StoryEditor

Šéf Dôvery pre HN: Tvrdiť, že financovať zdravotníctvo sa dá bez spoluúčasti pacientov, je klamaním ľudí

28.11.2023, 15:30

V rozhovore s generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera Martinom Kultanom sa dočítate:

  • Ako hodnotí záväzky v oblasti zdravotníctva v programovom vyhlásení vlády.
  • Prečo je demografický vývoj veľkou výzvou pre budúcnosť zdravotníctva a jeho financovania.
  • Aké dosahy cieľov v programovom vyhlásení na financovanie zdravotníctva očakáva v najbližších štyroch rokoch.
  • Či očakáva, že sa vráti brojenie Smeru proti ziskom zdravotných poisťovní, či snaha o ich zjednotenie.
  • Prečo je programové rozpočtovanie v zdravotníctve problematické a aké má nedostatky.

Nedávno nová vláda zverejnila vo svojom programovom vyhlásení plány v zdravotníctve. Veľa analytikov tento program v oblasti zdravotníctva hodnotí pozitívne, čo sa týka cieľov, avšak na druhej strane sú obavy, že na to nebudú peniaze, keďže verejné financie sú v zlom stave a vláda bude potrebovať konsolidovať. Ako vnímate ten program?

Programové vyhlásenie vlády je dokumentom jednej vlády. V zdravotníctve však nie sú veci, ktoré sa dajú ľahko spraviť počas jedného štvorročného obdobia. Niečo bude presahovať ďalšie dve či tri vlády. Či si to tieto ďalšie vlády osvoja, je ťažké povedať. To je tragédiou slovenského zdravotníctva, že zvyčajne rozmýšľame v horizonte len štvorročného obdobia. Nevyhnutné kroky, ktoré treba spraviť, sú všetkým jasné. Či už rozprávame o stabilite financovania alebo o obrovskom investičnom dlhu, ktorý v zdravotníctve je, a to najmä v nemocniciach. Či hovoríme o spravodlivom odmeňovaní, financovaní, poplatkoch, to všetko je v programovom vyhlásení spomenuté, treba na to však relatívne dlhý čas. Pre nás bude najdôležitejšie, ako sa toho vláda chopí. Napísané je to relatívne dobre, ak by sa naplnili ciele, tak to, samozrejme, nebude ani lacné. Vyžaduje si to peniaze, ale aj jasný a pragmatický prístup k všetkým bodom.

Ktoré záväzky v programovom vyhlásení vnímate najpozitívnejšie a ktoré, naopak, ako nerealistické alebo menej realistické?

Pozitívne vnímam to, že sa v ňom spomína stabilita financovania. Videli sme v tomto roku, že rozhodujúca časť platieb za poistencov štátu do zdravotníctva prišla až v posledných štyroch mesiacoch roka. Je obrovský rozdiel, keď vieme vopred, či nejaké zdroje budú a môžeme sa seriózne zamýšľať, ako ich investovať, alebo to na konci septembra ešte nevieme. Okrem stability financovania pozitívne vnímam tiež to, že programové vyhlásenie definuje zdravotnú starostlivosť ako to, čo by malo byť dôležité. Stačí sa prejsť po slovenských nemocniciach a vidíte, že vlastnými silami sektor nedokáže vyriešiť investičný dlh, ktorý sa nahromadil za desaťročia. Budú na to potrebné určité externé zdroje a treba sa tomu začať systematicky venovať.

Ďalej je pozitívne, že sú tam uvedené aj také priority, o ktorých sa dlho len hovorilo, ale prakticky sa neriešili. Ide o dlhodobú zdravotnú starostlivosť aj psychiatrickú starostlivosť, keďže máme veľký nárast počtu pacientov s týmito chorobami. Pozitívnym záväzkom je aj to, že sa musí urobiť poriadok s doplatkami a poplatkami. Ešte by som spomenul jednu pozitívnu vec, aj keď je to beh na dlhé trate. Sú to kompetencie lekárov. Väčšina sveta chápe, že je to nedostatková profesia, lekárov je málo a je potrebné presunúť určité kompetencie na sestry. Určité kompetencie sestier zase presunúť na iný zdravotný personál. Určité veci, ktoré sa robia v nemocniciach, treba dať do ambulancií, a určité veci, ktoré sa robia u zdravotníkov, musí pacient zvládať aj doma. Jednoducho, aj starostlivosť o vlastné zdravie musí byť dôležitejšia a musí si to pacient viac uvedomovať. Inak nemáme šancu pokryť všetky tie potreby.

V programovom vyhlásení sa tiež uvádza, že vláda plánuje zriadiť radu pre rozpočet verejného zdravo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-14 14:30:00 - Feat.: 1 - Title: Veľká reforma nemocníc sa odkladá. Analytik sa obáva, aby sa z toho nestal trend 02 - Modified: 2023-11-09 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Pol milióna mužov na Slovensku zanedbáva dôležitý úkon. Ich predsudky majú vážne následky 03 - Modified: 2023-11-07 14:30:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy a za čo treba platiť u doktora a čo všetko potrebujete vedieť o jednotlivých úkonoch? (prehľad) 04 - Modified: 2023-10-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Koniec chorého systému v zdravotníctve? Platby po novom môžu ušetriť Všeobecnej poisťovni milióny eur
01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 21:37