StoryEditor

Vypáli 1000 výstrelov za minútu. Nemecko daruje Slovensku protivzdušnú obranu MANTIS

09.02.2023, 16:04
Autor:
TASRTASR

Systém používa modernú muníciu AHEAD, ktorá je naprogramovaná tak, že projektil exploduje niekoľko metrov pred cieľom a zničí ho rozprsknutým rojom striel. Jeho obsluha si vyžaduje štyroch vojakov.

Berlín poskytne Slovensku dva systémy protivzdušnej obrany typu MANTIS, potvrdil nemecký minister obrany Boris Pistorius v dokumente, ktorý podpísal tento týždeň.

Výcvik začne budúci mesiac

Výcvik slovenských špecialistov na obsluhu tohto systému sa podľa neho začne v Nemecku v priebehu budúceho mesiaca.

"S cieľom trvalo posilniť protivzdušnú obranu Slovenska poskytneme našej partnerskej krajine aj dva zbraňové systémy MANTIS na ochranu blízkeho dosahu a súvisiace radary na sledovanie vzdušného priestoru," píše sa v dokumente.

Denný rozkaz zo 6. februára, informujúci príslušníkov Bundeswehru o podpore Nemecka pre Ukrajinu a východoeurópskych spojencov z NATO, zverejnili nemecké vzdušné sily. Poukázal naň aj portál mesačníka Europäische Sicherheit & Technik (ESUT).

O poskytnutí systému MANTIS Slovensku hovorili ešte v decembri na stretnutí slovenský minister obrany Jaroslav Naď s vtedajšom nemeckou šéfkou rezortu Christine Lambrechtovou.

Podľa jej vyjadrenia by mal tento systém chrániť centrum na opravu poškodenej ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach. Lambrechtová v polovici januára odstúpila z funkcie a nebolo jasné, či jej nástupca Pistorius plány vojenskej pomoci nezmení.

Na čo je MANTIS určený

MANTIS je stacionárny systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu. Určený je na ochranu konkrétnych zariadení alebo objektov pred raketami, delostrelectvom, mínomentmi, no tiež dronmi a riadenými strelami, napísal ESUT.

Jeden systém MANTIS pozostáva s dvoch senzorových jednotiek s radarmi, kamerami a diaľkomerom, z operačného strediska, centra riadenia paľby a ôsmich veží vybavených 35-milimetrovými kanónmi s teoretickou kadenciou tisíc výstrelov za minútu.

Používa modernú muníciu AHEAD, ktorá je naprogramovaná tak, že projektil exploduje niekoľko metrov pred cieľom a zničí ho rozprsknutým rojom striel. Výrobcom je spoločnosť Rheinmetall.

Nemecká armáda v súčasnosti disponuje dvoma systémami MANTIS. Obsluha jedného z nich si vyžaduje štyroch vojakov.

 

 

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 20:41