Predseda Národnej rady SR Boris Kollár. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kollárovým napadnutím partnerky sa zaoberá NAKA. Pokyn vydal Hamran

22.06.2023, 14:09
Autor:
redred

Polícia preveruje aj podozrenia zo sledovania Barbory Richterovej. Podľa slov policajného šéfa identifikovali tri vozidlá.

Kauzou predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorý tento týždeň priznal, že v roku 2012 napadol svoju vtedajšiu partnerku Barboru Richterovú, sa bude zaoberať NAKA. Policajný prezident Štefan Hamran, ako povedal sám v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo, na to dal kriminalistom pokyn.

VIDEO: Boris Kollár: Hanbím sa, že som prefackal svoju partnerku. ZDROJ: TASR

Riešenie domáceho násilia označil Hamran za prioritu policajného zboru. "Vieme, že to je celospoločenská téma a polícia veľmi intenzívne vyšetruje každý prípad vrátane tohto. Prípad sme si nemohli nevšimnúť, keďže sa týka najvyššieho ústavného činiteľa. Rieši to polícia, dokonca to bude riešiť NAKA. Máme na to svoje dôvody, prečo sa tak rozhodlo. Je to v podstate moje rozhodnutie,“ vyjadril sa policaný šéf v rádiu.

image

Vy ste, prosím, z inej planéty? Kollár reagoval na otázku ohľadom finančnej injekcie do jeho kaštieľa

"Poškodená podala trestné oznámenie priamo na NAKA, vyšetrujeme podozrenie zo skutku ublíženia na zdraví," povedal Hamran na Exprese. Dodal, že NAKA preveruje aj podozrenia zo sledovania Richterovej. "Ráno som bol informovaný, že tri vozidlá máme identifikované," podotkol.

Nevylúčil, že vozidlá patria zložkám štátu. "V kontexte týchto zistení budeme vyšetrovať možno aj podozrenia zo zneužívania štátnej moci na súkromné účely," doplnil.

Kollár, ktorý teraz čelí výzvam na rezignáciu, kauzu označil za diskreditačnú kampaň pred septembrovými predčasnými voľbami a odísť z čela parlamentu odmietol.

image

Kollár platí alimenty najmä kešom, tvrdí jeho expartnerka. Priznal, že ho v minulosti riešila polícia

Incident v Spojených štátoch

Kollár najprv v utorok pred novinármi povedal, že v roku 2012, keď ešte nepôsobil v politike, udrel svoju vtedajšiu partnerku Richterovú kvôli tomu, že podľa neho hodila cez celú miestnosť ich spoločné dieťa a mohla ho zabiť. Dnes potom povedal, že necíti žiadnu vinu a že by sa zachoval znovu rovnako. "Nie je normálne biť ženy, ale je nenormálne hodiť dieťa a ohroziť ho na živote," uviedol Kollár.

Richterová v reakcii odmietla, že dieťa hodila cez obývaciu izbu. Incident sa odohral v Kollárovom dome v Spojených štátoch.

Dvojici sa neskôr narodil druhý potomok. Richterová už dlhší čas na sociálnej sieti okrem iného kritizovala Kollára ako otca ich spoločných detí.

Kollár má dvanásť detí s viacerými ženami. V politike jeho strana Sme rodina zastáva konzervatívne názory a jej preferencie sa podľa posledných sondáží pred septembrovými voľbami pohybujú medzi 6,2 až 9,2 percenta.

image

Kauza okolo Kollára: Šéf parlamentu vyhlásil, že by to urobil znovu. Politici ho vyzvali, aby odstúpil

Výzvy na odstúpenie

Teraz najpopulárnejšia strana Smer-SD bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica uviedla, že Kollárovo priznanie je dostatočným dôvodom na to, aby odišiel z čela parlamentu. Smer-SD rovnako napísal, že odmieta akékoľvek formy násilia.

"Pán Kollár, ženy sa nebijú. Nikdy! Odstupujte z pozície predsedu Národnej rady a odíďte z politiky," uviedla Andrea Letanovská, podpredsedníčka strany Demokrati. Poslankyne strany plánujú navrhnúť Kollárovo odvolanie, ak z funkcie predsedu parlamentu neodíde sám.

Podľa Hlasu-SD by mal Kollár zvážiť, či jeho zotrvanie vo funkcii nepoškodzuje meno Národnej rady.

V roku 2016, keď sa Sme rodina prvýkrát dostala do snemovne, sa Kollár dostal pod tlak po zverejnení kópií údajných dokumentov kontrarozviedky z roku 1990, podľa ktorých sa podieľal na dovoze asi šiestich kilogramov heroínu do vtedajšieho Československa.

Médiá vtedy tiež dostali spoločné fotografie Kollára s Jurajom Ondrejčákom, ktorého potom súdy poslali na 16 rokov do väzenia okrem iného za riadenie zločineckej skupiny.

Kollár obvinenia z obchodovania s drogami poprel a zverejnené informácie a fotografie označil za súčasť diskreditačnej kampane.

01 - Modified: 2023-06-21 14:08:57 - Feat.: 0 - Title: Kollár sa zrútil priamo na tlačovke: Priznal, že zbil ženu. Čelí tlaku na odstúpenie 02 - Modified: 2023-06-20 16:03:59 - Feat.: 1 - Title: Kollár odmieta vyjadrenia Richterovej, popiera jej sledovanie. Vidí za tým kampaň 03 - Modified: 2023-06-19 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kollárova ex o alimentoch, predražené elektronické náramky a sekta hlási koniec sveta (BrífingHN) 04 - Modified: 2023-06-15 13:10:13 - Feat.: 1 - Title: Kollár platí alimenty najmä kešom, tvrdí jeho expartnerka. Priznal, že ho v minulosti riešila polícia
01 - Modified: 2024-05-07 12:48:10 - Feat.: - Title: Takmer tisícke škôl na Slovensku dnes hrozili bombou. Rozsah je extrémny, páchateľovi hrozí doživotie 02 - Modified: 2024-05-02 07:59:53 - Feat.: - Title: Pri zmenách v NAKA bude snahou, aby prípady zostali rovnakým policajtom 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 08:23