Kristián Čekovský, Monika Kozelová a Ján Budaj. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Budajovci v januári zvolajú okrúhly stôl demokratov. Chcú zvrátiť nárast "extrému a korupčných síl"

22.12.2022, 14:15
Autor:
TASRTASR

"Vyzývame, aby demokratické sily, či už na úrovni Národnej rady alebo mimo nej, spolupracovali," uviedol minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý stojí na čele platformy, ktorá opustila stranu OĽANO.

Demokratická platforma zorganizuje v januári okrúhly stôl demokratov. Reaguje tak na pokles preferencií demokratických strán a nárast podpory pre extrém či "korupčné sily minulosti". Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval poverený minister životného prostredia Ján Budaj. Platformu tvorí skupina poslancov Národnej rady, ktorí odišli z OĽANO. 

"Vyzývame, aby demokratické sily, či už na úrovni Národnej rady alebo mimo nej, spolupracovali," povedal Budaj. Spomenul mimoparlamentné subjekty Progresívne Slovensko aj Spolu, ktoré majú po jednom zástupcovi v Národnej rade.

"Bolo by ideálne, keby sa spájalo," dodal s tým, že treba rokovať aj s inými demokratickými subjektmi. Chcú osloviť aj osobnosti, ktoré sú momentálne mimo politiky, ale "zápasia o slušné a demokratické Slovensko".

Na okrúhlom stole sa zúčastní aj nezaradený poslanec Martin Klus, ktorý odišiel zo SaS. Doplnil, že začiatkom roka sa chce informovať o možnostiach svojho ďalšieho pôsobenia, či už v diplomacii alebo v európskych inštitúciách. "Niektoré témy sú už otvorené. Mojou ambíciou teraz je podporiť spájanie stredopravých politických síl," dodal s tým, že sa mu páči projekt, ktorý zakladá europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

image

Kristián Čekovský v HNtelevízii: Matovič podrazil Hegera aj nás, hovorí jeden z lídrov odídencov z OĽANO

Poslanci zároveň informovali o podpore pre štátny rozpočet. V platforme pôsobí aj šéf parlamentného kultúrneho výboru Kristián Čekovský. V súvislosti s rušením koncesionárskych poplatkov povedal, že je ich zástancom.

"Treba si však povedať, že výška koncesií je tak nízka, že je absolútne nedostačujúca. Nedá sa hovoriť o tom, že koncesionárske poplatky zabezpečujú ekonomickú či politickú nezávislosť RTVS," skonštatoval s tým, že ak by sme chceli, aby to tak bolo, mali by byť minimálne dvojnásobne vyššie. Hlavným príjmom RTVS bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

"Návrh vnímam ako dobrý v tom, že nielen nahradí výpadok z koncesií, ale zároveň sa bude automaticky valorizovať doplatok zo štátu. To chýba pri koncesiách, že sa každoročne nenavyšujú," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-04-05 10:25:47 - Feat.: - Title: NATO prispelo k demokracii v bývalých socialistických štátoch 03 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 08:17:36 - Feat.: - Title: Británia rozšírila definíciu extrémizmu, obmedzí financovanie organizácií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:32