Igor MatovičTASR/M. Baumann
StoryEditor

O Matovičovom mandáte rozhodnú poslanci. Chcú ma popraviť, hovorí šéf OĽaNO

28.03.2017, 13:41
Deväť z pätnástich členov výboru pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodlo o tom, že Matovič bude obhajovať svoj mandát pred poslancami.

Predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič napokon bude čeliť obhajobe svojho mandátu pred parlamentom. Rozhodlo o tom deväť z 15 členov výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Matovič hovorí, že to bude hlasovanie o charaktere štátu. „Chcú ma popraviť, lebo im je nepríjemná pravda, ktorú im hovorím do očí a neváhajú na to zneuziť moc, ktorú si v tomto výbore nadelili,“ kritizoval Matovič.

Podľa Matoviča má koalícia trojpätinovú väčšinu vo výbore protiprávne a mali by mať nie deväť, ale osem poslancov. Práve súčasný počet koaličných zástupcov vo výbore totiž umožnil takéto rozhodnutie.

Predseda výboru Martin Poliačik z SaS navrhoval, aby bola Matovičovi opätovne udelená len pokuta za opakované porušenie zákona, keď mal dvakrát aktívnu živnosť.

Ja som toho názoru, že nejde o opakované porušenie, preto by sme mali opätovne udeliť pokutu, pretože každé konanie sa týka iného volebného obdobia."

"My nerozhodujeme o zbavení mandátu"

Proti tomuto názoru sa postavil Peter Kresák z Mosta-Híd, ktorý nesúhlasil s tým, aby sa to posudzovalo podľa rozdielnych volebných období.

Pridali sa k nemu aj členovia výboru za Smer.

My nerozhodujeme o zbavení mandátu. Na toto je 150 poslancov, ktorí musia potvrdiť alebo nepotvrdiť náš návrh. Navrhujem, aby sme to poslali do pléna a tam bude veľká diskusia, kde to pán Matovič vysvetlí. Nevidím dôvod, aby sme ho predvolávali na výbor,“ povedal člen výboru a poslanec Smeru Robert Puci.

Poslanec Smeru: Má šancu sa obhájiť

Ďalší poslanec Smeru Jozef Burian si taktiež myslí, že Matovič by sa mal brániť za svoje porušenie už priamo pred parlamentom. „Ak presvedčí 150 poslancov, myslím si, že má šancu obhájiť si svoj mandát,“ dodal Burian.

Matovičovi hrozí strata mandátu, pretože si neustrážil svoju živnosť, ktorú zabudol prerušiť počas toho, čo bol poslancom.

Reakciu Igora Matoviča sledujte naživo:

Ústavný zákon pritom zakazuje, aby poslanec hoci aj formálne podnikal. Matovič sa v minulosti bránil, že živnosť síce mal aktívnu, ale nepodnikal.

Obrátil sa teda na Ústavný súd, ktorý minulý mesiac rozhodol, že na porušenie zákona stačí mať aktívnu živnosť.

Termín určí Danko

O termíne, kedy bude parlament hlasovať o Matovičovom poslaneckom mandáte, musí teraz rozhodnúť predseda parlamentu Andrej Danko, s ktorým mal Matovič v pléne už niekoľko aj osobných sporov. „Budeme informovať predsedu parlamentu, ten to zaradí na rokovanie Národnej rady, a tá to prerokuje v rámci pléna,“ povedal predseda výboru Poliačik. Nevedel však odhadnúť, či sa prípadom šéfa OĽaNO-NOVA bude parlament zaoberať ešte na prebiehajúcej schôdzi.

Podľa podpredsedu parlamentu a predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára sa k prípadu Matoviča zrejme nedostanú na aktuálnom zasadnutí parlamentu. Prednosť totiž dostane zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. „Vyzerá to tak, že asi to nebude na tejto schôdzi,“ povedal Bugár s tým, že pravdepodobne ešte zvolajú mimoriadnu schôdzu, kde by prijali definitívne uznesenie o zrušení amnestií. Parlament momentálne rokuje o úprave vlastných kompetencií, aby mohol ukončiť pôsobnosť amnestií.

O mandát prísť nemusí

Matovič by však napriek hlasovaniu o jeho zotrvaní v poslaneckých laviciach nemusel o mandát prísť. Domnieva sa to Poliačik. „Príde mi to totálne nenáležité vzhľadom na to, na základe čoho sa tam ten návrh dostal,“ hovorí Poliačik s tým, že poslanec má zároveň po hlasovaní parlamentu právo požiadať ústavný súd o výklad rozhodnutia. Kým nerozhodne súd, poslanec môže aj naďalej vykonávať svoj mandát.

Most-Híd zatiaľ o svojom stanovisku hovoriť nechce, hoci sa o tom podľa Bugára už rozprávali. „Toto je vec, ktorú budeme oficiálne prezentovať vtedy, keď to bude aktuálne,“ dodal šéf Mosta-Híd.

Stiahnuť sa nechystá

Keby napokon parlament zahlasoval za to, aby predseda OĽaNO-NOVA prišiel o mandát, z verejného života sa stiahnuť nechystá. „Určite sa nemienim vzdať, že skloním hlavu len preto, že niekto je majiteľom moci. Budem otvárať ľuďom oči mimo parlamentu,“ dodal Matovič.

Aby poslanci zbavili funkcie svojho kolegu, potrebujú nazbierať trojpätinovú podporu, čiže 90 hlasov. Tri strany koalície majú v súčasnosti k dispozícii 80 hlasov, zvykne s nimi hlasovať aj trojica nezaradených poslancov okolo Petra Marčeka, ktorí prišli do parlamentu na kandidátke hnutia Sme rodina. Kriticky vnímajú Matoviča aj extrémisti z ĽSNS okolo Mariana Kotlebu. Šéf OĽaNO-NOVA ich otvorene v diskusiách nazýva fašistami. Poslanecký klub extrémistov má k dispozícii 14 hlasov.

Vyjadrenie senátu Ústavného súdu SR by hnky on Scribd

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:08