Poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kolíková chce, aby Žilinka rezignoval. Je nevídané, že je ticho, vyhlásila

08.12.2023, 12:27
Autor:
TASRTASR

Šéfovi prokurátorov podľa poslankyne SaS neprekáža cto, že takmer všetci prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry jasne odmietli zrušenie úradu.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mal rezignovať, keďže rezignoval na obranu svojej inštitúcie v súvislosti so zmenou trestnej politiky a rušením Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vyzvala ho na to v piatok poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS). Žilinka vo štvrtkovom stanovisku uviedol, že návrh týkajúci sa postavenia ÚŠP je obsahovo komplexný a vykonateľný. Z vecného hľadiska je podľa neho v súlade s Ústavou. 

Hrubý atak

Navrhované zmeny považuje Kolíková za "hrubý atak" na Žilinkovu inštitúciu. Za nevídané označila to, že Žilinka je ticho, keď ide vláda rušiť ÚŠP, keďže sám bol jej súčasťou a nikdy podľa nej existenciu špeciálnej prokuratúry nespochybňoval.

Poslankyňa poukázala aj na to, že Žilinkovi neprekáža presun spisov od prokurátorov ÚŠP na krajských prokurátorov, ktorí podľa jej slov nevedia nič o týchto spisoch, pretože nepracujú so zločinmi súvisiacimi s organizovaným zločinom a korupciou.

"Je naozaj nevídané, že sa neohradí ani k spôsobu, ako to robí táto vláda, že sa neohradí voči kľúčovej zmene trestnej politiky," povedala na tlačovej konferencii s tým, že proces namieta aj Európska komisia aj Rada prokurátorov.

Šéfovi prokurátorov podľa Kolíkovej neprekáža cto, že takmer všetci prokurátori ÚŠP jasne odmietli zrušenie špeciálnej prokuratúry.  

"Vyzývam ho, aby rezignoval na svoju funkciu tak, ako rezignoval na akúkoľvek ochranu svojej vlastnej inštitúcie, ktorá sa ukázala ako účinná s bojom proti korupcii a organizovanému zločinu," vyhlásila Kolíková.

Pracovná skupina

Obáva sa, že generálny prokurátor nie je slobodný vo svojom rozhodovaní, "pretože ak takto rezignoval na svoje poslanie, má niečo ťaživé, čo ho obmedzuje vo výkone svojej funkcie".

Generálny prokurátor vo štvrtok vyhlásil, že návrh noviel zákonov je plne v súlade s definovaným postavením prokuratúry.

Organizačná štruktúra prokuratúry počítajúca s jej osobitnou súčasťou v podobe ÚŠP je podľa Generálnej prokuratúry plne legitímna, avšak na napĺňanie ústavnej a zákonnej pôsobnosti prokuratúry nie nevyhnutná.

Podľa generálnej prokuratúry je výlučnou právomocou zákonodarcu, pre akú organizáciu prokuratúry sa rozhodne. Žilinka tiež rozhodol o zriadení pracovnej skupiny, v ktorej budú zástupcovia dotknutých organizačných zložiek a orgánov prokuratúry SR.

Žilinka ešte skôr odmietol verejné spochybňovanie schopnosti prokurátorov krajských prokuratúr vyrovnať sa s trestnými vecami, ktoré sú aktuálne v pôsobnosti ÚŠP.

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:38