StoryEditor

Hamran reagoval na Ficove vyjadrenia: Máme zvukovú nahrávku, ktorá vydesila aktérov tlačovky

14.08.2023, 12:50
14.08.2023, 15:31
Autor:
lmlmTASRTASR

Policajný prezident Štefan Hamran sa vyjadril k akcii Národnej kriminálnej agentúry Ezechiel 7, pri ktorej bol zadržaný bývalý šef polície Tibor Gašpar.

Policajný prezident Štefan Hamran na brífingu povedal, že v akcii Ezechiel 7, pri ktorej bol zadržaný aj bývalý šéf polície Tibor Gašpar, nie je dôkazom len výpoveď Bernarda Slobodníka.

image

Fico reagoval na kauzu okolo Gašpara. Chce, aby odvolali Hamrana, Smer sa obráti na Ústavný súd

Hamran hovorí o dôležitej nahrávke

Reagoval tak na slová predstaviteľov Smeru zo včerajšej tlačovej konferencie. Hamran povedal, že majú dôležitú zvukovú nahrávku.

"Nie je to postavené na jedinej výpovedi pána Slobodníka. Je tam niekoľko ďalších svedkov, ktorí potvrdzujú tú verziu, ktorú poskytol Slobodník počas výsluchu. Máme tam prepis z aplikácie Threema, máme tam množstvo listinných dôkazov. A čo je najdôležitejšie, máme zvukovú nahrávku, ktorá podľa môjho názoru vydesila aktérov politickej tlačovej konferencie, pretože sú na nej zachytené dôležité informácie," povedal Hamran.

Dve možnosti

Šéf polície priblížil, že na nahrávke je Stahl a hovorí o snahe manipulovať svedka. Vyplývať z nej má, že svedkovi mali ponúknuť dve možnosti, a to spoluprácu a peniaze, alebo jeho diskreditáciu. V nahrávke sa majú spomínať viaceré osoby, ktoré sú označené len iniálkou priezviska.

image

Prepis nahrávky, ktorý poskytol šéf polície Štefan Hamran. FOTO: YouTube

Šéf polície zároveň odmietol vyjadrenia politikov o možnej manipulácii kauzy. Zdôraznil, že trestné stíhanie Gašpara aj Stahla je aj podľa súdu dôvodné a prípad sa bude ďalej vyšetrovať.

Hamran vyzval politikov, aby do predvolebnej kampane nezaťahovali Policajný zbor.

image

Bývalého šéfa polície Tibora Gašpara prepustili zo zadržania

Hamran označil za absurdné tvrdenia politikov, že by políciu ovplyvňoval americký miliardár cez prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora.

Apeloval na nich, aby políciu nezaťahovali do kampane. Pripomenul, že aj obvinení môžu predkladať dôkazy vo svoj prospech a vyšetrovatelia ich musia zadokumentovať. Skonštatoval, že 12 rokov sa budoval systém "našich ľudí" a niektorí preto teraz predpokladajú, že sa z vysokých štátnych pozícií ovplyvňujú vyšetrovania.

Dôkaz, že sa v kauze nemanipulujú orgány činné v trestnom konaní, vidí Hamran aj v tom, ako následne rozhodujú ďalšie orgány a súdy. Aj Špecializovaný trestný súd v tomto prípade podľa slov Hamrana konštatoval opodstatnenie trestného stíhania.

"Polícia má dnes ruky rozviazané," vyhlásil Hamran s tým, že presvedčené sú o tom aj ostatné orgány činné v trestnom konaní a poukázal na rozhodnutia viacerých súdov. V tejto súvislosti pripomenul štandardné postupy v zmysle zákonov a zdôraznil, že sa ich držal aj vyšetrovateľ v kauze Ezechiel.

Chystajú právne kroky

Fico na brífingu Smeru avizoval právne kroky v súvislosti so zadržaním Gašpara.

Podľa strany mali byť porušené jeho základné práva. Poukazuje pritom na spôsob zadržania či neuvedenie jeho dôvodu v stanovenej lehote. Smer sa chce obrátiť aj na Ústavný súd.

Líder strany Robert Fico hovorí o hrubom porušení Ústavy, ako aj Trestného poriadku. Fico upozorňuje na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní.

"Ak je zadržaný obvinený alebo podozrivý, tak ihneď po zadržaní musí byť vypočutý a musí mu byť oznámené, z akých dôvodov bol zadržaný. Zadržaná osoba v tomto prípade môže byť len z dôvodov väzby, keď je predpoklad, že by utekala, páchala ďalšiu trestnú činnosť alebo ovplyvňovala svedkov," vysvetlil.

Gašpara v nedeľu ráno prepustili z policajného zadržania, pretože prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry naň nevidel dôvody.

Naďalej však ostáva obvinený. Zadržali a obvinili ho v piatok ráno v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti v rámci policajnej akcie Ezechiel 7.

 

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 06:52