Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dolinková ocenila snahy Únie o zabezpečenie dostatku liekov v Európe

30.11.2023, 14:58
Autor:
TASRTASR

Ministerka pripomenula, že Rada ministrov sa venovala budovaniu strategickej autonómie EÚ z pohľadu zdravotníctva s dôrazom na nedostatok liekov v Únii.

Slovensko podporuje celoeurópske snahy o zabezpečenie dostatku liekov. Vo štvrtok to uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) po zasadnutí Rady EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti (EPSCO) v Bruseli.

Ministerka pripomenula, že Rada ministrov sa venovala budovaniu strategickej autonómie EÚ z pohľadu zdravotníctva s dôrazom na nedostatok liekov v Únii.

"Som rada, že boli prijaté podnetné opatrenia, napríklad vytvorenie zoznamu kritických liekov, ktorý by mal byť hotový do konca tohto roka. Následne by sa mala robiť analýza aj vo vzťahu k distribúcii a dodávaniu liekov," uviedla.

Dolinková ocenila, že bola vytvorená aliancia pre kritické lieky, a že vzniká platforma na monitorovanie nedostatkových liekov v rámci Únie. "Zdôraznila som, že lieky nie sú obyčajným tovarom. Ide o špeciálny tovar, pretože zachraňujú zdravie a životy ľudí. Preto sa musíme intenzívne venovať aj otázke ich paralelného reexportu," dodala.

Čo sa týka nedostatku liekov, diskusie podľa nej zostávajú otvorené a budú pokračovať, lebo sa to týka každej členskej krajiny, rovnako ako aj ich reexport.

Podľa jej slov ministri rokovali aj o obezite u detí, čo je v Európe veľkou výzvou pre 21. storočie. Taktiež prijali závery k duševnému zdraviu.

Ministerka dodala, že otázkou duševného zdravia sa Slovensko zaoberá v rámci svojho národného plánu obnovy a odolnosti. Upozornila, že pri duševnom zdraví ide o nadrezortnú záležitosť, na Slovensku sa tejto téme okrem ministerstva zdravotníctva venujú aj ďalšie rezorty.

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výstavba nemocnice v Martine vzbudzuje obavy, či ju nepostihne osud Rázsoch 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:20