Predpokladáme, že na jeseň 2023 sa spustí rezidenčné parkovanie v lokalite Pokrok, čo je vlastne sídlisko, ktoré je ohraničené ulicami Šancová, Pionierska a Račianska, hovorí Matúš Čupka, starosta bratislavského Nového Mesta. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ak pri Istrocheme zaspíme, budú veci diktovať developeri, hovorí pre HN starosta

08.07.2023, 00:00

V rozhovore so starostom bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Matúšom Čupkom sa dozviete:

  • V akom stave prebral úrad po svojom predchodcovi.
  • Ako bude vyzerať revitalizácia tržnice na Trnavskom mýte.
  • Dokedy má mestská časť predložiť svoj zámer o využití priestoru Filiálky.
  • Aký potenciál má podľa neho územie Istrochemu, kedy by oň developeri mohli prejaviť záujem a čo je to „salámová metóda“.
  • Do ktorých častí sa v ďalších rokoch rozrastie parkovacia politika.

Bývalý starosta pán Kusý opustil funkciu v tieni škandálu. Dnes je stíhaný na slobode pre údajný úplatok zo strany developera F-Luxus, pre bytovky na Kramároch. V minulosti pritom na tomto mieste mala vzniknúť škôlka. Ako je na tom aktuálne tento projekt?

Zámer, ktorý sa týka výstavby bytovky na Vlárskej, je momentálne v takom štádiu, podlieha konaniu orgánov činných v trestnom konaní. Kolegyne na stavebnom úrade, ktoré to majú na starosti, majú koordináciu s týmito orgánmi pomerne dobrú. Kým prípad nebude uzavretý, nie je možné vydať, respektíve zverejniť predmetné územné rozhodnutie. Konanie je v podstate pozastavené.

Našli ste okrem toho aj nejakých iných „kostlivcov“ po bývalom vedení?

Sú tam v podstate tri oblasti, ktoré nás ovplyvňujú pri našej práci. Prvou je finančná kondícia mestskej časti. Na úvod je fér poznamenať, že štát v priebehu posledných mesiacov urobil viacero opatrení, ktoré zasiahli do hospodárenia samospráv všeobecne. Keď sme však na poslednom zastupiteľstve schvaľovali záverečný účet za rok 2022, ukázalo sa, že len v minulom roku skončila naša mestská časť v schodku necelé dva milióny eur, ktoré musela kompenzovať z rezervného fondu alebo takzvaných finančných operácií. Finančná kondícia mestskej časti nie je dobrá, rezervy sú pomerne malé, nemôžeme realizovať toľko zámerov, koľko sme komunikovali v predvolebnej kampani. 

Aké sú ďalšie oblasti?

Druhá dôležitá oblasť sú investičné akcie. Boli tu investičné akcie, ktoré boli pripravené tak, že ich bolo možné spustiť: je to napríklad revitalizácia parčíku na Ľudovom námestí alebo revitalizácia parku na Račianskom mýte. Dokumentácie mali rôznu úroveň kvality. Musíme rozpletať niektoré výzvy. Ďalšou kategóriou boli projekty, ktoré neboli pripravené podľa našich očakávaní a museli sme odstúpiť od nenávratného finančného príspevku. Najznámejší projekt bola materská škola na Šuňavcovej. Tu sme museli odstúpiť od príspevku, lebo projekt nebol nastavený dobre. V tomto období sme museli vracať prostriedky na výstavbu novej škôlky na Vihorlatskej alebo na revitalizáciu bývalej osvetovej besedy na Makovického. Tretia oblasť je stavebný úrad. Tu majú jednotlivé referentky pridelené nadpriemerné množstvo spisov sklzom v rámci jednotlivých konaní. Zároveň tam bola veľká výzva, ako posilniť úrad z materiálnej aj personálnej stránky. Máme tam nového vedúceho, robili sme výberové konania aj na ďalšie pozície. Pracujeme na tom, aby stavebný úrad fungoval lepšie. 

Pán Kusý robí akéhosi tieňového starostu a na sociálnych sieťach poukázal napríklad aj na rekonštrukciu parku na Račianskom mýte ako na svoju zásluhu. Je to pochopiteľné, niektoré projekty sú rozbehnuté a budú dobiehať. Sú však už v rozpracovaní aj veci, ktoré sú už vašou iniciatívou?

image

Exstarosta Rudolf Kusý zostáva stíhaný na slobode, rozhodol Najvyšší súd

V roku 2023 je našou prioritou predovšetkým dokončiť to, čo je už rozbehnuté. Máme tu prostriedky, ktoré musia byť preinvestované do konca roka. Nespíme však na vavrínoch. Snažíme sa pracovať aj na tom, čo by sme chceli realizovať v roku 2024. Je to napríklad zámer na zateplenie jaslí na Robotníckej ulici, ku ktorému budeme žiadať nenávratný finančný príspevok. Prebieha tiež interná diskusia o tom, akým spôsobom chceme vykročiť napríklad v prípade areálu Filiálky. Mestská časť má prenajatý kus tohto širokého a veľkého územia. Zameriavame sa na trojuholník medzi sídliskom Pri mýte a bývalou výpravnou budovou. Chceli by sme túto oblasť zrevitalizovať s tým, že železnice od nás potrebujú do polovice septembra vidieť nejaký návrh. Venujeme sa aj budúcnosti Kuchajdy a Novej tržnice.

Teraz vidíte aj svoje rozpočtové možnosti. V čom spočíva aj s ohľadom na rozpočet vaša vízia v porovnaní s predchodcami?

Keď sme prehodnocovali situáciu, všimli sme si veľké množstvo projektov, ktoré sa mus...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-31 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na Valla vyskakujú „kostlivci v skrini“. Po víťazstve s parkovaním musí riešiť ďalší spor 02 - Modified: 2023-08-19 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najlepší kebab v Bratislave? Od Musafera: Nič u mňa nie je polotovar, slovenské mäso je oveľa lepšie ako poľské 03 - Modified: 2023-04-17 16:54:52 - Feat.: 1 - Title: Realizácia Nového Istropolisu sa pohla vpred. Developer získal zelenú od magistrátu hlavného mesta
01 - Modified: 2023-12-20 12:42:02 - Feat.: - Title: Bratislavské Nové Mesto sprístupnilo obnovený park na Račianskom mýte 02 - Modified: 2023-10-14 17:33:04 - Feat.: - Title: Byty namiesto fabrík. Investor mení veľkú zónu v Bratislave, ďalší projekt prinesie 300 bytov 03 - Modified: 2023-10-02 11:03:52 - Feat.: - Title: Obnova časti Vajnorskej radiály obmedzí električkovú dopravu. Práce potrvajú dva mesiace 04 - Modified: 2023-04-20 07:00:14 - Feat.: - Title: Tisíce predajní, obraty v miliardách a podráždení farmári. O čom je poľská Biedronka? (HN Brífing) 05 - Modified: 2023-01-19 23:02:32 - Feat.: - Title: Známy developer prejde od kancelárií k bytom. V Bratislave rozbieha päť projektov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 23:47