Ilustračná fotografia. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zlom v očkovaní proti chrípke. Univerzálna vakcína môže byť dostupná už do dvoch rokov

26.11.2022, 08:11
Autor:
ČTKČTK

Vakcíny proti sezónnej chrípke chránia proti štyrom kmeňom vírusu aktuálne v obehu. Nová vakcína je navrhnutá tak, aby sa telo mohlo vyzbrojiť na boj s akýmkoľvek chrípkovým vírusom, ktorý sa objaví.

Univerzálna vakcína proti chrípke, ktorá chráni proti všetkým kmeňom vírusu, by mohla byť k dispozícii počas nasledujúcich dvoch rokov. Stanici BBC to povedal virológ John Oxford z londýnskej univerzity Queen Mary. Očkovacia látka proti všetkým kmeňom vírusu sa považuje za významný krok v ochrane pred potenciálne ničivou pandémiou chrípky.

Americkí vedci zistili, že experimentálna vakcína založená na technológii mRNA, ktorá sa používa pri vakcínach proti chorobe covid-19, chráni myši a fretky pred ťažkou chrípkou, čo otvára cestu ku klinickým skúškam na ľuďoch.

Virológ Oxford, ktorý sa na štúdii nepodieľal, uviedol, že vakcína vyvinutá na Pensylvánskej univerzite by mohla byť pripravená na použitie už budúcu zimu. "Nemôžem dostatočne zdôrazniť, o akú prelomovú prácu ide," povedal Oxford. "Potenciál je obrovský a myslím, že niekedy tieto veľké respiračné vírusy podceňujeme," dodal.

Vedci pracujú na univerzálnej vakcíne proti chrípke už viac ako desať rokov. Najnovší objav zverejnený v časopise Science je ale považovaný za významný krok na ceste k vakcíne, ktorá by mohla pomôcť ochrániť ľudí pred potenciálne ničivou pandémiou chrípky.

Vakcíny proti sezónnej chrípke, ktoré chránia až proti štyrom kmeňom vírusu, sa každoročne aktualizujú, aby sa zabezpečilo, že zodpovedajú tým kmeňom, ktoré sú práve v obehu. Nová vakcína je navrhnutá tak, aby pripravila imunitný systém proti všetkým 20 podtypom chrípky A a B, čím by sa telo mohlo vyzbrojiť na boj s akýmkoľvek chrípkovým vírusom, ktorý sa objaví.

01 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 02 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 03 - Modified: 2024-03-08 11:33:38 - Feat.: - Title: Po covide a chrípke nastupuje na Slovensku nepríjemný jarný vírus. Vo svete má ročne tisíce obetí 04 - Modified: 2024-02-16 14:39:31 - Feat.: - Title: Odborníčka o chrípke: Zistilo sa, že vírus má tendencie spôsobovať závažnejšie ochorenie 05 - Modified: 2024-02-16 17:07:39 - Feat.: - Title: Krivka sa zlomila, no Slovensko má pri chrípke ešte najhoršie pred sebou. Na čo sa musíme pripraviť?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:27