V pozadí minister spravodlivosti Boris Susko a v popredí premiér Robert Fico. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nikomu, kto je dnes vo väzení, sa nebudú odpúšťať ani skracovať tresty, tvrdí Fico

06.12.2023, 15:19
Autor:
TASRTASR

Premiér Robert Fico to uviedol v súvislosti so zmiernením trestných sadzieb niektorých ekonomických a drogových trestných činov, ktoré v stredu schválila vláda.

Nikomu, kto dnes sedí vo výkone trestu odňatia slobody, sa nebudú odpúšťať ani skracovať tresty. Do úvahy to prichádza len vtedy, ak zanikne trestnosť činu.

Premiér Robert Fico to uviedol v súvislosti so zmiernením trestných sadzieb niektorých ekonomických a drogových trestných činov, ktoré v stredu schválila vláda. Dodal, že žiadna z mediálne citlivých politických vecí nebude návrhom zákona dotknutá.

Hovoril o "nezmyselných prípadoch"

"Prechádzame z represívneho charakteru trestného práva na restoratívny charakter. Jednoducho chceme, aby predovšetkým bola nahradená škoda, aby sa obeť trestného činu dostala k svojim právam," vyhlásil premiér.

Poukázal napríklad na nezmyselné prípady z minulosti, keď za "debničku" jabĺk či úplatok 200, 300 eur išiel niekto do väzenia na tri roky.

Premiér priblížil, že k zmierneniu trestných sadzieb pristúpili po vzore iných krajín, ako sú Rakúsko, Nemecko. Tresty však budú podľa neho stále vyššie ako v iných krajinách.

Ako podotkol, na rozdiel od iných krajín nie je v schválenej novele mechanizmus, umožňujúci prehodnocovanie už právoplatne uložených trestov.

Pri drogových trestných činoch sa má jasne rozlišovať, či sa droga používa na osobný účel, alebo či sa s ňou obchoduje. Novela má aplikovať aj nález Ústavného súdu, podľa ktorého nemôže byť trest prepadnutia majetku obligatórny.

Minister spravodlivosti Boris Susko spresnil, že trestné sadzby vláda upravila tak, aby mal sudca možnosť rozhodnúť od najnižšej až po najvyššiu hranicu, teda individualizovať trest.

Zároveň sa majú viac používať alternatívne tresty, ako sú domáce väzenie, verejnoprospešné práce či finančné tresty.

Navýšenie finančnej pokuty

Poukázal na to, že návrat páchateľov, ktorí sú vo väzení viac ako päť rokov, do spoločnosti je komplikovaný a je veľký predpoklad, že budú znova páchať trestnú činnosť.

Navýšiť by sa mala aj možnosť finančnej pokuty až na tri milióny eur. "Čiže tie finančné sankcie, ktoré bude možné uložiť jednotlivým páchateľom za majetkovú ekonomickú trestnú činnosť, sú tak vysoké, že alternujú odstrašujúci účinok trestného práva z hľadiska trestu odňatia slobody," skonštatoval Susko.

Minister tiež potvrdil zmeny v ustanoveniach o spolupracujúcich obvinených, ako aj zámer stransparentniť uzatváranie dohôd o vine a treste.

Vláda si osvojila aj návrh, ktorý už bol predmetom legislatívneho procesu, predložený v súvislosti s prípadom vraždy v Dubnici nad Váhom.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:51