Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD). FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

ZMOS bude partnerom, nie nepriateľom. Samosprávy sa podľa Pellegriniho majú podieľať na zákonoch

08.11.2023, 17:40
Autor:
TASRTASR

Peter Pellegrini deklaruje obnovenie sociálneho dialógu a tripartity tak, aby sa mohli mestá a obce podieľať na tvorbe legislatívy a zákonov.

Združenie miest a obcí Slovenska bude partnerom, nie podriadenou či nepriateľskou organizáciou. Vyhlásil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej besede po rokovaní s predstaviteľmi združenia a štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Michalom Kaliňákom.

Za najdôležitejšie považuje zabezpečenie dostatočného financovania pre mestá a obce na budúci rok a oblasť sociálnej starostlivosti.

Jasný signál

"Oficiálnym prijatím na úrovni predsedu Národnej rady som vyslal jasný signál, že vládna koalícia bude partnerom pre mestá a obce a bude to aj naopak," zdôraznil Pellegrini s tým, že samosprávam treba vrátiť postavenie, ktoré im patrí. Boli to totiž podľa neho práve ony, ktoré podržali štát vo viacerých zložitých situáciách.

Deklaruje obnovenie sociálneho dialógu a tripartity tak, aby sa mohli mestá a obce podieľať na tvorbe legislatívy a zákonov. Trvá na tom, že žiadne rozhodnutie, ktoré sa bude týkať samospráv, nebude bez diskusie s nimi a prípadný presun ďalších kompetencií na ne bez patričného finančného balíka.

image

ZMOS chce rokovať s Ficom aj Pellegrinim. Predstavia im priority samospráv

Za jeden z najpálčivejších problémov označil predovšetkým nedostatok finančných prostriedkov pre výpadky príjmov. Pri tvorbe štátneho rozpočtu na budúci rok bude preto potrebné hľadať spôsoby a možnosti tak, aby bol výpadok samospráv v čo najväčšej miere krytý a mestá a obce mohli občanom poskytovať plnohodnotné služby. Za nemenej dôležitú úlohu považuje zamerať sa aj na efektívne poskytovanie sociálnej starostlivosti.

Zjednodušenie financovania

Avizuje tiež prípravu projektu "eurofondovej revolúcie", ktorá by mala zmeniť a výrazne zjednodušiť prístup k získavaniu týchto finančných prostriedkov. Výrazná zmena čaká aj zákon o verejnom obstarávaní tak, aby nebol brzdou rozvoja regiónov. Pracovať sa má zároveň na delimitácii eurofondov do regiónov. Má ísť nielen o zvýšenie finančnej sumy, ale aj garanciu ich rozdelenia do regiónov a na jednotlivé obce a mestá.

Predseda ZMOS-u a primátor Partizánskeho Jozef Božik verí, že deklarovaný dialóg medzi vládou, Národnou radou SR a zástupcami samospráv bude konštruktívny, reálny a vecný a bude prinášať reálne výsledky.

"Teší ma, že naša organizácia má v očiach vlády a vládnych predstaviteľov to postavenie, ktoré si zaslúži," povedal Božik s tým, že treba počúvať aj hlas zdola, teda hlas mestských a obecných samospráv.

Čo sa nakoniec podarí zrealizovať z priorít ZMOS-u pretavených aj do programového vyhlásenia vlády, ukáže podľa neho až čas. Zopakoval, že kardinálnym problémom pre samosprávy sú výpadky z príjmov. V tomto smere verí, že mestá a obce budú môcť v polovici decembra prijímať vyrovnané rozpočty.

Za ďalšie nemenej závažné problémy označil tiež eurofondy, stavebnú legislatívu, odpady, školstvo či financovanie predprimárneho vzdelávania, ale aj sociálne služby, poplatky a neverejných poskytovateľov.

01 - Modified: 2023-11-08 12:48:18 - Feat.: 1 - Title: Mimovládnemu sektoru nehrozia v budúcom roku žiadne problémy, tvrdí Pellegrini 02 - Modified: 2023-11-08 12:30:58 - Feat.: 1 - Title: Tomáš háji dôchodkové zmeny: Ušľachtilé mimovládky zafinancuje štát, ostatné majú štedrých donorov v cudzine 03 - Modified: 2023-11-08 12:26:21 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini zatiaľ neeviduje požiadavku na obmedzenie mimovládok na školách v programovom vyhlásení vlády
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 04 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 05 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:40