StoryEditor

Smer nepodporí štátny rozpočet. Sulík je politicky vydieraný, nebude o ňom hlasovať slobodne, tvrdí Fico

22.12.2022, 11:36
Autor:
TASRTASR

Robert Fico však naďalej vidí ako najrozumnejšiu cestu po páde vlády predčasné voľby. Odmieta úradnícku vládu a trvá na potrebe zmeny ústavy v súvislosti s umožnením skrátenia volebného obdobia parlamentu.

Líder SaS Richard Sulík nebude o návrhu štátneho rozpočtu v Národnej rade hlasovať slobodne, je politicky vydieraný. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Argumentuje  zadržaním a obvinením viacerých osôb pre ekonomickú trestnú činnosť, pričom hovorí o ich obchodných prepojeniach na podnikateľov v pozadí SaS. Fico za tým vidí kroky lídra OĽANO Igora Matoviča a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

"Matovič s Lipšicom sa po štvrtku 15. 12. rozhodli, keďže Sulík nebol jasný okolo rozpočtu, poslať mu odkaz, že buď bude poslúchať a podporí rozpočet, alebo päť ľudí blízkych najpodstatnejším ľuďom z pozadia SaS po zadržaní a obvinení bude vzatých do väzby a budú rozprávať príhody deda Jahodu," povedal Fico.

image

Strašiak pre koalíciu menom rozpočtové provizórium. Prečo sa ho odvolaná vláda tak obáva?

Je to podľa neho ďalší dôkaz o využívaní metódy vydierania v rámci súčasnej koalície. Líder Smeru-SD pripomenul aj nedávne odmietavé výroky Sulíka k rozpočtu a upozornil na aktuálnu situáciu, keď sa SaS rozpočet chystá podporiť.

Čo sa týka možností prezidentky pri prípadnom vymenovaní novej vlády, podľa Fica nemá veľký manévrovací priestor. Skonštatoval, že ak by jej dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) priniesol zoznam 76 poslancov podporujúcich prípadnú novú vládu, musela by ho poveriť zostavením kabinetu a ten by musel prísť požiadať o dôveru parlament.

Fico však naďalej vidí ako najrozumnejšiu cestu po páde vlády predčasné voľby. Odmieta úradnícku vládu a trvá na potrebe zmeny Ústavy SR v súvislosti s umožnením skrátenia volebného obdobia parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:02