FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Mnohí stredoškoláci mávajú namiesto informatiky voľné hodiny, ukázal prieskum

21.08.2023, 14:35
Autor:
TASRTASR

Hlavným zdrojom digitálnych zručností študentov sú podľa prieskumu rodina, blízki, rovesníci či samoštúdium.

Mnohé stredné školy na Slovensku majú namiesto informatiky voľné hodiny. Učitelia tiež venujú menej pozornosti žiakom, ktorým tento predmet príliš nejde. Vyplýva to z prieskumu realizovaného na prelome rokov 2022 až 2023 medzi stredoškolákmi agentúrou Krajinka pre organizáciu Aj Ty v IT. Ministerstvo školstva deklarovalo, že digitálna transformácia vzdelávania a rozvoj digitálnych zručností patria medzi kľúčové úlohy na nasledujúce roky. Zdôraznilo tiež, že koncept "voľnej hodiny" nie je v súčasnom právnom stave definovaný.

Výsledky prieskumu ukázali, že získavanie znalostí o IT mimo školy je pre študentov často bežným spôsobom. Hlavným zdrojom ich digitálnych zručností sú podľa prieskumu rodina, blízki, rovesníci či dokonca samoštúdium. Ukázalo sa tiež, že mnohé stredoškoláčky vnímajú profesie v oblasti informatiky obmedzene, prevažne spojené s programovaním. "Slovensko patrí v Európe medzi krajiny s najnižším zastúpením žien v IT pracovných kolektívoch," uviedla riaditeľka organizácie Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

image

Digitálna transformácia stojí miliardy, viac ako 70 percent projektov však zlyhá

Ministerstvo deklarovalo, že k digitálnej transformácii vzdelávania pristupuje komplexne. Z rezortu priblížili, že v snahe efektívne podporovať digitálne vzdelávanie bolo predstavených niekoľko opatrení, ako napríklad predstavenie a financovanie pozície školského digitálneho koordinátora. Má pomáhať iným pedagogickým a odborným zamestnancom v oblasti využívania digitálnych technológií vo vyučovacom procese. Podporu učiteľom v oblasti zlepšovania pedagogických schopností rovnako poskytuje projekt regionálnych centier podpory učiteľov. Aktuálne tiež rezort školstva investuje do digitálneho vybavenia škôl.

Na rezorte pripravujú ďalšie opatrenia vrátane Národného projektu Digitálna transformácia vzdelávania a školy. Ako priblížili z ministerstva, tento projekt by mal trvať päť rokov a poskytovať dlhodobú a systematickú podporu digitálnej transformácie vzdelávania.

01 - Modified: 2024-04-11 10:59:32 - Feat.: - Title: Nemecko bojuje s nedostatkom IT špecialistov, problém v sektore sa čoraz viac prehlbuje 02 - Modified: 2024-04-05 13:18:15 - Feat.: - Title: Prezidenta vyberáme s novinkou, po odvolení nastupuje prvýkrát plná digitalizácia. No sčítavanie čelí hoaxom 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-18 23:05:26 - Feat.: - Title: Rezort školstva upozornil na pochybný seminár. Ide o pavedecké výmysly a konšpiračné teórie, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:58