Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského a Petr Angyalossy, predseda Najvyššieho súdu Českej republiky. FOTO: HN/Peter Mayer, Nejvyšší soud
StoryEditor

Rozdiel medzi českým a slovenským trestným právom: Tresty u nás sú drakonické (rozhovor)

20.09.2023, 00:00

V rozhovore s Petrom Angyalossym, predsedom Najvyššieho súdu Českej republiky a Eduardom Burdom, dekanom Právnickej fakulty Univerzity Komenského, sa dozviete:

  • Prečo má Slovensko jeden z najprísnejších trestných zákonov v Európe.
  • V čom oproti Českej republike v tejto oblasti zaostávame.
  • Ako vnímajú privysoké tresty za drogovú činnosť.
  • Prečo má probačná a mediačná služba u nás oveľa menší dosah, aký by sme potrebovali.

Existujú trestnoprávne výzvy, s ktorými sa Česká republika stretáva, a tie sa výrazne líšia od tých slovenských alebo naopak?

Petr Angyalossy: Musíme mať na pamäti, že Česko aj Slovensko sú súčasťou Európskej únie, takže naše právne systémy a zákony ako také sú veľmi podobné. Aj keby sme si niektoré veci predstavovali trochu inak, Európska únia nás v tomto smere zväzuje, musíme si právnu úpravu zjednotiť. Áno, sú tam drobné odlišnosti, ale nie je tam taký rozdiel ako napríklad medzi britským právom a európskym kontinentálnym právom.

Veľa mojich českých kolegov vrátane mňa chodíme prednášať na Slovensko, oba najvyššie súdy stále kooperujú a pravidelne sa stretávajú.

Je pravda, že v niektorých smeroch má Česká republika viac skúseností, takže rozvinutejšiu judikatúru. Napríklad v trestnej zodpovednosti právnických osôb. My sme takýto zákon zaviedli asi o päť rokov skôr ako Slovensko, takže s ním máme dlhšiu skúsenosť, stihli sme vydať viac judikátov a preto sme pre slovenských kolegov zdrojom informácií.

Eduard Burda: V niektorých veciach sme v súvislosti s trestným právom niekde inde ako v Českej republike. Veľmi rád by som povedal, že sme na tom lepšie, ale nie je to tak. Sme na tom horšie, pretože v roku 2005, keď prebehla rekodifikácia Trestného zákona, sa u nás veľmi dbalo na prvok represie.

To znamená, že sa posilňovalo, aby sa zvyšovali trestné sadzby takmer za všetky trestné činy, a to dosť výrazne, plus sú prítomné niektoré ďalšie zostrovacie inštitúty, to znamená, že pri súbehu určitých trestných činov sa zásadne zvyšuje trestná sadzba. Toto všetko nám spolu dnes spôsobuje, že máme na Slovensku naozaj jeden z najprísnejších, podľa mňa dokonca najprísnejší trestný zákon v Európe.

Zbytočne to v niektorých prípadoch ničí ľudí, rodiny. Samozrejme, trestné právo tu je na to, aby trestalo páchateľov, ale to neznamená, že sa im má zničiť život. Za to, čo urobia, majú byť spravodlivo potrestaní t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-12 07:25:23 - Feat.: 0 - Title: Prebieha deviaty ročník Bratislavského právneho fóra. Vystúpi aj profesor edinburskej univerzity 02 - Modified: 2023-08-20 17:19:46 - Feat.: 1 - Title: September bude ťažký, no bude aj horšie. Školy naprieč Slovenskom stoja pred veľkým problémom 03 - Modified: 2023-08-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mladí Slováci utekajú za vyššími mzdami do Rakúska. Štát tvrdí, že chystá plán, ako zmierniť hromadné odchody
01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 03 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 04 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 05 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:46