Prezident Policajného zboru Štefan Hamran. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Policajný prezident Hamran sa "obul" do novinárky

10.09.2022, 17:33
Autor:
redred

Riaditeľ vydavateľstva News and Media Holding Michal Teplica šéfa polície vyzval, aby špecifikoval, čím konkrétne podľa neho Ľudmila Lacková porušila ustanovenia tlačového zákona.

Policajný prezident Štefan Hamran zaútočil na novinárku. Jeho cieľom sa stala zástupkyňa šéfredaktora Plus 7 dní Ľudmila Lacková. Na tohtotýždňovej tlačovej konferencii pod názvom Krajina krivých zrkadiel povedal na pomery verejného funkcionára naozaj tvrdo, že robí hanbu žurnalistike.

„Pán Kaľavský utiekol, schováva sa a robí s pani Lackovou, ktorá píše toxické články o prebiehajúcich vyšetrovaniach, rozhovor,“ povedal Hamran.

O aké toxické články presne ide, nespresnil. Upozornil len na jeden. Vyrušil ho jej rozhovor s expolicajtom Jánom Kaľavským, ktorý pred pár dňami zverejnil týždenník Plus 7 dní.

image

Hamran očakáva od Žilinku, že sa vloží do prípadu štvorice vyšetrovateľov NAKA. Krizuje Ficove vyjadrenia

Kaľavský bol šéfom operatívcov NAKA a bol súčasťou tímu Očistec. Neskôr sa stal hlavným svedkom inšpekcie a hovoril o údajnej manipulácii výpovedí pri vyšetrovaní veľkých káuz. Následne však bol obvinený z prezrádzania citlivých informácií nepovolaným osobám a z prijímania úplatku.

Aktuálne je na úteku v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Bol naňho vydaný medzinárodný zatykač, v krajine ho dokonca zadržali, neskôr prepustili. Tamojší súd ho však  na Slovensko nevydal.

Do Bosny a Hercegoviny za ním cestovala aj Lacková, priniesla s ním rozhovor, kde Kaľavský hovoril, čo sa podľa neho dialo u elitných kriminalistov, keď tam pôsobil. To, že dal rozhovor, sa Hamranovi nepáči.

Lacková je pritom skúsená novinárka, ktorá dlhé roky pôsobí v týždenníku Plus 7 dní. Počas svojej kariéry sa venovala a venuje mafii a súdnictvu. Písala o najhorších mafiánskych gangoch, ktoré na Slovensku fungovali.

Tým sa priamo aj nepriamo vystavovala nebezpečenstvu. Napísala aj autobiografiu bývalej prokurátorky, ktorá je teraz obhajkyňou Jána Kaľavského, Eve Mišíkovej.

image

Opoziční politici majú strach, vytvárajú tlak na políciu. Konanie Fica je začiatkom konca, hovorí Hamran

Riaditeľ vydavateľstva News and Media Holding Michal Teplica napísal policajnému prezidentovi list. V ňom okrem iného uvádza:,, Vážený pán prezident policajného zboru, vyzývam Vás, aby ste sa vyjadrili, čím konkrétne Ľudmila Lacková vo svojich článkoch porušila ustanovenia tlačového zákona. Ak k takýmto nedostatkom došlo, sme pripravení ich riešiť tak, ako sme to urobili mnohokrát v minulosti.” Ďalej sa ohradil proti Hamranovým tvrdeniam.

Okrem Hamrana s ňou má problém aj Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorej zas šéfuje Daniel Lipšic. Ten koncom augusta vydal stanovisko, v ktorom písal, že zaregistroval v poslednom období vysoký záujem týždenníka o prípady, ktoré sú v jeho pôsobnosti.

„Avšak o tých informuje (predovšetkým jeho dve redaktorky) jasne jednostranne a neobjektívne, keďže informácie čerpá predovšetkým alebo takmer výlučne od obvinených osôb a ich obhajcov, ktorí v týchto kauzách figurujú,“ písal úrad v stanovisku. Hoci Lackovú nemenoval, ťažkým kauzám sa v týždenníku venuje najmä ona.

01 - Modified: 2022-09-08 11:36:07 - Feat.: 1 - Title: Hamran očakáva od Žilinku, že sa vloží do prípadu štvorice vyšetrovateľov NAKA. Krizuje Ficove vyjadrenia 02 - Modified: 2022-08-14 12:06:20 - Feat.: 1 - Title: Boris Kollár pripúšťa možnosť predčasných volieb. Menšinovú vládu nepovažuje za riešenie 03 - Modified: 2022-08-13 10:53:06 - Feat.: 1 - Title: Fico a Kaliňák sa obrátili na generálneho prokurátora. Chcú využiť paragraf 363 04 - Modified: 2022-08-11 09:16:50 - Feat.: 1 - Title: Opoziční politici majú strach, vytvárajú tlak na políciu. Konanie Fica je začiatkom konca, hovorí Hamran
01 - Modified: 2023-12-21 11:38:40 - Feat.: - Title: Hamran sa rozhodol. Za prezidenta kandidovať nebude, zvažuje, že sa stiahne z verejného života 02 - Modified: 2023-12-14 16:30:00 - Feat.: - Title: Jasné výhody kandidáta Hamrana 03 - Modified: 2023-12-13 12:53:28 - Feat.: - Title: Zaznie čistá fantázia na hrade? Prezidentské ambície ohlásil kontroverzný influencer, sľubuje "zrušenie" covidu 04 - Modified: 2023-12-13 10:59:20 - Feat.: - Title: Bývalý šéf polície Štefan Hamran rozmýšľa nad kandidatúrou na prezidenta 05 - Modified: 2023-11-08 05:49:15 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok v HNtelevízii naznačil osud Lipšica: Na pozícii bude, kým neprídu zákonné náležitosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:22