Finančník Jaroslav Haščák. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ústavný súd vyhovel sťažnosti Haščáka na konanie polície, tvrdí advokát

21.12.2022, 15:04
Autor:
ČTKČTK

Polícia podľa súdu porušila Haščákove práva, keď dostatočne rýchlo a efektívne nepreverila pôvod a autenticitu nahrávok z kauzy Gorila.

Ústavný súd vyhovel sťažnosti spoluzakladateľa česko-slovenskej finančnej skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka na konanie polície.

Polícia podľa súdu porušila Haščákove práva, keď dostatočne rýchlo a efektívne nepreverila pôvod a autenticitu nahrávok z kauzy Gorila, uviedol v tlačovej správe Haščákov advokát Martin Škubla. Ten dnes zverejnil aj nález ústavného súdu, podľa ktorého má finančník dostať náhradu za trovy na konanie vo výške 887 eur.

Spor sa týka nahrávok urobených tajnou službou SIS v jednom bratislavskom byte, kde sa Haščák údajne stretával so slovenskými politikmi.

Ústavný súd ale neskôr povolenie na odpočúvanie zrušil a Európsky súd pre ľudské práva tento rok vyhovel Haščákovej sťažnosti, podľa ktorej slovenské úrady mali nelegálne urobené nahrávky zničiť.

Podľa uznesenia ústavného súdu, z ktorého cituje Haščákov advokát, nebol postup polície na preverenie pôvodu a autenticity sporných nahrávok dostatočne efektívny. Tým bolo porušené Haščákovo právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, uviedol súd.

Podľa Haščákovho advokáta polícia a orgány činné v trestnom konaní opakovane porušujú práva jeho klienta. To podľa neho nastoľuje otázku, či sú schopné "v tejto veci viesť nezávislé a nestranné vyšetrovanie".

Kauza Gorila sa týka podozrenia z podplácania vysokých slovenských politikov a úradníkov Pentou v rokoch 2005 a 2006. Finančná skupina nekalé rokovania v kauze dlhodobo popiera, vyšetrovanie prípadu nebolo podľa dostupných informácií doteraz ukončené.

Kauza prepukla na konci roka 2011, keď na internete niekto zverejnil dokumenty, ktoré boli vypracované na základe odpočúvania SIS. O osem rokov neskôr potom do médií unikla aj samotná nahrávka z odpočúvania.

Slovenská polícia Haščáka predvlani obvinila z korupcie a z prania špinavých peňazí, súd ho potom poslal do väzby. Podozrivý bol v súvislosti s údajným nelegálnym obchodovaním so spomínanými nahrávkami. Vlani potom generálny prokurátor Maroš Žilinka stíhanie Haščáka zrušil. Tvrdil, že neboli zabezpečené žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali dôvodnosť trestného stíhania.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 04 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 05 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:52