho právach.

Čo má uznesenie o vznesení obvinenia obsahovať?
Uznesenie o vznesení obvinenia musí obsahovať označenie osoby, voči ktorej sa vznáša obvinenie, opis skutku s uvedením miesta, času, prípadne iných okolností, za ktorých k nemu došlo tak, aby skutok nemohol byť zamenený s iným skutkom.

Čo ďalej?
Prebieha vyšetrovanie. To sa skončí, ak policajt považuje jeho výsledky za postačujúce na podanie návrhu na obžalobu alebo na iné rozhodnutie. Následne má obvinený právo na konečné preštudovanie vyšetrovacieho spisu, kde ešte môže uviesť svoje ďalšie návrhy na vykonanie dokazovania, na označenie dôkazov a podobne. Po tomto úkone, ak sa už ďalšie úkony nebudú vykonávať, vyšetrovateľ postúpi spis prokuratúre, ktorá sa rozhodne, či podá obžalobu prípadne môže rozhodnúť, že spis vráti vyšetrovateľovi na doplnenie.

Kedy sa skončí vyšetrovanie (je možné očakávať podanie obžaloby)?  
Bašternák sa mal dopustiť trestného činu neodvedenia dane a poistného – ten nie je obzvlášť závažným zločinom, čo znamená, že vyšetrovanie by malo byť skončené do 4 mesiacov od vznesenia obvinenia. Následne sa dotyčné osoby vyjadria a spis sa posunie s návrhom na obžalobu alebo na iné rozhodnutie prokurátorovi.

Môže byť Bašternák zadržaný?
Áno, osobu podozrivú zo spáchania trestného činu môže policajt zadržať, ak je tu niektorý z dôvodov väzby podľa Trestného poriadku. Podľa neho môže byť obvinený vzatý do väzby len vtedy, ak z jeho konania alebo ďalších skutočností vyplýva dôvodná obava, že ujde alebo sa bude skrývať, bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie, alebo bude pokračovať v trestnej činnosti.

Môže sa Bašternák sťažovať?
Áno. Môže podať sťažnosť proti vzneseniu obvinenia. Sťažnosť môže podať osoba, ktorej sa uznesenie priamo týka alebo ktorá na uznesenie dala návrh. Sťažnosť sa podáva obyčajne na príslušné Okresné riaditeľstvo Policajného zboru, a to zásadne do troch dní od oznámenia o vznesení obvinenia.
Podanie sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia má vplyv na celé konanie a na dôvody uvedené v sťažnosti sa môže prihliadať v neskoršom konaní. Ak nadriadený orgán sťažnosti vyhovie a napadnuté uznesenie zruší, môže dôjsť aj k zastaveniu trestného stíhania.

01 - Modified: 2021-03-25 05:31:24 - Feat.: - Title: Nitrianska univerzita dala 4-miliónovú zákazku firme prepojenej na Bašternáka a Počiatka 02 - Modified: 2020-06-12 14:27:35 - Feat.: - Title: Súd zablokoval majetok odsúdeneho Bašternáka, ktorý previedol na rodinu 03 - Modified: 2019-11-03 08:34:40 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie Bašternáka pokračuje. Je obvinený v novom prípade 04 - Modified: 2019-08-18 12:56:20 - Feat.: - Title: Hrozí Bašternákovi ďalší trest? Vyšetrovanie v novom prípade ešte nie je ukončené 05 - Modified: 2019-05-27 20:29:36 - Feat.: - Title: Ako vyzerajú podvody, za ktoré sedí aj Bašternák
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:45