StoryEditor

Hasičom sa podarilo zlikvidovať požiar v Banskej Štiavnici. Zasiahnutá oblasť je stále uzavretá

18.03.2023, 11:15
19.03.2023, 14:49
  • Požiar vypukol v centre mesta v dopoludňajších hodinách. Príčina zatiaľ nie je známa, no pravdepodobne išlo o skrat elektrického vedenia.
  • Situáciu sa podarilo stabilizovať v popoludňajších hodinách.
  • Okrem hasičov sú nasadení aj vojaci, ktorí pomáhajú s vynesením dokumentov z miestneho archívu.
  • Na miesto dorazili Jaroslav Naď a Eduard Heger, ale aj ministerka kultúry Natália Milanová. Tá pre HN poskytla v súvislosti s požiarom stanovisko, v ktorom okrem iného podporuje mimoriadne zasadnutie vlády. 
  • Prezidentka Čaputová a Boris Kollár vyjadrili vďaku za pomoc všetkým dobrovoľníkom aj profesionálom.
  • Rozsah škôd dosiaľ nie je presne známy, zhoreli predovšetkým strechy pamiatok.
  • Ohrozený bol aj Slovenský banský achív, ktorý uchováva vzácne dokumenty, povedal pre HN generálny riaditeľ Pamiatkového úradu Pavol Ižvolt.
  • Hasiace práce budú pokračovať aj v noci.
  • Hasičom sa požiar podarilo zlikvidovať. Situáciu však stále monitorujú.

V Banskej Štiavnici hasiči naďalej pokračujú v hasení rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol v centre mesta v dopoludňajších hodinách. Plamene sa z historickej budovy rozšírili aj na ďalšie objekty, požiarisko je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

Známa turistická atrakcia

"Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia," uviedla polícia s tým, že požiar vypukol v budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia. Na mieste zasahujú hasiči, privolaný bol aj zisťovateľ príčin požiarov.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová, pri požiari zasahuje viac ako 30 profesionálnych i dobrovoľných hasičov z Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, Zvolena, Pliešoviec či Štiavnických baní.

"Zasahujúci príslušníci odstavili objekt od energií, vykonávajú hasiace práce, evakuáciu osôb z reštaurácie, ochladzujú susediace budovy a vynášajú predmety z objektu," dodala Križanová.

Na mieste požiaru sú Heger, Naď aj Milanová

"Okrem vojenských hasičov budú nasadení aj vojaci, ktorí budú pomáhať s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri," uviedol rezort obrany. Na miesto udalosti prišiel poverený minister obrany Jaroslav Naď a poverený predseda vlády Eduard Heger.

Čaputová aj Kollár poďakovali za pomoc

Prezidentka Zuzana Čaputová poďakovala za pomoc pri hasení požiaru v centre Banskej Štiavnice. Uviedla to na sociálnej sieti.

"Veľká vďaka patrí profesionálnym a dobrovoľným hasičom, vojakom aj všetkým ochotným ľuďom, ktorí sa snažia dostať oheň pod kontrolu a pomáhajú aj s vynášaním cenných pamiatok či historických písomností z ohrozených budov," uviedla.

Banskú Štiavnicu označila za jedno z najkrajších miest na Slovensku. Nad požiarom vyjadrila ľútosť.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia, postupne sa rozšíril na štyri budovy v centre mesta. Na mieste zasahujú desiatky profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa poďakoval hasičom, vojakom a dobrovoľníkom, ktorí v Banskej Štiavnici zasahujú pri záchrane historických pamiatok a cenností v dôsledku rozsiahleho požiaru v centre mesta. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Chcem všetkým touto cestou vyjadriť vďaku a verím, že následky tejto tragickej udalosti na toto krásne historické mesto sa im podarí minimalizovať," skonštatoval Kollár.

Dorazila aj ministerka kultúry Milanová

Do Banskej Štiavnice, zasiahnutej požiarom historických budov v centre mesta, prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Na sociálnej sieti pripomína, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia.

"Do tejto chvíle zhorelo už päť striech národných kultúrnych pamiatok, v akútnom ohrození zostáva Slovenské banské múzeum, povyše je aj galéria," upozornila Milanová. Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR.

Milanová sa k situácií vyjadrila pre HN. "Aktuálne v Banskej Štiavnici sledujeme apokalypsu, ktorá zatiaľ zasiahla sedem budov v historickom centre mesta. Ide o jednu z lokalít UNESCO, a jej centrum je mestská pamiatková rezervácia s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia. Pevne verím, že naši pamiatkári budú naďalej veľmi nápomocní, keďže ide o historické objekty, ktoré si právom zaslúžia našu zvýšenú pozornosť. Plne podporujem špeciálne zasadnutie vlády, kde sa budeme zaoberať primárne otázkou financovania obnovy historického centra Banskej Štiavnice. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí od rána aktívne pomáhajú na mieste pri hasení požiaru, záchrane budov a zbierkových predmetov," uviedla pre HN ministerka Milanová.

