Generálna riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Miriam Lapuníková.FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Šéfka Rooseveltovej nemocnice: Náklady enormne vzrástli. Len na najväčšie problémy nám chýba 50 miliónov

08.09.2022, 16:20

V rozhovore pre HN s Miriam Lapuníkovou, riaditeľkou Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, sa okrem iného dozviete:

  • V akom technickom stave sa zariadenie nachádza.
  • Koľko prostriedkov by potrebovalo na najvypuklejšie problémy.
  • Koľko sestier nemocnici aktuálne chýba.
  • Prečo považuje feminizáciu zdravotníctva za výzvu.
  • Aké pozitíva priniesla koronakríza.

Napriek tomu, že Rooseveltova nemocnica sa v rámci Slovenska radí medzi najväčšie zariadenia a aj špičkové, nie je to tak dávno, čo pacientov a návštevníkov „vítali“ vo vestibule vedrá na kvapkajúcu vodu zo stropu.

Tie vedrá sú na niektorých miestach, bohužiaľ, stále. Nejde o to, že by sme ich nechceli odstrániť, ale o vek infraštruktúry.

Vláda Petra Pellegriniho odklepla začiatkom roku 2019 nemocnici práve na účely jej kompletnej rekonštrukcie 100 miliónov eur. Nový kabinet toto rozhodnutie zrušil. Už ste sa s tým zmierili?

Máme inú možnosť? V tom čase nebol aktuálny plán obnovy, a teda reálne na rekonštrukciu neboli vyčlenené zdroje.

Čiže vláda schválila niečo, na čo v skutočnosti neboli peniaze?

Na náš zámer v závere neboli v štátnom rozpočte vyčlenené zdroje.

Zvláštne rozhodnutie, alebo nie?

Vláda vtedy rátala s tým, že bude plnenie v čase, ale v jej uznesení to nebolo takto uvedené, a tak nedošlo k naplneniu.

Rooseveltova nemocnica sa nedostala ani do aktuálneho plánu obnovy.

V pláne obnovy boli nateraz schválené Rázsochy a univerzitná nemocnica v Martine. My sa, samozrejme, pripravujeme na ďalšie výzvy, uvidíme, ako budú napísané a akým spôsobom budeme môcť do nich vstúpiť. V každom prípade, nesedíme so založenými rukami a snažíme sa posúvať a pripraviť projekt obnovy v rámci existujúceho areálu nemocnice.

Znamená to, že ste nadobro pochovali projekt výstavby novej nemocnice, ktorý v minulosti počítal s jej vybudovaním v oblasti medzi Banskou Bystricou a Zvolenom?

Vedenie nemocnice výstavbu nemocnice mimo mesta nikdy neplánovalo, ak by bol takýto projekt schválený, išlo by o politické rozhodnutie alebo súkromnú investíciu. Ako som uviedla, je našou snahou a prioritou, aby nemocnica zostala v rámci Banskej Bystrice, a to hlavne z dôvodu nevyhnutnej vzájomnej spolupráce všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v meste, kde vzájomná blízkosť znamená väčšiu ekonomickú efektívnosť a hlavne bezpečnosť pacienta.

image

Nemocnica Rázsochy: v strede areálu je len jama. Ak v nej leží 11 miliónov eur, tak len v podobe faktúry

Čo je aktuálne najväčším problémom, pokiaľ hovoríme o technickom stave zariadenia?

Hlavným problémom je tepelné hospodárstvo, stav rozvodov v nemocnici a s tým súvisiaci stav striech. To sú základné problémy. Samozrejme, to nehovorím o tepelnej efektívnosti celej budovy, ktorá v zásade tvorí jeden komín.

Viete odhadnúť aspoň základnú sumu potrebnú na riešenie najvypuklejších problémov?

Pohybujeme sa niekde medzi sumou 30 až 50 miliónov eur.

Zlý technický stav budovy je aj energeticky náročný. Dokáže si nemocnica poradiť so súčasným enormným nárastom cien elektriny či plynu?

Už pri súčasných cenách nám enormne vzrástli prevádzkové náklady. Dôsledkom toho, samozrejme, dôjde k prehĺbeniu straty.

Dostali ste už nové výmery odrážajúce zvýšenie cien energií?

Dodávku energií máme zabezpečenú do 28. februára 2023.

Aký nárast cien ste zaznamenali?

Aktuálne nakupujeme zemný plyn za štvornásobne vyššiu cenu ako v predchádzajúcom období a cena elektrickej energie nám vzrástla šesťnásobne.

Ako sa zvýšenie cien energií dotkne Rooseveltovej nemocnice?

Ako som uviedla vyššie, pokiaľ nebude rast nákladov kompenzovaný, dôjde k zhoršeniu výsledku hospodárenia, a teda prehĺbeniu straty nemocnice.

Aké opatrenia v tejto súvislosti pripravujete, plánujete?

Toto je otázka, na ktorú neviem dobre odpo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-22 14:30:02 - Feat.: 1 - Title: Rezortnú nemocnicu stráži bezpečnostná služba, v mene ktorej v minulosti konal brat ministra vnútra 02 - Modified: 2022-07-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ikonické kúpalisko Zelená žaba zmení majiteľa. Záujemcov je viac, potvrdil pre HN český miliardár 03 - Modified: 2022-06-02 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nešťastný riaditeľ, sklamaní turisti, strohá ministerka. Múzeum na Bratislavskom hrade trápia problémy 04 - Modified: 2022-06-06 08:04:44 - Feat.: 1 - Title: Dedička po známom politikovi bojuje o svoje práva vo farmafirme. Hovorí o absolútnej ignorácii zo strany vedenia 05 - Modified: 2022-06-07 05:29:38 - Feat.: 0 - Title: Potrestanie popravy dieťaťa a mladej ženy v nedohľadne. Súdne prieťahy pokračujú, hoci obvinení už dostali odškodné
01 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 02 - Modified: 2024-04-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľka Lapuníková: OSN nie je liekom na nedostatok personálu 03 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 04 - Modified: 2024-04-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlý recept. Ako mrháme ukrajinským potenciálom 05 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:14