Aktuálna dopravná situácia na cestách spôsobená hustým snežením na dopravnom ťahu Motyčky smerom na horský priechod Donovaly. FOTO: TASR/Ján Krošlák 
StoryEditor

Slovensko zasiahlo extrémne počasie, kalamita je na viacerých miestach. Na horách hrozí mohutná víchrica

03.02.2023, 14:32
03.02.2023, 20:02
Autor:
TASRTASR

Veternejšie môže byť na celom Slovensku. Počítať treba tiež so snežením, poľadovicou i snehovými závejmi.

Na horách, najmä v severných častiach stredného Slovenska, sa môže v sobotu 4. februára vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy tretieho stupňa. Veternejšie však môže byť na celom Slovensku. Počítať treba tiež so snežením, poľadovicou i snehovými závejmi. Ústav o tom informuje na svojom webe.

Mimoriadnu situáciu z dôvodu snehovej kalamity dnes už vyhlásili mestá TrstenáLiptovský Mikuláš, Krásno nad Kysucou, Svit, Ružomberok, Žilina a v takmer celom okrese Čadca.

image

Výstrahy SHMÚ. MAPA: SHMÚ

Nebezpečný vietor

Výstrahy pred vetrom na horách platia predbežne pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Mimoriadne silný vietor môže podľa meteorológov dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 110 až 120 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," pripomína SHMÚ.

So silnejším vetrom na horách treba počítať na viacerých územiach Slovenska, pre ktoré platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Veternejšie však bude aj v nižších polohách, s výstrahami prvého a druhého stupňa pred vetrom treba počítať na celom Slovensku.

image

Výstrahy SHMÚ. TABUĽKA: SHMÚ

Až 50 centimetrov snehu

Viaceré severnejšie okresy najmä stredného Slovenska už napĺňajú prognózy meteorológov, podľa ktorých má miestami napadnúť od 20 do 50 centimetrov snehu. Vodiči by mali byť naďalej opatrní na väčšine západného a stredného Slovenska, kde sa môže tvoriť poľadovica. Na strednom a východnom Slovensku sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje.

Mesto Považská Bystrica už vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Dôvodom je snehová kalamita. Mimoriadnu situáciu vyhlásilo aj Krásnou nad Kysucou v okrese Čadca. Okrem dlhotrvajúceho intenzívneho sneženia trápi Kysučanov aj poľadovica.

Husté sneženie na dopravnom ťahu Banská Bystrica - Donovaly - 3. február 2023. 

V okresoch Poprad a Kežmarok vyhlásili cestári prvý kalamitný stupeň. Dôvodmi sú silné sneženie, vietor a tvorba snehových jazykov. 

"Každý, kto nemusí cestovať, nech ostane doma, ak už musia ľudia niekam ísť, tak len v tom prípade, že vedia jazdiť aj na zasneženej ceste. Všetky úseky sú zatiaľ prejazdné, avšak rozhodne treba spomaliť," priblížil situáciu riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský.. Ostávajú zatvorené cesty medzi Štrbou a Šuňavou cez chotár a z obce Lučivná do tamojších kúpeľov.

Na Orave, Liptove, Kysuciach a Hornom Považí vyhlásili cestári pre sneženie kalamitu. Informuje o tom Slovenská správa ciest  na svojom webe. Sneženie komplikuje dopravu aj na ďalších úsekoch ciest na Slovensku. Obmedzenia, najmä pre kamióny, platia už aj na viacerých horských priechodoch.

Vo viacerých lokalitách Žilinského kraja aktuálne platí prvý kalamitný stupeň. V súvislosti s intenzívnym snežením boli do piatka do 16. hodiny vyhlásené mimoriadne situácie v 27 obciach a mestách v Žilinskom kraji.

Cestári hlásia silné sneženie, ktoré obmedzuje dohľadnosť v okrese Čadca a na diaľnici D1 medzi Hornou Stredou a Ilavou. Taktiež aj v okolí Bánoviec nad Bebravou.

Najviac sneženia očakávali meteorológovia v piatok v Žilinskom kraji a v Tatrách. Miestami tam môže napadnúť 30 až 40, ojedinele až 50 centimetrov nového snehu.

Hroziace lavíny

"Sneženie a vietor zhoršujú aj lavínovú situáciu. Horská záchranná služba v Tatrách, Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre už upozorňuje na 3. až 4. stupeň lavínového nebezpečenstva a nastávajúca poveternostná situácia zlepšenie neprinesie, skôr naopak," varuje SHMÚ.

Upozorňuje, že sa zároveň rozfúka západný vietor, ktorého nárazy najmä na západe a pod Tatrami miestami dosiahnu 70, ojedinele až 90 kilometrov za hodinu.

"Budú sa tak vytvárať aj snehové jazyky a záveje, najmä na severe. Na horách postupne očakávame víchricu, večer až silnú víchricu," uviedli meteorológovia. Nepriaznivú situáciu predpovedajú aj v sobotu, keď vietor ešte zosilnie.

01 - Modified: 2024-04-17 14:37:03 - Feat.: - Title: V noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 20:27:30 - Feat.: - Title: V noci možno najmä na strednom a východnom Slovensku očakávať mráz 04 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 05 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:09