Devastácia historických budov postihnutých požiarom trápi aj bývalú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. "Dúfam, že záchranné zložky zvládnu situáciu a zamedzia veľkým škodám na vzácnych národných kultúrnych pamiatkach," vyjadrila nádej na sociálnej sieti.

Poďakovala všetkým, ktorí pomohli evakuovať vzácne diela a predmety.

Požiar sa podarilo stabilizovať

Rzsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať. Horí ešte v strešnom priestore geologického múzea. Hasiči robia kroky, aby zabránili jeho šíreniu. Vyplýva to z vyjadrení dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavla Mikuláška počas sobotňajšieho tlačového brífingu na mieste udalosti. 

Premiér priblížil, že požiar zasiahol a poškodil sedem budov. "Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia," vyhlásil. Informoval, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví ani strate na životoch.

Mikulášek informoval, že požiarom zasiahnuté budovy a všetky priľahlé budovy museli odstaviť od elektriny a plynu. V súčasnosti podľa neho hasiči likvidujú lokálne ohniská. Predpokladá, že na mieste budú minimálne do nedeľných ranných hodín. "Aktuálne sa začalo expertné zisťovanie možných príčin požiaru, momentálne je predčasné o dôvodoch špekulovať," doplnil.

Heger sa tiež poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol tiež prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil tiež príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru.

Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. "Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo  naďalej prosperovať," povedal. Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie.

 

Rozsah škôd dosiaľ nie je známy

“Zhoreli predovšetkým strechy pamiatok, rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Ohrozený bol aj Slovenský banský achív, ktorý uchováva vzácne dokumenty. S pomocou dobrovoľníkov sa podarilo evakuovať zbierky Galérie Jozefa Kollára. Priamo na mieste sa o situáciu a moznosti poskytnutia pomoci zaujimali aj predstavitelia vlády,” uviedol pre HN generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt.

Viacerí politici vyjadrili ľútosť nad vzniknutými škodami. Ocenili zároveň prácu hasičov, záchranárov, vojakov či dobrovoľníkov. Vyplýva to z ich vyjadrení na sociálnej sieti. 

Hasičov a vojakov vyzdvihla aj dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Ľútosť nad požiarom vyjadril tiež líder opozičnej SaS Richard Sulík. "Moja milovaná Štiavnica. Ďakujem za každý milimeter z teba, ktorý sa podarí zachrániť," skonštatoval.

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini zase verí, že "požiarnici a záchranári urobia všetko preto, aby boj so živlom zvládli". 

Zakladateľku vznikajúcej strany Jablko Luciu Ďuriš Nicholsonovú podľa vlastných slov mrzí, že nie je v Banskej Štiavnici, aby pomohla. Dúfa, že sa mesto z požiaru zotaví.

Hasiči si neoddýchnu ani v noci

Aj počas noci budú pokračovať hasiace práce a monitorovanie situácie spojenej s rozsiahlym požiarom v historickom centre mesta. Na mieste zostáva naďalej vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

"Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov," priblížila Zeleňáková. Ako dodala, pokračovať budú hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru.

Pri rozsiahlom požiari v centre mesta sa nikto nezranil. Záchranári museli podľa Zeleňákovej ošetrovať len jedného člena Dobrovoľného hasičského zboru z Banskej Štiavnice, ktorý sa nadýchal splodín horenia.

Nebezpečné hodnoty v ovzduší nenamerali

Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči doteraz nezaznamenalo nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku sobotňajšieho požiaru viacerých budov v Banskej Štiavnici. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Hodnoty sú v povolených medziach, odborníci situáciu neustále monitorujú," uviedla hovorkyňa.

01 - Modified: 2023-03-18 15:34:35 - Feat.: 1 - Title: Požiar v Banskej Štiavnici závažne poškodil budovu Berggerichtu 02 - Modified: 2023-03-10 16:04:08 - Feat.: 0 - Title: Plná úhrada vakcíny proti HPV dvojnásobne zvýšila zaočkovanosť 03 - Modified: 2023-01-20 15:43:53 - Feat.: 1 - Title: Energetická kalamita na strednom Slovensku pokračuje, bez elektriny je asi 4000 odberateľov 04 - Modified: 2022-11-23 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Očakávané zmeny na železniciach: odkedy budú platiť a aké novinky sa chystajú? (+ tabuľka zmien) 05 - Modified: 2022-11-20 14:31:33 - Feat.: 1 - Title: Nový grafikon rieši aj satelity pri Bratislave. Toto je päť najväčších zmien pri vlakoch (prehľad) 06 - Modified: 2022-10-30 12:14:32 - Feat.: 1 - Title: Voľby 2022: Výsledky v mestách a obciach. Pozrite si, kto sa stal primátorom a starostom 07 - Modified: 2022-10-30 08:09:18 - Feat.: 1 - Title: Kompletné výsledky spojených volieb 2022: Kto sa stal županom, primátorom a poslancom? (veľký prehľad) 08 - Modified: 2022-09-25 13:33:53 - Feat.: 1 - Title: Drahé energie už donútili lyžiarske stredisko, aby sa zrieklo sezóny
01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:59